Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #260

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #260
Door Sanne Roemen • Editie #260 • Bekijk online
De boer op. Stemmen uit het diepe. En op tour met Dave Grohl en een hele kliek andere beroemde rockers.

Indrukwekkende docuserie
Getipt door een vriend. Jarenlang werkte ik in projecten die het vitaliseren van de agrarische sector / het platteland ten doel hadden. Ik denk dat ik meer dan honderd boeren heb gesproken in dialogen. Veetelers, akkerbouwers, fruittelers. Kleine, grote, intensieve, biologische… Van Noord tot Zuid en Oost en iets minder West. De passie voor het werk, de binding met hun land, het hart voor hun erfgoed dat vaak van generatie op generatie is overgegeven hebben mij altijd geraakt. En er is zoveel mis met intensieve landbouw. En de problematiek is zo ongelooflijk complex. “Nooit meer honger”, “feed the world”, Europese subsidies, melkquota, stikstofproblematiek, gekke koeienziekte, dioxinekippen, q-koorts, MKZ.
Deze serie belicht de mond en klauwzeer crisis uit 2001 en met dat als kapstok wordt het hele complexe veld zichtbaar. Hoe alles in elkaar grijpt en hoe onhoudbaar en onmogelijk het is, hoe hard het anders moet. Plus een compassievol portret van een aantal agrariers.
Meesterlijke lezing
Door enkelen uit de tweede wereldoorlog met naam en toenaam te noemen en een gezicht te geven, slaagt Roxane er in een soort verzameld geluid van alle stemmen te laten klinken. Of althans het begin daarvan. Ik vond hem prachtig, haar lezing. Las hem al een paar keer terug.
Stemmen uit het diepe - Nationaal Comité 4 en 5 mei : Nationaal Comité 4 en 5 mei
Rock ‘n roll lifestyle ftw
Een flink deel van mijn jaren ‘90 spendeerde ik als tourmanager en chauffeur van metal- en punk bands. En dj’s maar (sorry) die zijn lang niet zo leuk. Pleisters plakken op de bloedende vingers van (bas-)gitaristen en drummers, vrijende koppeltjes in struikgewas opbreken in de hoop het laatste ontbrekende bandlid de bus in te kunnen slepen, de geuren, geluiden, grappen en ruzies… Het is niet moeilijk om hier nostalgisch over te doen. Bij deze documentaire van Dave Grohl likte ik dan ook mijn vingers af.
Vond je deze editie leuk?
Sanne Roemen

Pareltjes, gefilterd voor jou uit de modder van het internet. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nederland