Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #364

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #364
Cynisch stukje campagnevervuiling in een niet-zweefvliegtuig

Welkom in mijn bubbel. Waar ik me druk maak om linkse hobbies en klimaatwaanzin.

Zwartkijken

Eén vijfde van de kiesgerechtigde Nederlanders stemde NIET. Van de mensen die wél stemden, stemde een kwart op de PVV. Deze mensen staan er op zijn minst onverschillig tegenover dat hele bevolkingsgroepen behandeld worden als tweederangsburgers. Ze hebben schijt aan persvrijheid en hechten niet aan de rechtsstaat. Denken dat het bestrijden van klimaatverandering waanzin is. Een groot deel van de volwassen Nederlanders heeft er geen enkel probleem mee om iemand in het zadel te hijsen die zó in de wereld staat.

De jeugd dan, zit daar nog hoop? Nope: bij de scholierenverkiezingen eindigt PVV op 1, FVD op 2 en VVD op 3. Schiet mij maar lek.

Kunnen we nog iets DOEN?

Lid worden van je favoriete linkse partijen, laten zien dat je achter ze staat, steunen, hopen dat het ze de impuls geeft om nou eens een keer met een goed antwoord te komen op deze chaos? Kan. Heb ik gedaan.

Initiatieven steunen die opkomen voor vluchtelingen en / of klimaat. Migreat, Stichting Vluchteling, Extinction Rebellion.

Blijven stemmen! Zo vaak en zo zorgvuldig als je maar kan. Er komen Europese verkiezingen aan. 6 en 7 juni 2024 zijn die. Als jij ook geschrokken bent van de uitslagen van woensdag, ga dan in ieder geval voor het Europees parlement stemmen. Want veel van wat er in ons land wel en niet kan gebeuren, krijgt richting in Europa.

Proberen deze ontwikkeling te begrijpen

Grote groepen voelen zich niet vertegenwoordigd. Dankzij sociale media kunnen zij elkaar steeds makkelijker vinden. Tegelijkertijd weten radicaal-rechtse influencers en politici hen steeds makkelijker te bereiken én te bespelen. 
VPRO Tegenlicht onderzoekt de beste ideeën die onze democratie weerbaarder maken tegen de autoritaire verleiding.
De weerbare democratie
De polarisatie in Europa groeit, de electorale steun voor populisten is erg groot. Een onderzoek naar de beste ideeën om onze democratie weerbaarder te maken tegen de autoritaire verleiding. Overal zijn grote groepen ‘ontevredenen’ te vinden. Waar komt die onvrede vandaan en waarom lijkt de gangbare…

Afleiding zoeken

Kijk bijvoorbeeld even dit hypnotiserende filmpje over hoe een naaimachine werkt.