Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #324

Hoi daar ben ik weer. Een korte blik op Schotland, een mooi boek, helende kracht etc. Fijn weekend!

Loch Lomond

Ik was net een weekje in Schotland met mijn reismaatje en leerde een paar dingen:

  • Links rijden gaat best, maar op wat voor mij voelt als de bestuurdersstoel zitten zonder stuur en pedalen vind ik een uitdaging.
  • Haggis is erg lekker.
  • Je kan in een week echt wel onwijs veel sleutelplekken van Schotland bezoeken.
  • Op een regenachtige dag in november is Schotland nog steeds super kleurrijk.
  • Schotland heeft elke paar kilometer een ander landschap en ander weer.
  • B&B's zijn voor 95% dicht vanaf half oktober.
  • De mooiste streken vond ik het westelijke lusje op Isle of Skye en de rit door Glencoe.
  • Glasgow is wél een mooie stad, dus al die mensen die zeiden dat je daar niet echt naartoe hoeft hadden hun hoofd achterstevoren opgeschroefd staan. Begrijp er echt niets van.

Een mooi boek over bijzondere vriendschappen

Maurits Chabot schreef het en vertelt erover bij Nooit meer Slapen.

Nooit meer slapen - Beluister Maurits Chabot (historicus en journalist) | Podcasts | NPO Radio 1

Nooit meer slapen - Beluister Maurits Chabot (historicus en journalist) | Podcasts | NPO Radio 1

Maurits Chabot is historicus en journalist. Zijn boek Over de kloof kwam begin november uit. De schrijver gaat op zoek naar onwaarschijnlijke vriendschappen tussen mensen: een Dutchbatter en een Bosniër bijvoorbeeld, of een neonazi en een queer man. Chabot debuteerde in 2020 als co-auteur van het boek Het papieren paleis, over het belang van een menselijker rechtssysteem. Daarnaast werkt hij als journalist voor de Volkskrant.

Femke van der Laan gaat met Maurits Chabot in gesprek.

Helende kracht in het Afrika museum.

Helende Kracht | Afrika Museum in Berg en Dal

Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich echter tot behandelmethodes die terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities uit vele culturen wereldwijd. De tentoonstelling Helende Kracht geeft inzicht in verschillende vormen van (spirituele) healing en toont de zoektocht naar balans tussen lichaam, ziel en geest.

Je maakt kennis met zes ritueel specialisten. Zij zijn actief in Winti, Vodun, Sjamanisme, Santo Daime, Mestizo, en Hekserij. Maar ook hedendaagse kunst neemt een belangrijke plaats in. Tal van bekende en minder bekende kunstenaars hebben zich namelijk laten inspireren door het thema helende kracht. De tentoonstelling bevat werk van onder andere Marina Abramović, Boris van Berkum én persoonlijke verhalen van de ritueel specialisten.

ACT coaching "oefenklanten" gezocht

Monsters on a Boat

Om een aantal vaardigheden te oefenen die bij ACT coaching horen zoek ik jou. Het gaat dus niet om een heel traject (dat is normaal gesproken ca 6 tot 10 sessies), maar om een proeverij. Ik maak tot en met juni 2023 elke maand plek voor een paar mensen die dit met mij willen doen.

De proeverij behelst twee gesprekken. Bij het eerste gesprek kan jij een vraag inbrengen die jou bezig houdt. We verkennen die vraag samen en ik geef je een of meer oefeningen die jou mogelijk helpen bij je vraag.

Na een tijdje spreken we elkaar nog een keer over hoe je het gesprek ervaren hebt, en of de oefening je iets gebracht heeft. Ook hoor ik dan graag je feedback.

Het gesprek duurt maximaal een uur en kan via Zoom of in Nijmegen bij mij thuis of tijdens een wandeling.

Tip: de schotse band Catalysis

Al meer dan 25 jaar ben ik vrij fanatiek fan van Machine Head. Daar bouw heb ik inmiddels een internationale tribe van metalheads aan overgehouden. Waaronder Drew, gitarist van de schotse band Catalysis. Op hun laatste cd speelde Phil Demmel (ex- machine head gitarist, momenteel (opnieuw) Vio-lence gitarist en invaller bij o.a. Slayer en Lamb of God) een mopje mee. En Joey Radziwill (o.a. Sacred Reich) een ander mopje. Zie dit maar als erkenning van kwaliteitsmuzikanten. Als klapstuk van mijn Schotland vakantie kon ik bij een concert van hun zijn in Edinburgh! Wat een feest om ze eindelijk live te zien. En zo strak als ze op plaat zijn, zijn ze live ook. Dat smaakt naar meer. Check dit:

Catalysis - A New Way to Die (Official Video)