Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #307

Waarom zijn er zoveel wapens in Amerika? Ik wilde het snappen, na het laatste drama van vorige week. Heb wat ontdekt en deel dat met jullie.

En nog twee dingen over energiegevende scholen.

Iets over zelfdestructie en de fijnheid daarvan.

En het strand.

Het 'recht' om een wapen te hebben? Hoe zit dat?

Eerst even wat cijfers. Hoeveel wapens zijn er in de VS? Hoeveel doden vallen er? Vergelijk dat eens met de rest van de wereld.

America's gun culture - in seven charts - BBC News

America's gun culture - in seven charts - BBC News

Charts explaining some of the key statistics behind gun ownership and attacks linked to guns in the US.

En dan: waar komt dat wijd verspreide en door velen zeer heftig verdedigde 'recht' om een wapen te dragen vandaan?

May 24, 2022 - by Heather Cox Richardson

May 24, 2022 - by Heather Cox Richardson

Today, a gunman murdered at least 19 children and 2 adults at Robb Elementary School in Uvalde, Texas. For years now, after one massacre or another, I have written some version of the same article, explaining that the nation’s current gun free-for-all is not traditional but, rather, is a symptom of the takeover of our nation by a radical extremist minority. The idea that massacres are “the price of freedom,” as right-wing personality Bill O’Reilly said in 2017 after the Mandalay Bay massacre in Las Vegas, in which a gunman killed 60 people and wounded 411 others, is new, and it is about politics, not our history.

Een energiegevende school in Delluft

Teaching building Echo

Teaching building Echo

Echo is a sustainable and flexible teaching building on the TU Delft Campus. The building has space for teaching, debating and independent study, as well as for working together and offices. The catering facilities on the ground floor and the extended opening hours facilitate encounters between students and teaching and support staff.

Sustainability

The building is energy-producing, including building and user-related energy consumption such as power in the teaching rooms, for charging laptops and supplying the food and beverage facilities.

Energiegevende school maar dan anders

Op deze school leer je de burn-out voor te zijn - De Correspondent

Op deze school leer je de burn-out voor te zijn - De Correspondent

Op een school in Noord-Brabant zijn geen klassen. Er is geen rooster, geen bel, geen toetsweek. Wat er wel is: een uitgesproken idee over hoe leerlingen zich in alle vrijheid kunnen ontwikkelen, om samen de maatschappij te vormen.

De geneugten van de zelfvernietiging

Dit najaar start ik met een opleiding tot ACT-Therapeut. Ik ben ooit afgestudeerd als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en dat beroep is altijd een beetje aan me blijven trekken. Ter voorbereiding ben ik in trallerhande literatuur gedoken. Inspirerend, activerend, tot reflectie aanzettend.

En fokking irritant. Ik wordt tenminste ook met regelmaat opstandig van de 'drang' om jezelf te verbeteren, te werken aan je geluk, je leven te optimaliseren, flow te vinden, je life te hacken etc.

Dat hele maakbaarheidsdenken levert ook complexen op want als het dan dus allemaal even niet lukt met dat levensgeluk, dan is dat zeker ook je eigen schuld.

Nou ja anyway, kan ik lang of kort over lullen. Ik trek nog een fles wijn open, en die gaat ook leeg vandaag. En dan kunnen jullie even rustig kennismaken met Marian Donner. *Proost*

Kom in opstand en neem er nog eentje - De Correspondent

Kom in opstand en neem er nog eentje - De Correspondent

Marian Donner doet in haar Zelfverwoestingsboek een vrolijk beroep op iedereen om toch vooral in opstand te komen. Tegen de naargeestige klem van het neoliberale kapitalisme om voortdurend als een geoliede machine mee te blijven draaien in de ratrace. En tegen de gedachte dat als het niet lukt, dat je eigen schuld is. In plaats daarvan moeten we spijbelen, drinken, roken, en dansen. (Deze keer: podcast én leesversie.)

Zen en flow en uit mijn hoofd, soms lukt het

Bij mijn verhuizing ontdekte ik mijn map met tekeningen. Op de middelbare school zat ik in een "Akademieklas", een soort voorbereiding op de kunstakademie. Voor stel je voor dat je dat zou willen dan kon je in dat klasje alvast aan je portfolio werken. Ik ging niet naar de kunst- maar naar de sociale akademie. Maar ik bleef bezig met dingen maken, deed cursussen zeefdruk en etsen. Superleuk. En toen ben ik dat allemaal weer vergeten, heel lang, en nu kwam ik dus die map weer tegen. En heb ik het kliederen heel erg herontdekt. Wat een genot. Even uit mijn hoofd. Iets maken dat ik daarna weer terug kan zien. De sfeer weer proeven, even op vakantie in mijn herinneringen.

Ik stuitte op een tekenaar die graag strandscenes deelt, vooral als hij lekker in de zon ligt ergens down under terwijl wij op het noordelijk halfrond in de kou zitten. Vond ik leuk. En ik deel mijn eigen strandfreubel van afgelopen vakantie. Ik moet nog veel oefenen.


Hit the beach

Hit the beach

I always get a kick out of showing beach sketches at the this time of year when many of you are locked deep in winter. Ii know, I know, I'll be drooling over you summer sketches soon too as the seasons change!

Mijn strandfreubel