Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #342 BIJEN HELPEN

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #342 BIJEN HELPEN
Deze tulpen zijn de eerste in mijn tuin. Ik heb ze zowat de grond uit gekeken. 

Je hoeft je niet vast te plakken aan kunst, te ketenen aan een hek of nat te laten spuiten op de A12 om actie te voeren voor een betere wereld. Hieronder een paar hele makkelijke acties om wel te doen. En nog makkelijker: een paar dingen om NIET te doen :-D

DOEN: Zondag 16 april: BIJEN TELLEN

Heb je een half uurtje over? Tel dan (op een droog moment) de bijen in je tuin. Download het gidsje met bijen- en hommelsoorten en tellen maar. Wist je trouwens dat er een hommelbijvlieg bestaat? Ik had het bijna zelf kunnen bedenken.

Waarom bijen tellen?

“80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd.
Bijen zijn belangrijk voor bestuiving.

“Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.”

Home - Nationale Bijentelling
Doe mee aan de Nationale Bijentelling op 15 of 16 april! Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. De telresultaten dragen bij aan de bescherming van de wilde bij. Elke bij telt, jij ook?

DOEN: Bijen voeren!

"Elk jaar op 22 april voeren we de bij bij. Want dan is het de Dag van de Aarde & Nationale Zaaidag en vragen we extra aandacht voor bestuivers. Dat is helaas nog steeds hard nodig. We helpen insecten door Voedselbanken voor Bijen te openen door heel Nederland. Die delen inheems bloemzaad uit tussen 10-22 april. Op 22 april zaaien we met tienduizenden mensen tegelijk in tuinen en op balkons. Zo creëren we een feestmaal voor bestuivers!"

Voer de Bij bij | The Pollinators
Doe je mee met Bijvoeren? 22 april is het nationale zaaidag en gaat iedereen zaaien voor hongerige bijen.

NIET DOEN: maaien

Wist je dat er meer planten in je gazon zitten dan gras alleen? Die komen tot bloei zodra je een (gedeelte van) je gazon in bloei laat komen. Daar profiteren bijen en vlinders van. Dus doe mee, laat je grasmaaier staan en creëer een gedekte tafel voor deze vrolijke zoemers!

Maai Mei Niet
Tover je gazon om tot een bijenparadijs!Bijen eten geen gras, ze willen bloemen! Hoe meer bloemen, hoe meer nectar en hoe meer blije bijen en insecten. Samen met particulieren, gemeenten en provincies zetten we Nederland in bloei door in mei niet te maaien

NIET DOEN: schoffelen

Dus niet in je eigen tuin. En ook niet in openbaar groen. Daarom wel even doen: petitite tekenen.

Schoffel me niet! - Guerrilla Gardeners
Teken de petitie zodat alle mooie en fijne buurttuintjes behouden blijven. We vragen gemeenten om hun schoffelbeleid om te keren!

DOEN: biologische plantjes in je tuin

Mijn achtertuin is in november aangeplant. Volgens permacultuur principes, met biologische bollen en zaden en plantjes. En langzaam begint er nu het een en ander te bloeien (zie boven). Wat een wonder en wat een feest! Ik kijk vanachter mijn laptop uit over de tuin en hoewel dit 'gewoon' de natuur is die haar ding doet, sta ik elke keer weer paf van wat er allemaal zomaar, uit zichzelf gebeurt.

Ik had wat plantenbakken nodig dus ik naar het tuincentrum. En het klinkt misschien naief maar ik was een beetje geschokt door wat ik daar zag. De plantaardige variant van plofkippen: een zee van bloeiende borderplantjes in alle kleuren van de regenboog. Een lust voor het oog, dat wel. Maar dat kán eigenlijk helemaal niet, het is nog niet de tijd daarvoor. Die plantjes zijn in kassen opgekweekt. Is dat erg? Nou... bedenk eens wat dat aan energie kost? En dat al die plantjes met soortgenoten op een rijtje staan, in een monocultuur dus. Wat ze vatbaar maakt voor ziektes. En daar hoort dan 'gewasbescherming' bij, een ander woord voor gif. Ook niet zo gezond. En dat gif zetten we dan in onze borders, en daar vliegen onze bestuivertjes (zie boven) dan in en uit en af en aan... Need I say more.

DUS: laat voor je plantgoed de grote tuincentra links liggen en haal je zaden, bollen en planten bij verantwoorde kwekers en handelaren. Check ook wat het juiste seizoen is om te poten, zaaien, snoeien. En leg je erbij neer dat begin april nog niet je hele tuin in bloei staat.

Een paar links:

Biologische tuinplanten & Duurzame kamerplanten vind je bij Sprinklr
Biologische tuinplanten en de groenste kamerplanten vers bij je thuisbezorgd. Met onze planten en gratis cursus maak jij de wereld een stukje groener. Elke tuin teltl! ✓ Direct van de kweker ✓ Kies jouw bezorgmoment ✓ Klantcijfer 9.7.
Arborealis | Kwekerij Arborealis
Kwekerij Arborealis kweekt een uitgebreid sortiment bomen en heesters. Van gewoon tot zeer bijzonder. Onze tuinplanten kunnen besteld worden om af te halen op de kwekerij of als postpakket verzonden te worden. Door het opbouwen van een brede collectie bomen en heesters hopen we een bijzonder assorti…
Home | Natural Bulbs NL
De Warande - Sterkebollen.nl
Sterkebollen.nl is de webshop van de Warande. Wij tuinieren sinds 1987 met stinzenplanten, verwilderingsbollen, bloembollen en schaduwplanten.
De fruitbomen en sierbomenspecialist uit Ochten
De fruitbomenspecialist ✔ Groencentrum met groot assortiment ✔ Centraal gelegen ✔ Fruitboomkwekerij ✔ Beplantingsplan- en advies op maat ✔ Direct onl
Bloemenzaden voor tuin en veld - Venema Zaden
Een prachtig bloeiende tuin begint hier Hier kunt u zaaizaden van bloemen en kruiden bestellen tegen groothandelsprijzen. Wij hebben een ruim assortiment van de meest bekende en geliefde planten voor in de tuin, in potten en in een bloemenweide. De verpakking is eenvoudig, dit is het minder belasten…

Tien jaar WimLex

We naderen de duurste koningsdag aller tijden in de armste stad van Nederland. de factuur wordt NIET naar WimLex en Max themselves gestuurd. Om te voorkomen dat ik met een waxinelichtje op zak nu al ga wachten langs de route in Rotterdam, draai ik als tegengif dit filmpje van Lubach. Valt er tenminste nog iets te lachen

Een evergreen afgestoft

Soms is het heilzaam om te zien hoe miskend verschillende helden zijn geweest: