Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #318

Kijken, luisteren, lezen en leren. Have fun!

Kijk hoe Arjen Lubach op meesterlijke wijze de achtergrond van de transgenderwet uitlegt.

Toevoeging aan wat Arjen hier vertelt: er is al afgesproken dat de geslachtsregistratie van de ID kaart af gaat. Dat zou in 2024 of 25 doorgevoerd moeten zijn. Deze transgenderwet gaat over geslachtsregistratie in het paspoort, NIET over operaties voor geslachtsverandering.

Transgenderwet | Bezorgde Boomers | De Avondshow met Arjen Lubach (S2)

Transgenderwet | Bezorgde Boomers | De Avondshow met Arjen Lubach (S2)

De #bezorgdeboomers stuurde ons weer een bericht. Ze hebben paniekerige posters gezien over de Transgenderwet. Maar wat gaat er nou eigenlijk veranderen door...

Luisteren! Helder over de warmtetransitie

Waar ik dus mee bezig ben in Gelderland: het ondersteunen van bewonerscollectieven in de warmtetransitie. Op de correspondent een heel helder verhaal over wat dat inhoudt en wat er bij komt kijken. Je kan ook lezen maar dat is geschreven spreektaal en ik vind dat niet zo lekker lezen. Luisteren was in dit geval véél fijner. De link naar de opname staat bovenin het artikel.

Waarom deze energiehoogleraar jaloers is op de Denen (die er deze winter warmpjes bij zitten) - De Correspondent

Waarom deze energiehoogleraar jaloers is op de Denen (die er deze winter warmpjes bij zitten) - De Correspondent

Hoogleraar energiemarkten Annelies Huygen houdt haar hart vast komende winter, als veel huishoudens hun rekening niet meer kunnen betalen. Maar de crisis biedt ook een kans om de markt om te gooien, denkt ze. In Denemarken is de warmtevoorziening voor een groot deel in handen van burgers. Kan dat hier niet ook?

Power to the piepoo

In het stuk hierboven, over de warmtetransitie, komt heel duidelijk naar voren dat het privatiseren van nutsvoorzieningen lijnrecht tegenover de belangen van burgers staat. Het kapitalisme staat aan de bron van het feit dat onze aardkloot momenteel gefrituurd wordt. Yvon Chouinard zag dat ook en concludeerde dat er maar een oplossing mogelijk was: zijn miljardenbedrijf weggeven zodat de winst naar natuurbescherming gaat. Zo kan het dus ook.

Als je met een miljardenbedrijf de planeet wil redden, zit er maar een ding op: dan geef je het weg - De Correspondent

Als je met een miljardenbedrijf de planeet wil redden, zit er maar een ding op: dan geef je het weg - De Correspondent

De eigenaar van outdoormerk Patagonia heeft zijn miljardenbedrijf weggegeven, zodat de winst voortaan volledig naar natuurbescherming gaat. Het is een volgende stap in de levenslange zoektocht van Yvon Chouinard naar een manier van zakendoen die niet ten koste gaat van de planeet.

Leren!

Over weggeven gesproken: bij MiT kan je onwijs veel colleges volgen, gratis, online. Scroll rustig eens door dit aanbod en laat je bijpraten over de geschiedenis van architectuur, of over blockchain technologie, Japanse geschiedenis, Afrikaanse perspectieven op democratie en nog veel meer.

Massachusetts Institute of Technology | edX

Massachusetts Institute of Technology — a coeducational, privately endowed research university founded in 1861 — is dedicated to advancing knowledge and educating students in science, technology, and other areas of scholarship that will best serve the nation and the world in the 21st century. Learn more about MIT. Through MITx, the Institute furthers its commitment to improving education worldwide. MITx Courses MITx courses embody the inventiveness, openness, rigor and quality that are hallmarks of MIT, and many use materials developed for MIT residential courses in the Institute's five schools and 33 academic disciplines. Browse MITx courses below.