Sanne Roemen - Door mijn filters #44

Negen linkjes voor jullie dit keer. Maar wel met een lap tekst eromheen ter toelichtinghe ende vermaeck. Doe je ding ermee. Delen bijvoorbeeld (als je het wat vindt). Tot volgende week!

De op afstand bestuurbare volksvertegenwoordiger?

Helemaal terecht dat GeenPijl de democratie radicaal wil vernieuwen. Dat is broodnodig. Alleen de manier waarop zou ik graag anders willen zien. Leden mogen straks over alle voorliggende issues stemmen en de GeenPijl kamerleden zullen dan de steminstructie van de achterban volgen.

Ten eerste mis ik ik hier de dialoog. Standpunten en meningen zijn mooie startpunten van een gesprek om elkaar's ervaringen te onderzoeken, empathie en compassie te ontwikkelen en te komen tot een oplossing die voor iedereen werkbaar kan zijn. Aan wat ter stemming in de kamer voorligt is een heel voortraject van gesprek en onderzoek vooraf gegaan. Daar neemt GeenPijl dus niet aan deel? Sla het plat tot alleen het 'voor' of 'tegen' overblijft?

Ten tweede: om te voorkomen dat Geen-Stijl-achtige lawaaimakers straks degene zijn die de knoppen van deze afstandsbediening in handen hebben, word ik geacht ook mijn 'verantwoordelijkheid' te nemen en me in te lezen in de issues waarop gestemd gaat worden. Daarnaast moet ik al mijn vriendjes en vriendinnetjes mobiliseren om hetzelfde te doen. Als we ons niet willen laten overschaduwen. Ik vond nou net dat stukje van volksvertegenwoordiging waarbij ik aan anderen delegeer om daar vakkundig werk van te maken zo fijn, dan hou ik tijd over om op mijn eigen manier de wereld te redden.

En tot slot: er zijn al tal van mooie manieren om een radicaal nieuw soort democratie de ruimte te geven. Hieronder twee:

Tien redenen waarom loting weer ingevoerd moet worden

Tien redenen waarom loting weer ingevoerd moet worden

Hoe maken we onze democratie weer vitaler en geloofwaardiger? Hoe herstellen we het vertrouwen tussen overheid en burgers? Door volksvertegenwoordigers niet enkel te kiezen, maar ook te loten.

AmericaSpeaks' 21st Century Town Meeting - Full - captioned - YouTube

AmericaSpeaks' 21st Century Town Meeting - Full - captioned - YouTube

[Open Captioned] This three minute video provides an overview of AmericaSpeaks and its 21st Century Town Meeting forum for engaging citizens in real-time dec...

Nog iets over het belang van het gesprek

Vooral tussen mensen die fundamenteel van mening verschillen.

Elizabeth Lesser: Take "the Other" to lunch | TED Talk | TED.com

Elizabeth Lesser: Take "the Other" to lunch | TED Talk | TED.com

There's an angry divisive tension in the air that threatens to make modern politics impossible. Elizabeth Lesser explores the two sides of human nature within us (call them "the mystic" and "the warrior”) that can be harnessed to elevate the way we treat each other. She shares a simple way to begin real dialogue -- by going to lunch with someone who doesn't agree with you, and asking them three questions to find out what's really in their hearts.

En even een weerwoord tegen de schreeuwers

Let wel: satire!

Fuck yeah, ik ben van de elite, had je wat? | Christian Jongeneel

Fuck yeah, ik ben van de elite, had je wat? | Christian Jongeneel

Hallo, vaderlandse boosburgers. Als u zonodig moet klagen, dan niet over de elite, maar uw eigen lamlendigheid. Wilt u iets veranderen, ga iets doen.

Losse hoopgevende positiefnieuwsflodders

Iets met Het Basisinkomen en dat er nu data is over hoe dat besteed wordt. En nee, niet aan drank en drugs.

Giving poor people cash gets them to spend more on good stuff and less on tobacco and alcohol — Quartz

Giving poor people cash gets them to spend more on good stuff and less on tobacco and alcohol — Quartz

It is increasingly common for governments to give poor people money. Rather than grant services or particular goods to those in poverty, such as food or housing, governments have found that it is more effective and efficient to simply hand out cash. In some cases, these cash transfers are conditional on doing something the government...

We zijn er nog lang niet maar dit is hoopgevend:

The Victory at Standing Rock: What It Means, What Comes Next - The Atlantic

The Victory at Standing Rock: What It Means, What Comes Next - The Atlantic

What it means, what the law says, and what comes next

Toffe toepassingen van de blockchain. Ennehhhh die "flash stichting" daar roep ik al jaren om. Ik noemde het een stichting op projectbasis. Zeker nu de meeste fondsen ook nog uitsluitend op projectbasis financieren een prima idee. Anders moet je weer een organisatie in stand gaan houden enzo. Rompslomp.

Overheid bekeert zich tot de blockchain - FTM

Overheid bekeert zich tot de blockchain                 -                                     FTM

De Nederlandse overheid bereidt zich voor op de doorbraak van virtuele valuta en de blockchain, de technologie achter betaalmiddelen als bitcoin. Eind november zijn elf pilots opgeleverd voor toepassingen van de blockchain bij overheidsdiensten. Twaalf andere pilots worden in april 2017 afgerond. Wat leveren deze proefprojecten op?

Dit was ontluisterend want ik vond Zimbardo wel indrukwekkend. Maar het is ook zeer hoopgevend want ik geloof dat de mens van nature goed is.

De echte les van het beruchte Stanford Prison Experiment: vertrouwen is sterker dan haat

De echte les van het beruchte Stanford Prison Experiment: vertrouwen is sterker dan haat

Dus nog even tot slot, een korte handleiding over hoe je een wereldberoemd psycholoog wordt: Je informeert bij een ervaringsdeskundige wat voor verschrikkelijke dingen er gebeuren in gevangenissen. Je maakt een advertentie waarmee je relatief agressieve mensen selecteert. Je geeft de deelnemers duidelijke instructies over hoe ze zich moeten misdragen. Je doet er alles aan, ook tijdens de studie, om de deelnemers zo ver mogelijk te laten gaan. Een derde van de deelnemers misdraagt zich, een derde niet en nog een derde blijft sympathiek. Vervolgens trek je enorme conclusies over het grote kwaad dat in de hele mensheid zit. En dan heb je dus een van de beroemdste experimenten ooit gedaan.

Een echt radiohoofd

Mijn oren zijn mijn voorkeurszintuig. Niet gek dat ik Radio zo tof vind. Goede radio maakt met woorden en geluiden verhalen die echt binnenkomen. Nu wil ik niet zeggen dat ik goede radio maak. Maar ik ben wél vast onderdeel van het panel van debaters voor de radioversie van debatprogramma Het Lagerhuis. En dat is vet leuk. Hieronder terug te luisteren.

Het Lagerhuis - De Nieuws BV - NPO Radio 1

Het Lagerhuis - De Nieuws BV - NPO Radio 1