Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #108

Een activistisch begin. Over het Nimby syndroom bij de lokale politiek en over vrouwenkwaaltjes. Een lang intermezzo over de fundamentele aard van de mens. Dan huppelen we langs een podcast over podcasten en vinden we een antwoord op een vraag die me al sinds mijn vroege jeugd bezig houdt: wat doen die zwemdingetjes in mijn oog?

Deanna van Buren denkt het gevangeniswezen even om. We groeten Stephen Hawking en zwaaien hem uit voor zijn reis langs de zwarte gaten. Tot slot laten we ons kietelen door foto's van ronde vogels en klimmen we in de taxonomische boom van het aardse leven.

Fijn weekend!

Check even de programma's van jouw lokale partijen!

We zijn de twist over klimaatverandering min of meer voorbij. Men is het er over eens dat handelen nu nodig is. De politiek formuleert hoge ambities. Van het gas af, allemaal energieneutraal, electrisch rijden. Maar de windmolens en zonnepanelen moeten natuurlijk wel ergens komen waar wij ze niet kunnen zien. Want het oog wil ook wat. Zelfs als het water ons op een gegeven moment aan de lippen staat.

Na het zien van deze aflevering van De Monitor ben ik even gaan uitzoeken hoe Groen Links (want ja, daar stem ik op, mag je best weten) in Nijmegen wil omgaan met windmolens, zonnepanelen en van 't gas af gaan. Nijmegen is vrij vooruitstrevend maar ik hou ze in de gaten. Kijk jij ook even hoe het bij jou zit? En pas je stem naar believen aan.

Klimaatconflict in de polder

Klimaatconflict in de polder

Nederland staat hiermee aan de vooravond van een nieuw tijdperk waarin alle huizen van het aardgas afgesloten worden, elk dak vol moeten komen te liggen met zonnepanelen en er geen auto's meer verkocht mogen worden die rijden op fossiele brandstoffen.

Treat me like a lady

Drie verschillende huisartsen zagen een jonge vrouw met buikpijn. Eentje die studeerde en drie bijbaantjes had. En later eentje die een drukke baan in de communicatie had. Een paar keer per week kroop ze op handen en voeten over de grond van de pijn. Een keer parkeerde ze op de vluchtstrook van de A44 parkeerde om in het gras te gaan kronkelen. De medici dachten aan stress gerelateerde darmklachten. Typisch vrouwendingetje, niets aan te doen. Leer ermee leven. Na tien jaar was daar dan toch een diagnose. Galstenen zo groot als paaseieren. Deze week stuitte ik op een artikel waarin drie boeken over pijn bij vrouwen worden benoemd.

Het kost nogal wat geld en mensenlevens dat de verschillen tussen mannen en vrouwen geen plek krijgen in onderzoek en behandeling van ziektes. Als je de diepte in wil duiken kijk je op de website van Women Inc.

Of lees dit artikel uit de Volkskrant: "Bent u een vrouw? Pech gehad! U ontvangt veel slechtere zorg".

Die vrouw met galstenen, dat was ik. Ik heb er ééntje bewaard.

3 New Books on Women’s Pain

3 New Books on Women’s Pain

"Because of the lack of trust in women’s assessments of how they’re feeling at any given moment, they face discrepancies in the timeliness of treatment and quality of their care that extend beyond pain relief."

Longread. Is de mens van nature slecht of goed?

Een interessante longread op De Correspondent hoe ons mensbeeld een fundament is onder bijna al onze politieke debatten. Ook de commentaren onder het artikel zijn de moeite van het lezen waard. Als je tijd hebt.

Dit is de vraag waar bijna al onze politieke debatten om draaien (en het antwoord geeft hoop)

Dit is de vraag waar bijna al onze politieke debatten om draaien (en het antwoord geeft hoop)

"Ik denk dan ook dat het tijd is voor een nieuwe filosofie van de menselijke natuur. Het is tijd voor een nieuw realisme. Mensen kunnen elkaar verschrikkelijke dingen aandoen, maar als je nuchter naar de wereldgeschiedenis kijkt, blijken we ons hart meestal op de juiste plaats te hebben."

Podcast over podcasten. :-)

Gemaakt voor journalisten die podcasts als medium / podium voor verhalen steeds interessanter gaan vinden. En da's niet zo gek. Ik vind het heerlijk om tijdens wandelingen en autoritten naar zelfgekozen verhalen te luisteren.

Searching for free podcast advice? Welcome to 'The Masterclass' | Poynter

Searching for free podcast advice? Welcome to 'The Masterclass' | Poynter

However, perhaps the most memorable line was also the most prosaic, from a student, who after listening to the first episode, wrote, “I did get the sense that it was a lot of effort for a 20 min introduction.” Indeed, it was.

Lucy in the sky with diamonds

Op m'n rug in het kriebelende gras naar de blauwe lucht staren en dan zo'n doorzichtige alien in mijn blikveld aantreffen. Daarop proberen te focussen maar het kreng weet aan mijn priemende blik te ontsnappen. Ken je dat? Hier heb je het antwoord op wat die dingen nou toch zijn:

What Are Those Floaty Things in Your Eye? Science Explains

What Are Those Floaty Things in Your Eye? Science Explains

If you've ever noticed tiny worm-like shapes or transparent blobs in your field of vision - you know, those things that mysteriously disappear as soon as you try to focus in on them, then reappear right when you give up and start looking

Een wereld zonder gevangenissen?

Deze architect ontwerpt samen met gevangenen ene omgeving voor heling, verzoening en groei. Ik was tot tranen geraakt door haar verhaal.

Deanna Van Buren: What a world without prisons could look like | TED Talk

Deanna Van Buren: What a world without prisons could look like | TED Talk

With help and ideas from incarcerated men and women, Van Buren is creating dynamic spaces that provide safe venues for dialogue and reconciliation; employment and job training; and social services to help keep people from entering the justice system in the first place. "Imagine a world without prisons," Van Buren says. "And join me in creating all the things that we could build instead."

Champagne en een toekomstige miss Universe

When Stephen Hawking Threw a Cocktail Party for Time Travelers - Gastro Obscura

When Stephen Hawking Threw a Cocktail Party for Time Travelers - Gastro Obscura

No one showed up.

Vogels zijn pingpongballen met veren.

Round birds / Boing Boing

Round birds / Boing Boing

Finnish photographer Ossi Saarinen has gotten quite adept at taking photos of birds facing directly to camera, making each bird look adorably round, like the cute shot above.

Kijk voor nog meer natuurmagie op zijn Instagram.

Boompje klimmen!

Tree of Life Web Project

Tree of Life Web Project

Een verzameling van meer dan tienduizend pagina's over de natuur, georganiseerd volgens de taxonomie. Fijn speelgoed om tijd in te verliezen.