Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #351 - Geef geld!

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #351 - Geef geld!
Het hoeft niet meteen een kasteel te zijn :-D

De laatste week komt armoede en dakloosheid weer vaak in mijn vizier. Ik weet niet waarom, het zal het algoritme wel zijn. Maar het is wel iets waar ik iets van vind. Van armoe word je ziek en dom. De oplossing voor armoede is geld geven. De oplossing voor dakloosheid is huizen geven. Veel mensen willen daar niet aan, ik snap eerlijk gezegd niet zo goed waarom niet.

Waarom arme mensen domme dingen doen
Armoedebestrijding in Nederland is vaak op een misvatting gebaseerd: dat armen het beste zichzelf aan de haren uit het moeras kunnen trekken. Een baanbrekende theorie over de gevolgen van geldgebrek voor je denkvermogen laat zien dat dat niet klopt.
Alleen een huis is een echte oplossing voor dakloosheid - Wonen doen we samen
In 2019 verruilde Van Tongerloo haar werk in Rotterdam voor een jaar als eilandarts op Sint Eustatius. In februari 2021 keert ze terug als huisarts in Rotterdam-Zuid en pakt ze ook haar werk als straatarts bij de Rotterdamse Pauluskerk weer op.

Geef geld!

Dat werkt. Dat is onderbouwd. Kijk maar:

Basic Income Psychological Impact Assessment
Paper assessing the potential psychological impact of a Basic Income.
Universal basic income and mental health - RSA interim report
New research from the RSA, in partnership Northumbria University, explores the possible benefits of a universal basic income in the UK.

Dakloze jongeren kregen een "Bouwdepot", genoeg geld. En dat werkte. Het rapport dat Drift hierover maakte is af. Kijk maar:

Eindrapport Bouwdepot Eindhoven: Rust in het hoofd - DRIFT
Een stabiel en onvoorwaardelijk inkomen creëert financiële rust en geeft (t)huisloze jongeren meer vertrouwen, blijkt uit dit onderzoek.

Tilburg geeft gewoon (een heel klein kutbeetje) geld en zelfs dat werkt al. Kijk maar:

Tilburg geeft gewoon geld en het werkt
In gemeente Tilburg krijgen 150 gezinnen met een bijstandsuitkering twee jaar lang maandelijks 150 euro extra bijgeschreven. Tilburg is, na gemeente Zaanstad, de tweede Nederlandse gemeente die aan dit experiment ‘Gewoon geld geven’ van het Kansfonds meedoet. Movisie-expert Mirjam Andries: ’Vanuit i…

Collectief kapitaal

In 2020 nam een groep mensen het initiatief om geld bij elkaar te leggen om anderen een basisinkomen te kunnen geven. Inmiddels bestaat dit collectieve kapitaal uit nog veel meer andere dingen dan geld.

Hoe werkt het | Collectiviseren | Kennisdelen | Agenderen | Hoe brengen we de gewenste transitie tot stand?
De kern van Collectief Kapitaal ligt in de programmalijn collectiviseren, in het bouwen van lokale collectieven op diverse plekken in Nederland.

Stripfiguur!

Ik ben best wel een stripfiguur. Heb ik van mijn vader. Die had Kuifje, Suske en Wiske, Lucky Luke en nog veel meer. Mijn neef was fan van Storm. Toevallig zat ik in de klas met Boris Kousemaker en zijn vader had een stripzaak, Lambiek, in Amsterdam. Boris had best veel strips :-D. Toen ik in Amsterdam woonde, had ik een huisgenoot. En die werkte bij Lambiek. Ik werd meer en meer fan. Besmette mensen om mij heen met de Thorgal boeken en met het werk van Enki Bilal. Inmiddels zit ik ook tot over mijn oren in de comics, veel Marvel, veel Sandman. Je hoort me er niet zoveel over... het is een beetje een stille liefde. Maar goed. Mijn broer wees me op deze toffe minidocu over Lambiek. Heel gaaf vormgegeven!!! Kijk maar: