Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #179

Een beeld (en een stukje hout) zegt meer dan duizend woorden. Deugmensen, 2x. Dicht op Jetske's huid. Niet-standaard levenspaden. De kracht van vragen. En gratis eten weggeven. Een hele mooie oogst deze week, al zeg ik het zelf.

Anders visualiseren

Een beeld maken waarmee een ander kan begrijpen hoe iets eruit ziet, zonder dat ze dat hele 'iets' zelf zien. Dat kan op meer manieren dan met een camera of met pen en papier. Je kan een kustlijn zichtbaar maken door hem uit hout te kerven bijvoorbeeld.

Greenland’s Hand-Sized Wooden Maps Were Used for Storytelling, Not Navigation - Atlas Obscura

Greenland’s Hand-Sized Wooden Maps Were Used for Storytelling, Not Navigation - Atlas Obscura

These distinctive artifacts are clues to how the Tunumiit people saw the world.

De meeste mensen deugen... echt waar

Wat er écht gebeurt als kinderen op een onbewoond eiland stranden - De Correspondent

Wat er écht gebeurt als kinderen op een onbewoond eiland stranden - De Correspondent

Zet kinderen bij elkaar op een onbewoond eiland en ze gaan elkaar in no time te lijf – zo wil het zwartgallige mensbeeld, grootgemaakt door de literaire klassieker Lord of the Flies. Maar wat gebeurt er écht als kinderen aanspoelen op een verlaten eiland? Een voorpublicatie uit mijn nieuwe boek De meeste mensen deugen.

Ook mensen in een "probleemstraat" deugen best

En zelfs de 'probleemgevallen' deugen in essentie.

De brief van de burgemeester gemist? Start met kijken op NPO Start

De brief van de burgemeester gemist? Start met kijken op NPO Start

De burgemeester van Finsterwolde in Oost-Groningen heeft genoeg van de burenruzies, vervuiling en vereenzaming in zijn gemeente. Hij geeft de inwoners opdracht om zelf de problemen aan te pakken.

De docu over Jetske!

21 september wordt de documentaire over mijn vriendin Jetske uitgezonden op NPO 2. Jetske vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor dementie en voor de erfelijke vorm van jong-dementie waar zij drager van is. O.a. om de weg vrij te maken voor meer onderzoek maar ook om te helpen het taboe er een beetje af te halen. Ze heeft daarvoor wel de makers een hele tijd behoorlijk dicht op haar huid gehad. Dat was op zijn zachtst gezegd nogal intens.

Kijken jullie mee? En laat mij (en vooral Jetske) weten wat het met je doet.

In het zoeklicht van de media - door Jetske van der Schaar | Alzheimer Nederland

In het zoeklicht van de media - door Jetske van der Schaar | Alzheimer Nederland

De kwetsbare wetenschap dat ik op jonge leeftijd mijn verstand zal verliezen en waar ik met vrijwel niemand over sprak, werd van het ene op het andere ogenblik publieke kennis, voor altijd vindbaar op het internet. > Lees de column van Jetske

Altijd iets uit te leggen

Een meewarige blik, vragen, uitspraken als "oh maar je bent zo'n aantrekkelijke vrouw" (over mijn single-zijn) of "wow maar je zou zo'n gave moeder zijn" (over mijn kindvrij zijn).  Kennelijk ben ik een uitzondering en heb ik iets uit te leggen. Maar er zijn echt andere manieren om je leven te leven dan huisje boompje beesje. De ontdekkingsreis van Bregje Hofstede spreekt me dan ook bijzonder aan!

Als je niet kiest voor carrière, kind en koophuis - NRC

Als je niet kiest voor carrière, kind en koophuis - NRC

Zingeving: Bregje Hofstede speelde vroeger Levensweg. Carrière maken, kinderen krijgen, huis kopen, en aan het eind wint de rijkste speler. Nu, als…

Vragen staat / maakt vrij

Leuk artikel over hoe de onderstaande drie vragen gehakt kunnen maken van je brein:

Consider the following three questions:

  1. What is a horse?
  2. What is green?
  3. What is a point in time?
The Power of Questions

The Power of Questions

There are no dumb questions. Don’t be afraid to ask them. They are the most straight forward path to learning.

Eten over? Laat het achter. Zit je krap: neem wat uit de kast

De kastjes met boeken die particulieren en anderen aan de straat hebben staan heb je vast wel eens gezien he? Nu waait er vanuit de VS iets vergelijkbaars over, maar dan met eten. Ik neem me sterk voor om, zodra ik niet meer op 3 hoog achter woon, iets dergelijks te verzorgen. En als ik zo'n kastje in mijn buurt tegenkom, zal ik er af en toe iets in zetten. Leuk toch.

Little Free Pantry

Little Free Pantry is a grassroots, crowdsourced solution to immediate and local need. Whether a need for food or a need to give, Little Free Pantry facilitates feeding neighbors, nourishing neighborhoods.