Sanne Roemen - Door mijn filters #47

Het blijft me bezighouden. Racisme, blinde vlekken, profileren, achterstelling, ongelijkheid. beeldvorming. Drie mooie links daarover. Verder over ouder worden, mijn moment van 2016, over empathie, de growth mindset en het basisinkomen. Zwerf met me mee door de afgelopen week.

Sharing is caring <3

Racisme en aanverwants

Ontmoet de meevreters, verkrachters en dieven uit Syrië

Ontmoet de meevreters, verkrachters en dieven uit Syrië

Onbekend maakt onbemind en wat de boer niet kent… Daarom de spotlights op enkele Syrische jongens en meiden. De mensen over wie het gaat. Om te checken of het echt barbaren zijn uit een achterlijke cultuur die er alleen maar op uit zijn om onze welvaart af te pakken, vrouwen te verkrachten en de sharia in te voeren. We beginnen met Mohammad Abdel Raheem.

Luisteren: Een ongemakkelijk gesprek over racisme (of: waarom kleurenblindheid geen optie is)

Luisteren: Een ongemakkelijk gesprek over racisme (of: waarom kleurenblindheid geen optie is)

Racisme is springlevend. En wij - twee witte mannen - hebben daar dikwijls een blinde vlek voor. Daarom vroegen we cultureel antropoloog en correspondent Sinan Çankaya om uit te leggen hoe we het gesprek daarover beter zouden kunnen voeren.

Emeritus hoogleraar Gloria Wekker: ‘Witte onschuld bestaat niet’

Emeritus hoogleraar Gloria Wekker: ‘Witte onschuld bestaat niet’

Natuurlijk kost het tijd voordat nieuwe groepen en individuen een plaats hebben gevonden in Nederland. Maar wil je met zijn allen een toekomstbestendige samenleving vormen, dan gaat het er niet alleen om dat zij zich weten in te vechten, zoals Rutte beweert, maar ook dat de dominante groep naar zichzelf kijkt: in hoeverre maken wij het mogelijk dat zij erbij horen?

Mijn moment van 2016

Mijn mo(nu)ment van 2016 staat online - SAN schrijft

Mijn mo(nu)ment van 2016 staat online - SAN schrijft

Elk jaar geeft Henk Jan Winkeldermaat op Mijn Moment aan mooie mensen uit zijn netwerk ruimte om hun moment van het afgelopen jaar te delen. Dit jaar was het niet moeilijk om een moment te kiezen, ook niet zo moeilijk om het op te schrijven. Wel een beetje spannend om te delen.

Nog zo'n dingetje: ouder worden en hoe te wonen

Als single vind ik het best spannend hoe het er voor mij uit gaat zien als ik straks niet meer goed zelfstandig kan wonen. Ik schreef het maar eens van me af.

Zeven wooneisen voor mijn oude dag - SAN schrijft

Ik heb nog pakweg vijfendertig jaar de tijd om het voor mezelf en een aantal gelijkgestemden goed te regelen. Als ik nu vast begin met sparen en hier en daar voorzichtig het animo van mijn vriendenkring peil komt het vast goed. We kopen met een groep een eigen pand, zorgen voor elkaar en wat niet samen lukt kopen we particulier in. Dit zijn de vereisten:

Gelukkig wordt er her en der al aan een oplossing gewerkt:

Hoera! De eerste Knarrenhof komt in de stad Zwolle!

Hoera! De eerste Knarrenhof komt in de stad Zwolle!

In Zwolle gaat de bouw van de allereerste Knarrenhof beginnen! We spraken initiatiefnemer Peter Prak over deze mooie mijlpaal

Even wat aannames omzagen

Empathie is mooi, maar niet zo handig

Paul Bloom Makes a Weirdly Convincing Anti-Empathy Argument -- Science of Us

Paul Bloom Makes a Weirdly Convincing Anti-Empathy Argument -- Science of Us

We are told that there is no such thing as too much empathy, that politicians and policy makers and religious leaders and community activists and everyone else should feel more empathetic. Bloom doesn’t buy it — empathy has certain pernicious effects, he argues, and often leads to results like the one demonstrated by Baton’s experiment: good-hearted people actively making the world worse. Empathy is not an accurate moral signpost, let alone a good basis for policy-making.

We moeten niet te makkelijk denken over de 'fixed' en 'growth' mindset waar Carol Dweck laatst mee kwam, zegt ze zelf.

Carol Dweck Explains the False Growth Mindset - The Atlantic

Carol Dweck Explains the False Growth Mindset - The Atlantic

Helping children confront challenges requires a more nuanced understanding of the “growth mindset.”

Het afgelopen jaar heb ik mezelf wagenwijd opengegooid voor feedback en groei. Ik had het nodig om anders naar mezelf te kijken. Ik leerde dat je dan zelf ook hele sterke filters moet hebben voor welke feedback je van wie op welke waarde schat. Zoiets verwoordt Liz hieronder ook:

Elizabeth Gilbert: How to Figure Out Who to Trust

Elizabeth Gilbert: How to Figure Out Who to Trust

Do I trust this person's taste and judgment? Does this person understand what I'm trying to create here? Does this person genuinely want me to succeed? Is this person capable of delivering the truth to me in a sensitive and compassionate manner?

Tot slot nog een dingetje over het basisinkomen

Basisinkomen - De utopie van gratis geld in 13 vragen en antwoorden

Basisinkomen  - De utopie van gratis geld in 13 vragen en antwoorden

Als je mensen zomaar geld geeft dan doen ze niks meer, denken we vaak. Maar in de afgelopen paar jaar is een revolutie in het denken over armoede, werk en welvaart op gang gekomen. Is het tijd voor een radicale hervorming van onze verzorgingsstaat? Ik heb het natuurlijk over de groeiende populariteit van het basisinkomen. Het is een idee dat dwars door de oude scheidslijnen van links en rechts heen gaat. En het is een idee dat groot enthousiasme oproept, grote verontwaardiging en bovenal: grote vragen.