Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #150

We beginnen met een eikel in een verder verhelderend stuk over Xs4all. Dan gaan we even ambtenaren niet bashen en moraalridders niet fileren. Ik wist niet dat de twee grote namen in het land der elektrische gitaren een vete hadden. Dan over de kul die sollicitatiegesprek heet. Het recht om je dure spullen te (laten) repareren en het hacken van online dating.

Noot: volgende week GEEN filters. Ik duik even de sneeuw in.

Heel klein beetje nuance in het Xs4all verhaal

Nee ik ben er nog niet aan toe om mijn helden van een voetstuk te laten donderen. Maar ik herken wel het beeld dat het activistische er al een tijdje een beetje af is bij GeelZwart. Daar was ik ook al bang voor bij de overname door KPN in 1998. Anyhoo, een goed gelukt artikel met wat nieuwe gezichtspunten. Waarbij ik die Rashid Niamat wel heel kort door de bocht vind gaan met zijn opmerkingen over luie clicktivisten die lekker makkelijk achterover kunnen leunen omdat ze het wereldredden hebben uitbesteed aan Xs4all. Eikel.

Tijd rijp voor juist een sterker of nieuw Xs4all? | Klanten betalen meer voor de eigen technologie, helpdesk en nostalgie | Netkwesties

Directie en personeel van Xs4all, die twintig jaar geleden de kastanjes uit het vuur haalden voor de vrije meningsuiting, voldoen nu braaf aan het bevel van KPN om te zwijgen. Klanten en ex-werknemers

Zitten ze op hun reet belastinggeld erdoorheen te jagen?

Ben jij iemand die denkt 'we kunnen wel zonder dat overheidsapparaat?

Ambtenaren zijn mijn belangrijkste klanten en partners. Ik ken er een hele hoop die creatief, superslim en bevlogen zijn. En die lef hebben om hun nek uit te steken voor het hogere doel. Een goed functionerend nederland dat voor komende generaties ook nog een toffe plek is om te leven.

De shutdown in de VS zou (naast de debiele keuzes die Trump de afgelopen twee jaar al maakte voor de bemensing van zijn departementen) wel eens bewijsmateriaal kunnen opleveren voor hoe een land functioneert zonder overheid. Wij doen lacherig over files in National Parks, maar er is wel meer aan de hand. Iets meer achtergrond lees je in dit opgefriste artikel op De Correspondent.

De ‘shutdown’ is het zoveelste voorbeeld van Amerikaanse desinteresse in de eigen overheid - De Correspondent

De ‘shutdown’ is het zoveelste voorbeeld van Amerikaanse desinteresse in de eigen overheid - De Correspondent

De Amerikaanse overheid is door verwaarlozing oud en roestig geworden. En dan beukt president Donald Trump er ook nog met een sloopkogel op in – nu weer met een ‘shutdown’ die al vier weken duurt. In zijn boek The Fifth Risk beschrijft Michael Lewis hoe het zover heeft kunnen komen.

Gutmensch rot toch op met je moraalridderij!

Nou ja. Ik probeer dus vegetarisch te eten. Omdat ik me rotschaam voor de milieu impact van vlees, en ja ook dierenleed en tot slot gezondheid. En ik betrap mezelf erop dat ik terughoudend ben om erover te vertellen omdat ik 'bang' ben als moraalridder gezien te worden. Verhelderend stuk in de Volkskrant legt mij uit hoe dit dynamiekje werkt.

Dussuhhh: ik probeer vegetarisch te eten. Het lukt mij gemiddeld vier dagen per week om volledig vleesvrij te zijn. Ik probeer hiermee inderdaad de wereld een beetje te redden. En ik vind inderdaad dat iedereen dat zou moeten doen. Maar hell wat vind ik het lastig om spek en bottenbouillon te laten voor wat ze zijn.

Waarom zijn goeddoeners zo irritant? | De Volkskrant

Waarom zijn goeddoeners zo irritant? | De Volkskrant

Maar als we ons beeld van onszelf als moreel goede mensen serieus nemen, is er ook werk aan de winkel: wanneer iemands morele superioriteit je irriteert, zou dat altijd aanleiding moeten zijn om in de spiegel te kijken. Mogelijk zie je dan dat het je eigen geweten is waar je last van hebt.

