Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #343 Bootjes

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #343 Bootjes
Bootjes!!! 1998? Klipperrace bij Enkhuizen

Bootjes. Aan mijn vader's kant van de famlilie zit binnenvaart. Mijn moeder was zeiljuf. Wij gingen vroegah om de haverklap op kanovakantie. Ik ben dol op bootjes, maar iets minder op water. Maar ik kijk graag naar bootjes, zit graag op bootjes, vind het leuk om een pontje te pakken, en nóg veel leuker om op de bruine vloot mee te mogen.

Een schip met een bijzonder verhaal is de Raderstoomboot Westerschelde. In 1905 gebouwd voor veerdiensten in Zeeland. In de jaren '30 omgebouwd tot bunkerschip (drijvend tankstation met brandstof en ander spul). Het schip kwam in Limburg en Kees Zwaans werd de schipper en met zijn vrouw Lisa Driessen manageden zij het schip. In de oorlog is het schip gebruikt om onderduikers te verbergen en te helpen vluchten. Eén van die onderduikers was Herman Silbernberg die als kind van 9, 10 jaar op het schip in het vooronder verstopt zat met zijn zus Roosje. Deze Herman heeft toen hij met pensioen was, zijn ervaringen in tekeningen weten te vatten. Deze vind je in het boek "Jochie je moet er trots op zijn".

De Zwaan is nu in Duitsland in gebruik als rondvaartboot Freya, met een hele nieuwe opbouw. Alleen de romp is nog origineel. Ze was in 2014 nog in Groningen waar ze haar (bijna) 110de verjaardag vierde.

Waarom heb ik het nu ineens hierover?

4 mei komt er weer aan. Dodenherdenking. We doen dat, in mijn beleving, om de herinnering levend te houden en ons voor te nemen dat dit nooit meer zal gebeuren. Dat dit grandioos mislukt wil niet zeggen dat het niet belangrijk is.

Kinderen voor kinderen maakte een liedje "twee minuten stilte", waarin met geen woord over de Tweede Wereldoorlog wordt gerept.

Publiekshistoricus Tijmen Dokter: ‘Kinderen voor Kinderen heeft de plank volledig mis geslagen’
Het nieuwe lied van Kinderen voor Kinderen heet ‘Twee minuten stilte’. Het doel van dit lied is om de 4 mei herdenking uit te leggen aan de jeugd. Maar volgens publiekshistoricus Tijmen Dokter heeft Kinderen voor Kinderen de plank volledig mis geslagen. Hij vertelt in Villa VdB waarom hij teleurgest…

Verhalen zijn belangrijk.

Gisteren, 22 april 2023, speelde het schip een rol in het programma sporen van oorlog op NPO. De kleindochter van Herman probeert aan de hand van zijn boek zijn oorlogsverhaal te reconstrueren. En dat lukt behoorlijk goed. Het komt in ieder geval voor mij intens tot leven. Misschien ook omdat er in Oekraine en op zo veel andere plekken nu vergelijkbare ellende gaande is. Kinderen op de vlucht zijn, hun ouders kwijt raken, niet meer weten waar ze precies vandaan komen en waar 'thuis' is.

Onderduikkinderen gemist? Start met kijken op NPO Start
Yvette volgt het spoor van haar opa Herman. Voor de Joodse Herman Silbernberg begint de oorlog bij het binnenvallen van de Duitsers in 1940. Hij is negen als zijn ouders worden verraden en opgepakt.

Bij het maken van deze filters stuitte ik ook nog op een prachtige animatie van De Zandtovenaar die het verhaal van Herman gefilmd heeft:

De Zandtovenaar en de Oorlog
Zandkunstenaar Gert van der Vijver tekent het waargebeurde oorlogsverhaal van de Joodse jongen Herman Silbernberg.

Lisa Driessen (tante Lisa) is na het overlijden van Kees getrouwd met de oom van mijn vader. Ze had een kast vol hummelbeeldjes. Een kerstboom vol kransjes met van die kleine witte suikerballetjes erop. Een perzisch kleedje op tafel. Een antimacassar op de rugleuning van de leunstoel. En een foto van haar met vm president Reagan aan de muur, die haar een oorkonde gaf voor haar (en Kees') rol in de oorlog.