Door mijn filters #4
De vierde editie van wat mij deze week bezighield en verbaasde alweer. Deze week viel het mee met de verbazing.
Over creativiteit
How Pixar Fosters Collective Creativity
“Technology inspires art, and art challenges the technology.”
Dit is het beste wat ik deze week gelezen heb. Heerlijk inspirerend en lekker lang artikel.
"If you give a good idea to a mediocre team, they’ll screw it up. But if you give a mediocre idea to a great team, they’ll make it work."
"Management’s job is not to prevent risk but to build the capability to recover when failures occur."
Design thinking wereldwijd
Dat het slim is om met een ontwerpers bril naar maatschappelijke uitdagingen te kijken hoef ik denk ik niet meer uit te leggen. Dat er een hele beweging rond Design Thinking is ontstaan ook niet. In 2004 ontstond "8 uur overwerken voor het goede doel" vanuit het creatieve netwerk Nieuwe Garde. Vanuit het Design Thinking Network zijn er nu wereldwijd Design Jams. Allemaal supergave bijeenkomsten waar je kick ass dingen kan maken voor mooie initiatieven met hele leuke mensen en dan heel veel leren ook nog.
18 maart 2016. Wereldwijd. 8 uur overwerken voor het goede doel!
Kijk snel wat je in jouw stad kan bijdragen. Het is echt een te gek evenement om aan mee te doen.
"Every year hundreds of people collectively donate thousands of hours of overtime to many good causes. 8-i has taken place worldwide in cities like Amsterdam, Bratislava, Caïro, Istanbul, Münster, Rio de Janeiro, Vienna and of course Pietermaritzburg :) Feel your hometown should be in the list of 2016's edition?"
What I have learned at the Global Service Jam — Service Design Berlin — Medium
"Believe me, it will be one of the most memorable days of your life, you will be part of a global movement, make friends for good and learn more than you would in your time at the office or university."
Mooie dingen
Finding Winnie: The Improbable and Touching Real-Life Story of the Baby Bear Who Inspired Winnie-the-Pooh – Brain Pickings
Nou ja! Winnie the Pooh is gebaseerd op een echte beer. Of tenminste.... Ik zit dit met natte oogjes te lezen. Terwijl het helemaal niet zo dramatisch is.
“Sometimes,” I said, “you have to let one story end so the next one can begin.” “How do you know when that will happen?” “You don’t,” I said. “Which is why you should always carry on.”
Lost Cat: An Illustrated Meditation on Love, Loss, and What It Means To Be Human – Brain Pickings
Herlezen over een kwijte kat. Uit april 2013. Ik heb het boek al die tijd al op mijn verlanglijstje staan.
"6. You can never know your cat. In fact, you can never know anyone as completely as you want.
7. But that’s okay, love is better."
Ondernemerschap. Agrarisch en anderszins
Nederlandse melkboer krijgt Dijksma’s billenkoek van Van Dam - Foodlog
Dit voorjaar voer ik in opdracht van de Rabobank met Adviseurs in Dialoog verschillende dialogen met jonge boeren over het agrarisch ondernemerschap van de toekomst. Op foodlog verscheen een artikel waarin alles wat ik gehoord heb tot nu toe en waar ik mij over verbaasd heb, zichtbaar wordt.
"ik weet ook wel dat boeren 7 dagen in de week werken en helemaal geen tijd hebben en vol zitten met andere zorgen om na te denken over marketing en strategie. Dat laten ze aan anderen over. En daar gaat het mis. Boerenbestuurders doen het al evenmin en in Den Haag gebeurt het ook niet, zoals nu blijkt."
De sorteerhoed van Wiebes — Medium
Ronald Mulder fileert de manier waarop er nu met zelfstandigen wordt omgegaan tot op het bot. Wat is er mis met een dienstbetrekking? Niet zoveel hoor: "Er zijn echter twee levensgrote mitsen. De eerste is dat een zelfstandige die te veel loondienst-uren maakt, zijn recht op zelfstandigenaftrek verliest. Dat is alles of niets. En de tweede is dat een opdrachtgever die dezelfde zelfstandige te vaak in een loondienst-klus neemt, hem in vaste dienst zal moeten nemen. Ook dat is alles of niets, dankzij die andere sorteerhoed, de Wet Werk en Zekerheid."
Technologie ontkenners :-D
De mistgordijnen van de technologieontkenners - Easycratie.nl
Vorige week schreef Jesse Frederik op de correspondent dat de wereld helemaal niet sneller dan ooit verandert. Deze week schrijft Erwin Witteveen op zijn blog van wel.
De vraag die bij mij blijft jeuken is: wat is de werkelijke impact van al die snelle veranderingen dan?
Arbeidsmarkt: niet restaureren, maar moderniseren — Medium
Toch snelle verandering. Op de arbeidsmarkt wel te verstaan. Goede ideeën voor constructieve oplossingen.
"De economie is complex en onvoorspelbaar geworden. Ontwikkelingen gaan snel. De meeste mensen doen werk dat nog niet bestond toen ze aan hun schoolloopbaan begonnen. Bedrijven opereren in een context van fundamentele onzekerheid."