Stukje historie voor muziekliefhebbers

How the Electric Guitar Was Born - The Atlantic

How the Electric Guitar Was Born - The Atlantic

Les Paul and Leo Fender were fierce competitors. Their rivalry led them both in the same direction—toward the creation of the solid-bodied instrument that changed the course of rock music.

Make it or break it. In een gesprek van 30 minuten.

Toen ik vorig jaar het verslag van het 'psychologische diepte interview', dat onderdeel uitmaakte van mijn assessment bij Rijkswaterstaat, ter inzage kreeg belde ik bezorgd de psycholoog.

"Ik vrees dat jullie mijn verslag hebben verwisseld voor dat van iemand anders". Maar nee. Het was het juiste verslag. Ik maakte kennis met Sanne Roemen door de ogen van een psycholoog. Dat is echt een heel ander mens dan ik denk te zijn. Eerlijk gezegd denk ik dat ik haar niet eens zou mogen.

Gelukkig bestond die assessment nog uit een simulatie en een groepsgesprek en ben ik nu binnen als facilitator bij het LEF center, maar dit was niet mijn eerste en enige slechte ervaring. Na dit artikel in De Correspondent begrijp ik beter hoe dat zit.

De slechtste manier om een goede werknemer te vinden? Een sollicitatiegesprek - De Correspondent

De slechtste manier om een goede werknemer te vinden? Een sollicitatiegesprek - De Correspondent

Hoe selecteren werkgevers werknemers? Waardoor nemen carrières een beslissende wending? Hoe krijgen hele levens vorm? Vaak door een sollicitatiebrief plus sollicitatiegesprek. En dat is een probleem. Want sollicitatiegesprekken zijn modderpoelen van desinformatie. Ze vertellen de werkgever meer over hemzelf dan over de kandidaat.

Het recht om te kunnen repareren is een dingetje.

Apple vindt het gevaarlijk om spullen zo te maken dat de consument het zelf kan repareren. Daarom vind ik het lastig om afstand te doen van mijn MacBook pro uit 2010, waar ik nog wel zelf de batterij en de ventilatoren van kan vervangen. Ik draaide laatst een knop van mijn wasmachine uit 1994 kapot. Belde een reparateur die glimmend van plezier zijn hoofd uit mijn roestvrijstalen trommel haalde. "Bid dat deze nog lang meegaat, zo maken ze ze nu niet meer, is allemaal kunststof uit één stuk, en als er dan een lullig onderdeeltje kapot gaat, kan je een nieuwe gaan kopen".  Belachelijk dat veel (dure) spullen erop gemaakt zijn om na verloop van tijd stuk te gaan én dat ze niet te repareren zijn. Toch? Niet duurzaam, niet lief, wel winstgevend kennelijk. In de VS is een beweging "right to repair" die dit onderwerp agendeert. En het sijpelt langzaam door naar europa.

Right to Repair is already hurling into action in 2019 | iFixit

Right to Repair is already hurling into action in 2019 | iFixit

The BBC recently reported that the European Commission voted in favor of a series of proposals mandating that refrigerators, TVs, and other large home appliances be designed for non-destructive disassembly, making them easier to repair instead of replace.

The dating game

Kreun.... Ja ik heb het naar mijn zin in mijn eentje en ik kan prima voor mezelf zorgen én je moet van zeer goede huize komen wil ik ruimte voor je maken in mijn fijne leventje maar toch... ook ik kijk om me heen op diverse dating apps. De belangrijkste conclusie: intelligente metalhedz zijn zeer dun gezaaid op die platformen. Terwijl ik nochtans zeker weet dat ze bestaan. Misschien moet ik me dus eens laten inspireren door Amy Webb, die op zoek was naar haar eigen speld in een hooiberg en daarbij zeer algoritmisch te werk ging...

Amy Webb: How I hacked online dating | TED Talk

Amy Webb: How I hacked online dating | TED Talk

Amy Webb was having no luck with online dating. The dates she liked didn't write her back, and her own profile attracted crickets (and worse). So, as any fan of data would do: she started making a spreadsheet. Hear the story of how she went on to hack her online dating life -- with frustrating, funny and life-changing results.