Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #311

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #311
Door Sanne Roemen • Editie #311 • Bekijk online
Mijn razernij over de inperking van vrouwenrechten is nog niet bekoeld. Ik ben er nog steeds goed ziek van. Dus ik val jullie nog maar even lastig over dit onderwerp. Ook vandaag weer besluit ik met wat meer luchtige zaken.

Het 'abortusdebat' is veel rijker dan een lijstje bulletpoints
Wat opvalt in het debat is dat mensen hun steun uitspreken met een lijstje bulletpoints. Bijvoorbeeld lijst van manieren waarop iemand per ongeluk zwanger kan worden. Of een lijst van redenen die een vrouw kan hebben om een zwangerschap af te breken. Hier zijn minstens twee dingen heel erg mis mee.
  1. De vinger wijst naar de zwangere als de verantwoordelijke (victim blaming), niet naar de bezwangeraar;
  2. soms wilde iemand juist heel graag zwanger worden maar is er een medische reden om een zwangerschap af te breken;
  3. er zit een diep moreel oordeel in dat een zwangere voor het afbreken van de zwangerschap een goede reden moet hebben. (Verkrachting, incest of een levensbedreigende toestand). Hier begint het niet respecteren van de lichamelijke integriteit en het beperken van de autonomie van een individu.
Madeleijn van den Nieuwenhuizen schreef een verrijkend essay waarin ze veel meer invalshoeken laat zien. Met als bottom line dat je er heel verschillend over kan en mag denken. Dat daar de rijkdom zit. En dat je, als je zelf tegen abortus bent, nog niet een ander het recht mag ontnemen om daar een andere keuze in te maken.
Luister! De nuance van Madeleijn
PODCAST tip: nuance in het abortusdebat met Madeleijn van den Nieuwenhuizen – DAMN, HONEY
Lees! Reserveer en koop bij je lokale boekhandel
Libris | Leven en laten leven, Madeleijn van den Nieuwenhuizen
Help! In Nederland is het goed geregeld, toch?
In Nederland valt abortus onder het strafrecht, wist je dat? Het is dus allerminst een recht is dat goed geborgd is. Pus dat ook hier dus de mores dat je iets te zeggen hebt over de keuze om een zwangerschap af te breken nog steeds overheerst.
Nu is het moment: haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht - De Correspondent
Humanistisch Verbond - vrije keuze bij abortus
Stokpaardje: punjabi metal
Mijn muziekbedrijf in de jaren ‘90 focuste op metal en punk met 'wereldmuziek’ invloeden. Heb ik nog steeds een hang-up op. Dus ik werd zielsgelukkig toen ik op deze metalgasten uit India stuitte.
Bloodywood - Raj Against the Machine (The Documentary)
Heb jij je dubbelganger al gespot?
En zo ja, ben jij diens dubbelganger of zijn zij die van jou? Deze fotograaf verzamelde ze en dat levert echt fascinerende plaatjes op.
Vond je deze editie leuk?
Sanne Roemen

Pareltjes, gefilterd voor jou uit de modder van het internet. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nederland