Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #303

Eerst even een bedankje aan een van de grootste harten van de Nederlandse muziek: Jan Rot. 64 jaar. Overleden aan darmkanker. Hij was zoals wij allemaal, onderweg naar het einde maar op zijn laatste etappe pakte hij nog steeds het podium en kon zijn publiek een heel stuk met hem meereizen. Ik vond dat intiem, charmant en ontwapenend. Dus twee filmpjes van hem om mee te beginnen deze zondag.

Abel van Gijlswijk is (ook) boos. Tegen het kapitalisme en voor de chaos. Klinkt prikkelend. Interessante docu!

Burgerparticipatie. Ik hou me er al een tijdje vrij intensief mee bezig en sjees wat worstel ik soms met het aanmodderen / voor de bühne / fake eigenaarschap, gebrek aan visie en daadkracht. Maar wat kan ik soms ook bewondering hebben voor mensen die er wel echt voor gaan en die ruimte durven maken voor echte co-creatie met belanghebbenden. Dus een verhaal op de correspondent over het burgerberaad voor jullie (weer eens).

Bij Dr Laurie Santos (Yale) kan je gelukskunde (the science of well-being) studeren. Gratis. Via Coursera. Heb ik een paar jaar geleden gedaan en was hartstikke inspirerend. Jullie kennen me. Ik ben niet van de roze bril en ladieda door een weiland vol romantische bloemen heen huppelen. Meer van dealen met alle shit die het leven je uitdeelt en dat allemaal een plekje geven. In haar podcast een hoop inspiratie van denkers over wel-zijn en in de Coursera cursus ook een aantal praktische oefeningen.

Ik knijp er even tussenuit. 15 mei kan je weer een filters verwachten.

Jan Rot - Ik leef pas... (the first time ever I saw your face)
Jan Rot - Ik was (My way) (live-cam cd)
Rebranding Chaos - VPRO Tegenlicht - VPRO

Rebranding Chaos - VPRO Tegenlicht - VPRO

"Hoe kunnen we de bezwering van onze kapitalistische wereldorde verbreken? Als zanger van punkband Hang Youth roept Abel van Gijlswijk op geheel eigen wijze op tot anarchie.

De wereld is betoverd. Compleet onder invloed van de magie van het K-woord: kapitalisme, dat alle vormen van verzet en rebellie opslokt en te vermarkt. Als een moderne alchemist probeert van Gijlswijk zijn eigen formule te vinden om als alternatief voor het kapitalisme de chaos in de markt te zetten.

Abel van Gijlswijk geeft letterlijk en figuurlijk een stem aan een generatie die zich op allerlei vlakken belazerd voelt: of het nu gaat over betaalbaar wonen, het klimaat, of de rijken die minder belasting betalen dan de rest. In nummers van gemiddeld een minuut verwoordt hij de onvrede van iedereen die voelt dat er ergens iets niet klopt.

Ingefluisterd door niemand minder dan het linkse denkbeest Slavoj Žižek, en in de geest van de overleden Britse schrijver Mark Fisher, auteur van het invloedrijke Capitalist Realism, werkt hij nu aan een radicaal theaterstuk waarin hij zijn aanval op ‘het kapitalistische gelul’ onderbouwt."

Een pleidooi voor 17 miljoen Kamerleden - De Correspondent

Het klimaatprobleem aanpakken lukt alleen als burgers mogen meebeslissen. Waar de politiek nu tekortschiet, biedt een burgerberaad over het klimaat uitkomst.

The Happiness Lab

The Happiness Lab

You might think more money, a better job, or Instagram-worthy vacations would make you happy. You’re dead wrong. In "The Happiness Lab" podcast, Yale professor Dr Laurie Santos will take you through the latest scientific research and share some surprising and inspiring stories that will forever alter the way you think about happiness. She's changed the lives of thousands of people through her class "Psychology and the Good Life," and she'll change yours, too.

The Science of Well-Being by Yale University | Coursera

The Science of Well-Being by Yale University | Coursera

Professor Laurie Santos reveals misconceptions about happiness, annoying features of the mind that lead us to think the way we do, and the research that can help us change. ...