Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #207

Het gaat ineens over een app. Het zal je niet verbazen dat ik dit niet vanzelf een goed idee vind. Ik deelde al een paar linkje met info hierover waarmee jij ook snel bijgepraat bent.

Wat ik niet gedeeld heb is het interview van Vincent Evers met Brenno de Winter. En dat krijgen jullie wel. Bonus dus!

Nog wat over groener uit deze crisis komen en dan wat snackjes ter verluchtiging.

Liefs. Hou vol!

De bevolking wil een app! Kijk maar, we hebben het gepeild!

Corona-app | Zondag met Lubach (S11)

Vrij compleet lijstje

Zo'n app is niet vanzelfsprekend een goed idee. Zo vindt ook een groep burgerrechtenorganisaties. Hun lijstje komt een heel eind. Blijkbaar heeft het ministerie deze eisen overgenomen. Wat er niet in zit is een eis om het open source te maken, maar ik hoor vandaag (zaterdag) bij de appathon, dat de mogelijkheid om inzage in de code te hebben wel een harde eis is.

Burgerrechtenorganisaties slaan alarm over werkwijze Ministerie Volksgezondheid

Burgerrechtenorganisaties slaan alarm over werkwijze Ministerie Volksgezondheid

  1. Eén doel: het onder controle krijgen van het virus.
  2. Gebaseerd op wetenschappelijk inzicht en bewezen effectief.
  3. Bewezen betrouwbaar en vanuit expertise.
  4. De inzet van de applicatie is per definitie tijdelijk.
  5. Niet tot individuen herleidbaar.
  6. Zo min mogelijk gegevens worden gebruikt.
  7. Geen centraal opgeslagen persoonsgegevens.
  8. Veilig en bestand tegen misbruik.
  9. Gebruiksvriendelijk en toegankelijk.
  10. Nooit onder dwang van overheid en derden.

Brenno de Winter over de app en de aanbesteding

Kritischer dan Brenno zijn ze bijna niet te vinden. En hij weet echt waar hij het over heeft. En is niet te beroerd om complimenten uit te delen waar die verdiend zijn. Hij mocht in het voortraject van de app aanbesteding als een van de experts een voorselectie doen. En ho ho ho wat een verrassing: op de short list zijn bedrijven terechtgekomen die NIET aan de voorselectie criteria voldeden (privacy bijvoorbeeld) en er staan bedrijven NIET op die juist WEL iets veelbelovends presenteerden.

Brenno de Winter privacy expert becommentarieert Appathon organisatie van de GGD corona tracing app

Gaan voor groen, juist nu

Krimp van Schiphol gaat banen kosten? Nou, hier, is al gebeurd. Laten we de lat meteen radicaal lager leggen wat betreft groei!

Uitstoot naar beneden brengen? Is al gebeurd. Als het openbare leven straks weer op gang komt, mogen we dat dan rustig aan doen?

Manifest van 170 wetenschappers: het is een blunder als we niet groener uit de coronacrisis komen | Trouw

Manifest van 170 wetenschappers: het is een blunder als we niet groener uit de coronacrisis komen | Trouw

Nu alles stilligt, kunnen we radicaal groen de draad oppakken. Dit bepleiten 170 Nederlandse wetenschappers vandaag in een manifest.

Karin slaat de spijker op z'n kop.

En ik bezin me op voornemens om (wederom) het nippertje te voorkomen.

Karin Spaink - De nippertjeseconomie

Karin Spaink - De nippertjeseconomie

Die anderhalve meter interesseren me niet meer zo. Die nippertjeseconomie is het probleem.

Een grenzeloze wereld op schoot

Als leesverslaafde voel ik me gezegend met de avonturen die mij veilig ter beschikking staan. Anne Lamott verwoordt het zo mooi:

Anne Lamott’s Wondrous Letter to Children About Books as Antidotes to Isolation, Portals to Perspective, and Crucibles of Self-Discovery – Brain Pickings

Anne Lamott’s Wondrous Letter to Children About Books as Antidotes to Isolation, Portals to Perspective, and Crucibles of Self-Discovery – Brain Pickings

Books and stories are medicine, plaster casts for broken lives and hearts, slings for weakened spirits. And in reading, you will laugh harder than you ever imagined laughing, and this will be magic, heaven, and salvation. I promise.

Atwood is een goeie om nu te lezen

Momenteel lees ik 'the heart goes last'. Over een post-crisis wereld waarin alles schaars is en een 'gated community' dat oplost door haar inwoners de helft van de tijd in luxe en de andere helft van de tijd in de gevangenis te laten wonen. Hoe maak je zo'n premisse logisch en acceptabel? Madame Atwood kan dat. En ze kan ook over onbeperkte afstand handtekeningen in boeken zetten, heeft ze zelf lang geleden uitgevonden. Heel handig nu.

Atwood sign of the times draws blank | World news | The Guardian

Around 40 people had turned up to the McNally-Robinson bookstore on Prince Street in downtown Manhattan to witness Margaret Atwood signing books in New York despite the fact she was in London with her new invention, the LongPen. Unfortunately, a technical hitch meant they went home disappointed.