Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #260

De boer op. Stemmen uit het diepe. En op tour met Dave Grohl en een hele kliek andere beroemde rockers.

Indrukwekkende docuserie

Getipt door een vriend. Jarenlang werkte ik in projecten die het vitaliseren van de agrarische sector / het platteland ten doel hadden. Ik denk dat ik meer dan honderd boeren heb gesproken in dialogen. Veetelers, akkerbouwers, fruittelers. Kleine, grote, intensieve, biologische... Van Noord tot Zuid en Oost en iets minder West. De passie voor het werk, de binding met hun land, het hart voor hun erfgoed dat vaak van generatie op generatie is overgegeven hebben mij altijd geraakt. En er is zoveel mis met intensieve landbouw. En de problematiek is zo ongelooflijk complex. “Nooit meer honger”, “feed the world”, Europese subsidies, melkquota, stikstofproblematiek, gekke koeienziekte, dioxinekippen, q-koorts, MKZ.

Deze serie belicht de mond en klauwzeer crisis uit 2001 en met dat als kapstok wordt het hele complexe veld zichtbaar. Hoe alles in elkaar grijpt en hoe onhoudbaar en onmogelijk het is, hoe hard het anders moet. Plus een compassievol portret van een aantal agrariers.

De boerenrepubliek - 2Doc.nl

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat mond-en-klauwzeer in Nederland uitbrak. De dierziekte sloeg toe op boerenbedrijven en leidde, naast een economische strop van drie miljard euro, tot het preventief ruimen van 270.000 -veelal gezonde- dieren. Deze documentaireserie reconstrueert de MKZ-crisis.

Meesterlijke lezing

Door enkelen uit de tweede wereldoorlog met naam en toenaam te noemen en een gezicht te geven, slaagt Roxane er in een soort verzameld geluid van alle stemmen te laten klinken. Of althans het begin daarvan. Ik vond hem prachtig, haar lezing. Las hem al een paar keer terug.

Stemmen uit het diepe - Nationaal Comité 4 en 5 mei : Nationaal Comité 4 en 5 mei

Stemmen uit het diepe - Nationaal Comité 4 en 5 mei : Nationaal Comité 4 en 5 mei

‘de last van het onbedwongen verleden wordt pas verlicht als de mythe plaatsmaakt voor weten. Dat vergt rouwarbeid. Afdalen, stil zijn en álle stemmen aanhoren, ook de diepste uithalen van smart en van angst.’

Rock ‘n roll lifestyle ftw

Een flink deel van mijn jaren ‘90 spendeerde ik als tourmanager en chauffeur van metal- en punk bands. En dj’s maar (sorry) die zijn lang niet zo leuk. Pleisters plakken op de bloedende vingers van (bas-)gitaristen en drummers, vrijende koppeltjes in struikgewas opbreken in de hoop het laatste ontbrekende bandlid de bus in te kunnen slepen, de geuren, geluiden, grappen en ruzies... Het is niet moeilijk om hier nostalgisch over te doen. Bij deze documentaire van Dave Grohl likte ik dan ook mijn vingers af.

Dave Grohl's 'What Drives Us' Documentary: Things We Learned - Rolling Stone

Dave Grohl's 'What Drives Us' Documentary: Things We Learned - Rolling Stone

Music, Film, TV and Political News Coverage