Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #154

Zo te zien is het een activistisch weekje geweest. Voor treinen, tegen het internetfilter en voor vernieuwing van de democratie. Maar ook een snoepje voor knopjesfetisjisten, en een te gekke workshop over Naakt Presenteren. Fijne week allen!

Chitty chitty bang bang

Onlangs ging ik met de trein naar Zuid Duitsland. Een reis duurde nog nooit zo kort. Ik zat heerlijk, had mijn natje en droogje, kon fijn werken en bijpraten met broerlief. En het was best betaalbaar. Toen ging ik uitzoeken wat een trein naar Portugal (een lievelingsbestemming) zou kosten. Nou is dat variabel maar ik kwam rond de vierhonderd euro uit en 32 uur reizen. Dat laatste vind ik nog niet eens zo'n probleem, de vakantie begint wat mij betreft zodra ik mijn voordeur achter me dicht trek, maar die prijs?

Dat moet toch anders kunnen. Dus tekende ik deze petitie.

Meer treinen, minder vliegen! - GroenLinks

Maak van de trein de goedkoopste én makkelijkste optie voor reizen tot 750 km. Teken de petitie.

Het internet is stuk, en wordt nog stukker

Twee dingen: de 'linkbelasting', dat je moet betalen als je ergens naar wil linken. Dat staat daar dus gewoon in he, in die wet. Nou gaat dat niet over wat ik hier doe hoor. Maar als Google dus in de zoekresultaten naar bepaald auteursrechtelijk beschermd materiaal wil linken, moet ze daarvoor betalen. Wat denk je dat dat met de zoekresultaten doet?

En het tweede ding: grote sites worden verplicht een uploadfilter te gebruiken waarmee ze content verwijderen waarin beschermd materiaal gebruikt wordt. Dit dus, bijvoorbeeld. Tijd om in actie te komen.

Wat jij kan doen om het internet te redden – Bits of Freedom

Wat jij kan doen om het internet te redden – Bits of Freedom

Na onderhandelingen achter gesloten deuren en in alle lagen van de Europese Unie wordt er nog één keer gesproken over de nieuwe copyright wetgeving. Alle leden van het Europees Parlement mogen zich uitspreken voor of tegen de nieuwe regels. Alleen als een meerderheid instemt, treedt de wet in werking.

9 misverstanden over “artikel 13” uit de wereld geholpen – Bits of Freedom

9 misverstanden over “artikel 13” uit de wereld geholpen – Bits of Freedom

Zowel vertegenwoordigers van de copyright-lobby als bepaalde Europarlementariërs beweren dat burgers verkeerd geïnformeerd worden over artikel 13. Ter opheldering maakte EDRi een punt-voor-punt analyse van de aangenomen tekst en verhelderen ze enkele misvattingen die momenteel rondgaan.

Dapper om telkens weer de discussie aan te gaan

Onvermoeibare klimaatbloggers gaan de strijd aan met klimaatsceptici

Onvermoeibare klimaatbloggers gaan de strijd aan met klimaatsceptici

BV staat voor Bart Verheggen, docent aard- en klimaatwetenschappen aan het Amsterdam University College (AUC) en oprichter van het blog klimaatverandering.wordpress.com. Met het bijbehorende Twitter-account mengt hij zich regelmatig in online discussies. Of het nu gaat om bedrieglijke beweringen van politici, verwarrende berichtgeving in de kranten of willekeurige twitteraars die met drogredeneringen strooien, Verheggen is niet te beroerd voor een fact check. Onvermoeibaar herhaalt hij de wetenschappelijke feiten en ontkracht hij misleidende mythes. Dat doet hij niet alleen in 280 tekens, maar ook uitgebreider op het blog dat hij sinds 2008 bijhoudt.

Een permanente, gelote volksraadpleging. Like!

Niet alleen verkiezingen, maar ook loting: zo vernieuwen 76.000 Belgen de democratie - De Correspondent

Niet alleen verkiezingen, maar ook loting: zo vernieuwen 76.000 Belgen de democratie - De Correspondent

De Duitstalige Gemeenschap van België, in het oosten van het land, telt slechts 76.000 zielen. Maar ze hebben een eigen parlement (25 leden), een eigen regering (4 ministers), een eigen hoofdstad (Eupen) en een eigen openbare omroep (de BRF, de Belgischer Rundfunk). En bovendien: een flink pak eigen bevoegdheden. Gisteravond heeft dat parlement unaniem besloten om gelote burgers voortaan permanent te betrekken bij de politiek. Voilà, niet meer en niet minder.

KNOPJESSSSS

Heb jij iets met knopjes? Word je blij als ze zo fijn een beetje terugklikken als je erop drukt of eraan draait? Ken je de frustratie van een knopje dat continu licht geeft zodat je geen oog dicht doet? Of dat juist geen licht geeft waardoor je het in het donker niet kan vinden? Dan lik je je vingers af bij dit artikel en de links erin.

Five Lessons From Seven Years of Research Into Buttons - The Crux

Five Lessons From Seven Years of Research Into Buttons - The Crux

For more than a century, people have been complaining that buttons aren’t easy: Like any technology, most buttons require training to understand how and when to use them.

Naakt presenteren?

Workshop Naakt Presenteren | Meetup

Workshop Naakt Presenteren | Meetup

Er zijn veel boeken over hoe je een goede presentatie maakt en legio video's van inspirerende TED-talks. Maar hoe zorg je er voor dat je publiek naar je kijkt en naar je luistert? Door met niks te beginnen.

Dit is de speedversie van Naakt Presenteren, waarin je kennis maakt met de Kunst van het Weglaten. Je begint met jezelf voor te stellen en vervolgens krijgt dat verhaal een upgrade. Hoe? Kom uitproberen.

Deze workshop van Sander heb ik twee keer mogen meemaken. Het is in de spiegel kijken in het kwadraat. Met kleren aan, maar confronterend genoeg. Twee keer was het voor mij ook een confidence boost om te durven staan als mezelf met niets meer dan mezelf en mijn stem en verhaal. Ik gebruik geen powerpoints. Wel power. En dat vonkje weet Sander als geen ander te vinden. Buitenkansje dus dit.