Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #330

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #330

Vergeef me de rottige opmaak van de links hieronder. Ik ben nog aan het testen. En jullie zijn proefpersonen bij mijn migratie van Revue naar Ghost. Even uitleggen: de vorige 329 "filters" verstuurde ik met de simpele online software Revue. Ik kwam doordeweeks interessante dingen tegen, klikte op een knopje in mijn browser, opende eind van de week de Revue editor en daar stonden al die linkjes op me te wachten. Die ging ik dan beoordelen en van context voorzien en op zondagochtend kregen jullie dat in je inbox.
Revue was in 2015 in elkaar geklikt door twee Utrechtenaren, werd in 2021 verkocht aan Twitter. Twitter werd verkocht aan een hele vervelende man, en Revue werd de nek om gedraaid. Gebruikers kregen iets meer dan een maand van tevoren een mailtje. Zodoende zat ik mijn kerstweek klooien met het uitproberen van verschillende alternatieven. Er zijn er verschillende, maar die hangen allemaal aan het nieuwsbrieverige (dus dat ik jullie allemaal kan mailen joeghei). Maar dat was voor mij niet de crux. De crux was de CURATIE. Wie mij langer kent weet dat ik daar al sinds 2007 een stokpaardje heb. CURATIE: een museum maakt tentoonstellingen en dat wordt gedaan door een CURATOR. Die licht zaken uit, voorziet ze van context, geeft ze een podium, een verhaal, samenhang. Revue hielp mij daarbij doordat ik linkjes kon opslaan in mijn depot (doordeweeks) en op een podium kon zetten (op zondagochtend).
Het is mij niet gelukt een vervanger te vinden die dat mogelijk maakt. Tips zijn welkom. Ik heb natuurlijk nu wel een werkprocesje ervoor bedacht dus het komt goed. Maar het is iets omslachtiger geworden. En dat betekent bij mij vaak dat ik het op een gegeven moment teveel moeite vind, en ermee stop. Ik hoop dat dat niet met mijn filters gebeurt, ik ben er nu zelf ook wel een beetje aan gehecht geraakt. Maar we zullen zien. Nu ga ik mij Ghost eigen maken en dat is oefenen geblazen. Dus hieronder wat mooie links die ik gevonden heb, zonder veel poespas eromheen.

Tot volgende week!

Mariupol: The People’s Story gemist? Start met kijken op NPO Start
Marioepol was een bruisende stad met 430.000 inwoners. Maar dit veranderde toen de oorlog uitbrak en de stad werd vernietigd. Inwoners vertellen over de verwoesting en de val van hun stad.
Indrukwekkende documentaire gemaakt door inwoners van Marioepol
Digital Giza |
3D door de pyramides van Gizeh lopen
Dit is dus een heel vet liedje van Dead Sara.