Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #338. Ruimteschip aarde!

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #338. Ruimteschip aarde!
Die keer dat ik erin trapte om door een AI app portretten van mij te laten maken. 

En daarna dus over de verkiezingen, over stemmen op vrouwen. En over een aantal verrassende inzichten over de Eerste Kamer (echt!) en dan sluit ik wel weer af met een liedje.

Red ruimteschip aarde!

Onze aarde, daar is er maar een van. Die is het redden waard. Het schip zinkt namelijk. En er is wel degelijk nog van alles aan te doen. Maar dan moeten we wel NU aan de bak. Andre Kuipers neemt je mee. Getipt door Tonnis.

Ruimteschip Aarde gemist? Start met kijken op NPO Start
Documentaireserie waarin André Kuipers ons meeneemt in het magische gevoel dat je krijgt als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt. Het besef hoe alles met elkaar verbonden is. Een unieke blik op Nederland, met natuurbeelden, nooit eerder vertoonde ruimtebeelden en verhalen van natuurliefhebbers.

Dat deed ons dan weer denken aan Peter Schilling... dus hier even als intermezzo:

Deze verkiezingen zijn zó belangrijk!

Net zo belangrijk als de Tweede Kamer verkiezingen, de gemeenteraad, Europese verkiezingen. Het gebeurt namelijk op elk niveau. En op elk niveau kan jij je stem laten horen. Hier wat achtergronden van De Correspondent.

Dit moet je weten over de Provinciale Statenverkiezingen
Stikstof, asiel, de wolf, woningen, infrastructuur: er zijn genoeg redenen om op 15 maart een weloverwogen stem uit te brengen. Maar hoe zit het allemaal precies in elkaar met de Provinciale Statenverkiezingen?
Wat zijn toch die waterschappen die je op je stembiljet aantreft?
Geborgde zetels? Heemraden? Ingelanden? De wereld van de waterschappen zit vol geheimen. Toch mogen we achttien maart weer nieuwe bestuurders kiezen voor dit orgaan. Wat zijn die waterschappen eigenlijk? Ik schreef een boek over dit onderwerp en beantwoord de belangrijkste vragen.

‌En hier staan de stemwijzers voor Provincie en Waterschappen op een rijtje.

Enneh... wil je iets doen aan de haat tegen vrouwen in de politiek?

De online haat tegen vrouwelijke politici belemmert het functioneren van vrouwen in de politiek en werpt een drempel op voor vrouwen om de politiek in te gaan. De ervaringen van deze vrouwen zijn niet mals. De Groene voerde een data-analyse uit:

Diepgaande data-analyse van de online haat tegen vrouwelijke politici – De Groene Amsterdammer
De Groene Amsterdammer is het oudste opinieweekblad van Nederland, sinds 1877 onafhankelijk baken van de vrijzinnige meningsvorming op het gebied van politiek, maatschappij, cultuur en literatuur.

Om er iets aan te doen moeten mensen zich daar sterk voor maken. En ja, mannen kunnen zich daar sterk voor maken. Maar de kans dat het gebeurt is groter als er meer vrouwen dapper genoeg zijn om de politiek in te gaan. En wij kunnen deze vrouwen rugdekking geven door heel expliciet voor een vrouw te kiezen.‌ Naast alle andere redenen om op een vrouw te stemmen, bijvoorbeeld dat ze de helft van de bevolking uitmaken en nog lang niet de helft van posities met invloed.

Stem op een vrouw, maar NIET de eerste vrouw op de lijst.

Hoezo? Kijk. Die komt er waarschijnlijk toch wel. De vrouw die je moet helpen is zij die 'haasje over' over een man op de lijst kan springen als ze genoeg voorkeursstemmen krijgt. Snap je? Het werkt zo:

1: Kijk hoeveel leden de partij van jouw voorkeur nu in PS heeft, stel 5. Schat je in dat ze nu weer 5 zetels halen?

2: Stem dan op een vrouw die lager dan plek 5 op de lijst staat

Done!

Voor meer vrouwen in de politiek
Wil jij meer vrouwen in de Provinciale Staten en het Waterschap? Stem op 15 maart 2023 slim op een vrouw. Lees meer over slim stemmen.

Waar ik dus echt nog nooit over nagedacht had

Nou ja zeg, allemaal dingen die ik niet wist en die me aan het denken zetten. Die Lubach toch.

Liedje

Een van Nijmegen's grootste en tofste exportproducten maakte een supersupersupervette clip.