Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #367

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #367
Doemaarwatten bij Marieke van Dam

Een nieuw jaar aangebroken. Vakantie voorbij. En het barst weer los. De eerste week is het meteen mislukt met waar ik meer van wil dit jaar. Van witregels en kantlijnen.

...of lucht tussen de houtblokken

Metaforen die gaan over rust, pauze, liminale ruimte, daar heb ik een speciaal plekje voor in mijn aandacht. Als ik dan weer mijn kantlijnen heb volgekriebeld en happend naar lucht het weekend in tuimel helpen die me om de handrem een beetje te vinden.

Ik struikelde nu weer over deze:

"What makes a fire burn
is space between the logs,
a breathing space."

Voor mij was deze eerste zin uit het gedicht van Judy Brown genoeg. Maar de rest staat hier. Ik hoorde hierover in de podcast:

Pauze. Tara Brach

Wat ook helpt is luisteren naar of mediteren met Tara Brach. Deze vrouw is veruit mijn allerlievelingste meditatie begeleider en inspirator.

The Sacred Pause - Tara Brach
Exploring learning to pause, and the blessings that arise when we reconnect with the being-qualities of presence, wisdom and love.

Of even gaan zitten met een goed boek of een luisterverhaal. Luister deze documentaire: Kweekje

In één ruk luisterde ik alle afleveringen. Ontroerend en leerzaam en confronterend. Nicole gaat op zoek naar de reden dat zij zelf een 'kweekje' was. Leert veel over een prachtige cultuur van voor elkaar en voor elkaar's kinderen zorgen. Maakt zichtbaar hoe ongelooflijk pijnlijk dat ook kan zijn. En wat de relatie ervan is met het slavernijverleden.

Kweekje
In de zesdelige serie ‘Kweekje, mi kwekipikin’ onderzoekt journalist Nicole Terborg de informele pleegzorg waar ze zelf in heeft gezeten. Nicole is een ‘kweekje’, zoals veel Surinaamse Nederlanders dat noemen. Als kweekje groei je niet op bij je ouders maar bij andere familieleden of pleegouders. Dat is gebruikelijk binnen de Afro-Surinaamse gemeenschap, maar vragen waarom het gebeurt is een taboe.  Nicole was 13 jaar oud toen ze door haar ouders van een Brabants dorp naar een tante in Amsterdam werd gestuurd. Ruim dertig jaar later wil ze eindelijk weten waarom zij een kweekje werd. Maar wil haar familie wel praten en durft Nicole zelf de confrontatie aan? Ze ontdekt dat deze manier van elkaars kinderen opvoeden een lange geschiedenis kent.  ‘Kweekje, mi kwekipikin’ is een zesdelige serie over opvoeden, ontworteling en het verleden van Nederland en Suriname.  Een productie van Nicole Terborg, Prospektor en OVT (VPRO) voor NPO Radio 1. Artwork door Rossel Chasslie.Deze productie is mede mogelijk gemaakt door NPO-Fonds, Fonds BJP en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Waar ik ook meer van wil:

Spelen, vooral na de kickstart van Marieke van Dam met haar workshop Doemaarwatten die ik gisteren volgde.

Dingen máken. Dit jaar weer verder met de lessen tekenen en schilderen bij Tint. En voor 't eerst van mijn leven exposeren!

Van 'parallel play'. Zoals bij de Silent Book Club mensen in stilte maar wel bij elkaar in één ruimte een boekje zitten te lezen. Dat zou ook kunnen zijn dat iemand iets maakt, een ander iets luistert op de koptelefoon, iemand zit te lezen en een ander aanrommelt in de keuken en iets lekkers kookt.

Van langzaam reizen. Dit jaar ga ik voor het eerst sinds begin jaren '90 weer eens interrailen. In 't voorjaar. Ik neem een maand de tijd daarvoor. Bestemming is Sagres. Met een omweg dus. De reisgids die ik meeneem? The Lonely Planet Guide to Experimental Travel. Getipt door Marieke, gister, bij de workshop.