Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #347 over ambtenaren en regenboogangst

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #347 over ambtenaren en regenboogangst

Creatieve ambtenaren!

Ambtenaren saai? Nee joh, ze zijn mijn lievelings. Ik werk al 18 jaar vrijwel uitsluitend voor overheden en dan kom je nogal wat ambtenaren tegen. Met toewijding en soms tegen de klippen op zetten ze zich in voor het algemeen belang. Op de woelige baren van politieke vierjarenwinden en publieksparticipatie moeten zij koers zien te houden naar een wereld die er over drie, vier of zeven generaties nog is.

Ja ambtenaren zijn mijn lievelings. En ik voel me daarin altijd zo gezien als iemand anders dat ook heeft. Zoals Glenn Houtgraaf:

Creatieve ambtenaren

Creatieve ambtenaar Marie Louise deelde dit stuk van Glenn Houtgraaf. Uit 2021 alweer. Hij beschrijft de pragmatische creativiteit van ambtenaren en doet daar bij de Radboud Uni onderzoek naar.

Creatieve ambtenaren? - StukRoodVlees
Als je het hebt over “creatieve ambtenaren”, krijg je vaak een sceptische, verbaasde, kritische of lacherige reactie. Dergelijke reacties wijzen erop dat men ambtenaren in eerste instantie niet met creativiteit associeert, zo blijkt ook uit onderzoek naar stereotypering van ambtenaren. Ambtenaren wo…

Ambtenaren als publieke bricoleurs.

En Wieke Blijleven doet onderzoek naar ambtenaren die mensen en middelen aan elkaar weten te knopen om met inwoners samen aan maatschappelijke thema's te werken. Wieke noemde ze 'publieke bricoleurs'. Het gaat dan heel sterk over verbeeldingskracht, mensen betrekken, gebruik maken van de creativiteit die al bij mensen aanwezig is.

De inzichten van Wieke over hoe dit in zijn werk gaat bieden concrete handreikingen voor het werken in en met de wijk. Daarnaast zijn het vertrekpunten voor een goed gesprek tussen ambtenaren die in de wijk werken en de mensen die in de wijk wonen.

Ik had haar in 2021 al te gast als spreker bij en webinar (kennisatelier) van het programma Wijk van de Toekomst. Dat kan je hier terugkijken:

Haar essay vind je onder andere hier:

Essay Publieke Bricoleurs
Twee jaar lang vormde Tilburg University een leerkring, samen het A&O fonds, BZK, VNG en zes gemeenten om antwoord te geven op de participatiemaatschappij.

Regenboogangst

17 mei was de internationale dag tegen homofobie, bifobie, interseksefobie en transfobie. Ik hoef niet uit te leggen hoe belachelijk die fobieen zijn he? Dat kan Pieter Derks beter doen:

Mocht je zelf toch een heel klein beetje aarzeling hebben ten aanzien van transpersonen, dan kan het misschien helpen er een paar te ontmoeten. Hier kan dat vanaf een veilige afstand:

Hij, zij, hen gemist? Start met kijken op NPO Start
Jonge transgenders worden een jaar lang gevolgd. Het programma laat zien hoe het is om geboren te zijn in het verkeerde lichaam. Wat moeten ze doormaken om te worden wie ze zijn?

Blijheid

Er is een man die bovenmatig blij wordt van treinen. En daar word ik dan weer bovenmatig blij van. Dat is nog eens een influencer: