Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #387

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #387
Klooien met Gelliplate

Deze zondag ben ik aan het bijkomen van een paar weken met heel veel fijne mensen om me heen. Ik moet even bijkomen van lange tijd veel mensen. Dus zoek ik de afzondering op. Ging wat vakantieplaatjes ordenen en ik belandde in een konijnenhol van dingen die met beeld te maken hebben. Ik neem je even mee en stel je graag voor aan Hetty:

Wie is Hetty? Nou, dat zal ik je vertellen. Van 2000 tot 2005 werkte ik bij een van de beste visualisatiebureaus van het land. In een warm bad van visuele perfectionisten voelde ik me als een vis in het water. Beeld maken van dingen die je niet kan zien. Omdat ze (nog) niet bestaan of ergens aan de binnenkant van iets zitten. Beeld van dingen die HEEL moeilijk uit te leggen zijn. Beeld van de weg van A naar B, van hoe dingen in verhouding tot elkaar staan. Beeld van hoe het kan zijn, hoe het zou moeten zijn. Beeld dat je helpt om iets moeilijks voor elkaar te krijgen of om iets te onthouden.

Hetty, die altijd al in de kiem in mij aanwezig was, kwam tot volle wasdom. Ik was voor altijd verpest en kan niet meer zonder Hetty naar de wereld kijken. Hetty is mijn alter ego die altijd ziet hoe HET beter kan. Hoe HET niet goed werkt. "Jammer dat de bewegwijzering hier niet duidelijker is". "Whoa, zoals deze parkeerautomaat is ingedeeld!"

Maar ze zat me ook een beetje dwars omdat ik dacht dat ze altijd saggerijnig en kritisch was. Ze stond op het punt om mijn bezoek aan het Guggenheim te verpteste. Daarom maakte ik die tekening en ik schreef een karakterschets van haar. Ik gaf haar letterlijk gestalte en ontdekte hoe Hetty mij helpt. En dat ze pas echt sacherijnig wordt als ik haar probeer te negeren en haar kijk op de wereld niet waardeer. Ik hou van Hetty. En zo helpt beeld mij om vriendjes met mezelf te blijven.

De allerbeste beeldmensen die ik ken:

Edward Tufte

Kampioen datavisualisatie. Is dat interessant? Ja echt wel! Dit is hoe beeld eruit ziet dat werkelijk complexe, gelaagde informatie in één oogopslag helder maakt. Bij ontwerpers is er vaak een discussie over wat je voorrang moet geven: inhoud of ontwerp. Tufte vindt inhoud het belangrijkste en laat wat mij betreft zien dat die hand in hand kan gaan met design.

Boeken staan hier.

Hans Rosling

Kampioen verhalen vertellen. Wederom complexe datavisualisaties, waarbij hij met animatie de dimensie tijd toevoegt om mythes te ontkrachten. Activisme met keiharde feiten. En een meesterlijke verteller ook nog.

Boek: Feitenkennis.

Inge Druckrey

Kampioen typografie. Je gaat echt nooit meer hetzelfde naar letters en grafisch werk kijken.

Paul Meiksenaar

Kampioen bewegwijzering? Is dat interessant? Ja echt wel. De reden dat je in Amersfoort of op heel veel luchthavens (o.a. )Schiphol wel heel goed je best moet doen om de weg kwijt te raken. Een talk van twee uur. Misschien even bewaren voor als het regent.