Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #334 Girl power

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #334 Girl power
Alma Alizadeh - For I Am King. Merleyn 10 februari 2023

Een misselijkmakend feit dringt de afgelopen tijd herhaaldelijk door mijn filters heen. Dus daar begin ik even mee. Maar ik beloof dat het daarna weer een beetje positief wordt.

Hou je vast: iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, bij zes op de tien is de dader haar man, vriend of ex. We 'scoren' hiermee slechter dan Spanje of Italië, landen met een zogenaamde 'macho cultuur'. Waar het dus minder vaak voorkomt, maar wel veel te vaak. En waar men woest en verontwaardigd massaal de straat op gaat als het weer eens uit de hand loopt. Terwijl het in nederland met het label 'crime passionel' in een vergeethoek terecht belandt.

In Nederland wordt iedere 8 dagen een vrouw vermoord: Stop Femicide! | Geweld tegen vrouwen
Het aantal vrouwen dat in de periode van 2016 - 2021 werd vermoord door een (ex)partner is ruim 56%. Gender vormt een motief.

In de podcastserie 'Vrouwenmoord' praat Esther met nabestaanden en vrouwen die een moordaanslag van hun ex hebben overleefd.

Vrouwenmoord - aflevering 1: ‘Het bloed droop van het aanrecht af’
In de eerste aflevering van ‘Vrouwenmoord’: Anneke en Johan Veerman kunnen het eigenlijk nog steeds niet begrijpen, hun dochter Eva (28) is dood. De jonge, fitte en positief ingestelde vrouw is uit het leven weggerukt op 16 mei 2021, een zwarte dag voor de ouders. Eva wordt op gruwelijke wijze om he…

Wat helpt?

Zulke feiten geven mij een macheloos gevoel dus dan teken ik zo'n petitie en dan is het nóg niet over. Dus ik graaf dieper en dat levert wel wat op. Ik denk dat het helpt als we meer oog hebben voor vrouwelijke helden. Dat we het met de paplepel ingieten dat vrouwen zeer gave dingen hebben gedaan en nog doen. Meer licht op de powervrouwen dus. Meer zichtbaarheid. Dus hier wat inspiratie:

Verhalen voor het slapen gaan over gave wijven - podcast

Voor jezelf én je kids, jongens en meisjes (in het Engels)

‎Good Night Stories for Rebel Girls on Apple Podcasts
‎Kids & Family · 2023

Is ook een boek van en dat is vertaald in het Nederlands

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes • ROSE boeken
Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes zet sprookjes in een geheel nieuw daglicht met 100 voorleesverhalen over inspirerende vrouwen. Vrouwen die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd – als schrijfster, piraat of wiskundige.

Geschiedenislessen over vrouwen

Wederom, niet alleen voor kids, ook voor jou!

F-SITE

Beetje aandacht voor vrouwelijke kunstenaars is ook niet gek

50 vrouwelijke kunstenaars om nooit te vergeten! - KunstVensters
Kunsthistorica Christiane Struyven selecteerde 50 vrouwelijke kunstenaars vanaf 1850 tot nu. Wat maakte hen succesvol?

En vrouwelijke metal-frontpersonen zijn er ook meer dan zat

Afgelopen vrijdag zag ik For I Am King bijvoorbeeld, in Merleyn. Echt, deze zangeres heeft mijn hart gestolen. Ik heb deze band nu drie keer gezien en elke keer zijn er ook een paar behoorlijk jonge kids bij (met uiteraard hele goede oorbeschermers). De kids werden letterlijk op handen gedragen want Alma regisseerde het publiek zo, dat ze wel drie keer van voor naar achter en weer terug konden crowdsurfen. Dat moet echt onvergetelijk zijn geweest voor ze.

Of deze slagersvrouwen

Toen ik in 2018 Heidi, de blonde zangeres van de Butcher Babies sprak op een feestje in de VS was ik echt superbleu. Ze vertelde me dat ze in een bandje zong. Dat vond ik natuurlijk best cool, maar je hoort het vaker he... en tot mijn schaamte had ik daar niet onderstaand beeld bij. Terwijl ik dat gezien de aard van dit specifieke feestje echt wel had kunnen verwachten. En meer kan ik daar niet over zeggen... :-D (Als je 'video niet beschikbaar' ziet, klik maar op 'bekijken op youtube').