Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #278

Onderdompeltheater, anyone? Een nieuw initiatief van wat goede kennissen. Ik ga in November. Heb er waanzinnig veel zin in.

En dan twee dingen over fouten maken en daarvan leren. 1: Universele lessen uit mislukkingen van het Instituut voor Briljante Mislukkingen. 2: een publicatie met lessen uit wetenschappelijke worstelingen.

Happy Sunday!

Volg mysterieuze bewoners van Hotel Wonderland in eerste immersive theater in Nederland

Volg mysterieuze bewoners van Hotel Wonderland in eerste immersive theater in Nederland

“De kracht zit in de totale overgave die je als gast meemaakt; de wereld om je heen is aanraakbaar, ontdekbaar en niet te onderscheiden van echt. Doordat je als gast vrij rondloopt en zelf mag bepalen waar je heen wil in plaats van in een stoel te zitten, zoals in het traditionele theater, word je echt onderdeel van het verhaal en de scenografie. Deuren zijn er om geopend te worden, telefoons om op te nemen en bedden om in te liggen. De acteurs zien je ook als gelijke: je mag ze aanspreken, ze begroeten je als je binnenkomt en ze kunnen uitnodigen voor een gesprek. Niks moet, maar alles mag!”

Archetypen - Instituut voor Briljante mislukkingen

Archetypen - Instituut voor Briljante mislukkingen

"Wij hebben al heel wat mislukkingen voorbij zien komen. Vaak zijn daar ‘universele lessen’ uit te trekken’; patronen of leermomenten die een specifieke ervaring overstijgen en ook op veel andere innovatieprojecten van toepassing zijn. Aan de hand van deze patronen hebben we 16 archetypen ontwikkeld die je helpen bij het identificeren en leren van mislukkingen. De archetypen hebben daarnaast ook een classificerende functie. Al onze cases zijn ondergebracht onder één of meerdere archetypen zodat je snel en eenvoudig vergelijkbare voorbeelden kunt opzoeken."

JOTE | Journal of Trial and Error

JOTE | Journal of Trial and Error

"What is JOTE?

JOTE is a journal dedicated to making public the lessons of the struggles in research.

In science and scholarship, trial and error is a fundamental process of learning and discovery. We are convinced about the productive role of errors, and so JOTE publishes answers to the question “what went wrong?” in the form of short communications, as well as problematising ‘the question of failure’, facilitating reflections and discussion on what failure means in research.

JOTE stands by the call for transparency of the Open Science movement and are concerned about the replication crisis and the publication pressures that researchers face — especially junior investigators — in their pursuit of a career in academia."