Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #262

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #262
Door Sanne Roemen • Editie #262 • Bekijk online
GEK word ik er de laatste tijd van. Totaal overprikkeld, veel to-do'tjes afgevinkt en een hijgerig gevoel niet toe te komen aan de dingen die er voor mij echt toe doen. Meegesleurd in Chronos terwijk Kairos steeds verder achter de horizon wegzakt. En toen las ik een boek.
En ik maalde maar over mijn essentie, waar is de rust, de verstilling, vertraging, tijd om écht te luisteren gebleven? En toen luisterde ik een podcast.
Aan welke wereld wil ik werken? Ik zag het verbeeld.
En ook nog een filmtip. Houjehe!!

De hektiek weer de baas en ruimte voor creativiteit.
“Luister je wel eens een podcast? Superleuk, maar geen pauze. Op de bank met telefoon? Is werk. Gesprek met collega? Hangt van onderwerp en collega af. Puzzel leggen? Als het niet op de telefoon is, top. Autorijden? Nope, is werk. Naar buiten staren? Perfecte pauze. Yoga en meditatie? Zeker goed om te doen, maar omdat je dan (over het algemeen) geconcentreerd bent is het geen pauze. Je mist hier het bewust afdwalen. Hetzelfde geldt voor intensief sporten: je bent dan nog steeds gefocust bezig. Als dit het enige is wat je doet om weer op te laden, dan is dat voor je hoofd te beperkt. Het grote probleem van deze tijd is niet dat we te veel stress hebben, maar dat we ons op de verkeerde manier weer opladen. De beste pauze? Relaxed bewegen.”
Vermoeidheid komt niet door de inspanning, maar door gebrek aan ontspanning. Wat we leuk vinden om te doen voelt als pauze. Alleen voor ons brein werkt dit niet zo. Elke keer wanneer onze hersenen informatie opnemen, zijn ze aan het werk. Hoe leuk het ook is. Pauze is: geen nieuwe informatie opnemen. Want als je dat doet zijn je hersenen aan het werk. Pauze is afdwalen: ontfocussen. Je kunt pas echt goed focussen, als je ook kunt ontfocussen. De truc is om bewust te schakelen tussen deze vormen van aandacht.
“Nog een leuk feitje: hoeveel uur denk je dat we ons in totaal per week kunnen focussen? Komt-ie: dit is slechts zo’n zes uur. De rest van de tijd zijn we er niet helemaal bij met onze aandacht. Het loont de moeite te onderzoeken welke momenten in de week dit voor jou zijn. Voor de meeste mensen zijn deze focusmomenten vooral in de ochtend of laat in de avond.”
Enneh: productiviteit gaat ten koste van creativiteit! Yep, dat was me duidelijk. Ik heb me de afgelopen jaren ‘de tandjes gewerkt’ en zie dat terug in mijn omzet. Positief ja, word ik blij van. Maar als ik kijk naar wanneer ik voor het laatst een mooi stuk heb geschreven (je kan het zelf checken op mijn site) dan is dat echt al een paar jaar geleden! Tijd voor een nieuwe balans dus.
Met deze inzichten (en meer) ontwierp ik een nieuw schema voor Focus AAN en UIT, rekening houdend met mijn bioritme en met een goed opstart- en afsluitritueel. Ik heb nu ook in huis de mogelijkheid om op verschillende plekken te werken dus kan ook daar die scheidslijn doorvoeren. En in mijn GTD-systeem label ik taken als ‘Makertaak’ die ik dus in een onderbrekingsvrije ruimte moet doen en ‘Managertaak’ oftwewel todo'tjes hachelen.
Mijn highlights uit het boek kan je op Goodreads bekijken (als je daar een profiel hebt).
Recht in mijn hart: over echt luisteren en de kracht van verhalen
Kim Spinder heeft in haar podcast regelmatig echt inspirerende sprekers en die luister ik (foei) wel eens tijdens een wandeling. Bij de aflevering met Annet Scheringa was dat een slecht idee, want ik moest de hele tijd pauzeren om een aantekening te maken. Deze ben ik dus thuis gaan zitten luisteren met mijn schrift en vulpen in de aanslag. Eigenlijk vooral omdat er waanzinnig veel van mijn stokpaardjes voorbij kwamen. Maar net als het stukje hierboven, had ik kennelijk behoefte aan een ‘teken van boven’ om herinnerd te worden aan mijn eigen essentie. Namelijk: luisteren en verhalen.
Even over mezelf: hoe hard ik van luisteren houd culmineerde in Nijmegen Luistert (2015, samen met Kate Japaridze). Ik geef een hele leuke (al zeg ik het zelf) Luistervinken training waarin je leert dealen met je luistervalkuilen en écht in gesprek gaat met de mensen die dagelijks moeten dealen met verandering. Cognitive Edge en Theory U gaven me gereedschappen om verhalen in te zetten als data en om te zetten naar wijsheid. Dialoog is nog steeds de ademtocht in mijn werk.
Als kind wilde ik graag schrijver worden (meer specifiek: Yvonne Keuls). Samen met een vriendin volg ik bijna jaarlijks allerlei schrijfcursussen en workshops, ik pakte nog een cursus onderzoeksjournalistiek bij de Hogeschool Utrecht mee en zit alweer te zinnen op een nieuwe.
Anyway, genoeg over mij. Als jij nou nog eens door een gepassioneerde verteller enthousiast gemaakt wil worden over de kracht van verhalen en de essentie van luisteren, begin dan eens met deze podcast.
Hoe krijg ik mensen in beweging? [Annet Scheringa, auteur Storylistening]
Een beeld zegt meer dan duizend woorden
Verhalen en luisteren is één. Een goede visualisatie is dan weer van een heel andere orde. Maak het zichtbaar!
In mijn nieuwe straat was ik vlak na aankoop van mijn huis al aan de buurt-app toegevoegd. Elke eerste zaterdagmorgen van de maand is daar ‘bakkendag’. Het gezamenlijk aangelegde openbaar groen wordt dan onderhouden. Een uitgelezen moment om de buren te leren kennen en lekker in de aarde te wroeten. Daar hoorde ik dat deze ‘bakken’ (gigantische perken!) er zijn gekomen omdat er anders op dit stuk brede stoep allemaal diagonale parkeerplekken zouden zijn gekomen.
Ik woon dus feitelijk in een van de fantasieen van kunstenaar Jan Kamensky, alleen zijn niet alle auto’s uit de straat verbannen. Maar de filmpjes die hij maakt doen me alsnog veel en zetten me aan het denken. Wil ik straks nog wel een (eigen) auto als mijn Kia de geest geeft?
Wat krijg je als je auto’s laat verdwijnen en groen verschijnen? Deze kunstenaar verbeeldt de utopische stad - De Correspondent
En ik keek nog een film
Ontroerend en confronterend. Meer zeg ik niet. Gewoon kijken deze. Gebaseerd op de behoorlijk recente werkelijkheid.
Hidden Figures (2016) - IMDb
Vond je deze editie leuk?
Sanne Roemen

Pareltjes, gefilterd voor jou uit de modder van het internet. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nederland