Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #181

We kunnen niet om haar heen. We kunnen zelf ook iets doen. Is aandacht een spotlight of een filter? Jetske nog een keer. En we sluiten af met een lach, ook al is het een wanhopige.

Dikke tien voor de moed en intelligentie van Greta

Om te huilen vind ik het, de stront die zij over zich heen krijgt. Ik begrijp er niets van. Is het onze eigen inactie, ons onvermogen waar ze ons mee confronteert, waardoor we zo boos worden op onszelf dat we haar aanvallen? Ik ben onder de indruk van Greta en van haar speech. En de gêne die ze triggert zet ik hopelijk wat vaker om in een positieve bijdrage.

Greta Thunberg - Inspiring Others to Take a Stand Against Climate Change | The Daily Show

Greta Thunberg - Inspiring Others to Take a Stand Against Climate Change | The Daily Show

Sixteen-year-old climate activist Greta Thunberg explains why she traveled to America in a zero emissions boat and lays out the direct impact climate change ...

Wij kunnen ook iets doen

Het voelt als te klein, maar dit artikel lezen en de brief tekenen is tenminste íets.

Laat liefde voor de planeet de politieke agenda bepalen - De Correspondent

Laat liefde voor de planeet de politieke agenda bepalen - De Correspondent

Samen met Hasna El Maroudi en Matthea de Jong schreef ik (Marjolijn van Heemstra) een brief waarin we onze politieke leiders oproepen ons eerlijk te vertellen hoe het ervoor staat met de klimaatcrisis en welke risico’s we lopen. We vragen hen om ons echt te betrekken bij de keuzes die gemaakt worden, misschien wel de belangrijkste in onze geschiedenis. Daarbij stellen we dat het tijd wordt dat ze gaan doen wat de rechter hun opdraagt: het terugbrengen van 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen voor het einde van 2020 ten opzichte van 1990.

Klimaatbrief

We kunnen dit met z’n allen dragen. En we zijn er klaar voor. Miljoenen mensen gaan al de straat op in klimaatmarsen, –protesten en –stakingen en tonen hun bereidheid het roer om te gooien. De jongeren gingen voorop. En wij zijn het hartgrondig met hen eens: verandering is de enige optie.

Aandacht als spotlicht of als filter?

Het wordt al lang geroepen door lifehackers: informatie overload? Nee, kapotte filters. Nou blijken die filters ook daadwerkelijk in de meesten van ons geïnstalleerd te zijn. Geinig.

To Pay Attention, the Brain Uses Filters, Not a Spotlight | Quanta Magazine

To Pay Attention, the Brain Uses Filters, Not a Spotlight | Quanta Magazine

The attentional searchlight metaphor was backward: The brain wasn’t brightening the light on stimuli of interest; it was lowering the lights on everything else.

Vorige week liep ik erop vooruit...

Zaterdag werd dan eindelijk de documentaire uitgezonden waar Jetske met de makers een jaar aan gewerkt heeft. Heel kort door de bocht: hoe een ethische commissie veelbelovend onderzoek naar een medicijn tegen Alzheimer tegenhoudt. Deels onder het mom van 'een te zware belasting voor de proefpersonen'. Dit is echt iets om je kwaad over te maken.

Jetske's race - op weg naar de alzheimerpil gemist? Start met kijken op NPO Start

Jetske's race - op weg naar de alzheimerpil gemist? Start met kijken op NPO Start

Jetske weet nu al dat als ze begin 50 is ze alzheimer zal krijgen als er niet op tijd een medicijn wordt gevonden. Ze trekt op met arts Philip Scheltens die alles doet om een nieuw medicijn te vinden.

Pieter Derks ziet het weer scherp.

Met een jointje financieer je drugscriminaliteit, en met al het andere dat je doet help je de hele wereld naar de gallemiesjes.

Pieter Derks over de consequente boodschap van het kabinet

Pieter Derks over de consequente boodschap van het kabinet

Alles is met elkaar verbonden. Als wij dat nou elke dag heel erg realiseren, is het enige dat we nodig hebben iemand in een machtige posit...