Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #233

Revue
 
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

1 november · Editie #233 · Bekijk online

Pareltjes, gefilterd voor jou uit de modder van het internet. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.


Twee heldinnen. Of nee, drie! Iets over ‘normaal’ zijn. Microplastic zit overal, ook in je broekje. Het verschil tussen mannen en vrouwen. En een dansje.
Fijn weekend!

Heldin 1: Jetske
Jullie kennen haar al. Een van mijn beste vriendinnen. Ze heeft een erfelijk gen dat ervoor zal zorgen dat ze over een tijd Alzheimer krijgt. Het gen is relatief zeldzaam en onbekend. Over de ziekte Alzheimer leven allerlei aannames en taboes. En onderzoek staat nogal in de kinderschoenen. Daarom maakt Jetske zich sterk voor meer onderzoek en kwam ze de afgelopen jaren regelmatig in de media.
Ze schrijft ook al een paar jaar aan een boek en dat is dus net verschenen. Misschien koop en lees je niet voor je lol een boek over Alzheimer, begrijpelijk. Maar ik kan je dit boek van harte aanbevelen en niet alleen omdat Jetske me zo dierbaar is. Het is oprecht goed geschreven, leest als literair werk en brengt de hele persoon en haar leven goed in beeld.
Verkijk je dus niet op de omschrijving. Je kan met dit boek rustig onder een dekentje op de bank een middag of twee je laten meevoeren in het verhaal. De hoofdpersoon is een gezonde jonge vrouw. Een vrouw met een vrij herkenbaar leven, met humor, een intense beleving en een poëtische blik. Die mooie, heftige en verdrietige dingen mee maakt. En die ook nog eens te dealen heeft met dit gen dat niet alleen haar toekomst bepaalt, maar ook in hoge mate haar heden, terwijl ze nu kerngezond is. Ja dit boek gaat over erfelijke Alzheimer, maar Alzheimer is niet de hoofdpersoon. Wat mij betreft mag dit op de plank van literaire non-fictie. Ik las het in twee rukken uit.
Bij Stax & Toine op NPO Radio 1 - Jetske van der Schaar
Heldin 2: Zeikschrift / Madeleijn.
Redenen dat ik jaloers op haar ben:
  • ze fileert in alle rust alles wat krom is aan allerlei zaken waar ik me druk over maak. Patriarchaat, racisme, representatie in de media en van zulks.
  • woont in New York (nu even niet want ze was net hier toen corona haar klauwen uitsloeg)
  • ze is machtig knap en grappig.
Redenen dat ik niet jaloers op haar ben
  • Ze promoveert en geeft les.
  • Ze woont in Amsterdam (want nu even niet in New York)
  • Ze moet nog zo lang op deze planeet :-D
Nee zonder gekheid. Deze dame maakt dat ik opgelucht ademhaal en denk dat het allemaal wel goed komt. Als ik me een flipperbal voel in de kast van mediahype en discussies over ‘de waarheid’ heeft zij alweer een insta story klaarstaan waarin ze de ui afpelt en de kern eventjes karameliseert en dan weer opdient.
En dan deze speech. Kijk maar even. Echt.
Overwinningen en woede. Women's March toespraak 2020.
Heldin 3: Greta
Yep. Heb ik al eerder aandacht aan besteed. Maar nu zijn we verder in de tijd, hebben we meer om op terug te kijken, en een documentaire om naar vooruit te kijken. Verguisd omdat ze mensen confronteert met hun eigen gebrekkige motivatie en onvermogen om op te staan voor wat er werkelijk toe doet. Mijzelf incluis. Als corona er niet was geweest had ik mijn vliegticket naar verweggistan waarschijnlijk alweer in de pocket. Vlees afzweren lukt steeds beter maar nog niet helemaal. Mijn benzine auto staat al maanden op min-of-meer non-actief, maar alleen omdat ik mijn werk nu ook online kan doen. Nou ja. Ik installeer de vraag “what would Greta do” in mijn moreel kompas en sta mezelf toe te leren en te groeien.
Verguisd door de een, verafgood door de ander, maar Greta Thunberg wil vooral dat het niet over háár gaat | De Volkskrant
Al mijn vrienden zijn gek
Dat is de titel van het boek van Sera Anstadt dat ik begin jaren ‘90 las. Over een schizofrene jongen. Het is me voor altijd bijgebleven. Tijdens mijn studie (SPH) en werk met dakloze jongeren was al zo duidelijk zichtbaar dat een psychiatrische diagnose een kapstok is voor wanneer iemand ruzie met het leven heeft. Het kan enorm helpen om dan een label te hebben, behandeling, eventueel medicatie. Naarmate de werkelijkheid ingewikkelder wordt moet je steeds slimmer en fitter en capabeler zijn om met haar te dealen. En als een diagnose daarbij kan helpen…
Psychiatrie is een medische discipline, er is alleen nog nooit een biologische oorzaak gevonden voor 'psychiatrische aandoeningen’. Wel heeft ingrijpen in de biologie wel eens een positief effect op de symptomen.
Moeten we ‘normaal’ niet ook eens wat uitbreiden? Zodat de wereld wat meer inclusief is voor mensen die moeite hebben om haar hobbels te nemen. Niet het individu ‘behandelen’ (symptoombestrijding) maar het systeem? Daar zouden denk neurotypische mensen ook heel veel baat bij hebben!
Paul Verhaeghe, hoogleraar psychologie: 'We kweken psychiatrische patiënten bij de vleet' - Gezondheid - Knack
Luisteren kan helpen
Ik haat onderbroken worden. En ik dacht ook nog dat dat aan mij lag en dat ik lastig ben omdat ik me er zo aan stoor. Plus, ik doe het zelf ook. Hier wat meer over de effecten ervan en wat het zou betekenen als we het niet meer doen. En echt gaan luisteren.
Let me finish: how to stop interrupting… and change the world | Life and style | The Guardian
Plastic fantastic
Even iets heel anders: een makkelijk appje om te checken welke producten je gebruikt waar microplastics in zitten. Zit namelijk in heel veel cosmetica, spoelt zo het milieu in, wordt geconsumeerd door wezentjes onderaan de voedselketens, en zo ultiem ook weer door ons. Kankerverwekkend, hormoonverstorend, en nog wat van zulks. Wil je liever vermijden. Voor jezelf en ons milieu.
Nederlanders omarmen massaal de Beat the Microbead-app om plastic te detecteren in cosmetica - Duurzaam Ondernemen
And now some FUN!!!
Het is maar een metafoor he, dit verschil tussen mannen en vrouwen hersenen. Maar wie herkent het niet? Een golden oldie die ineens weer bij me boven kwam borrelen.
Men's brains vs Women's brains
En een dansje met het virtuele
Holy shit wat een performance! Werd gedeeld als een mooie hybride van technologie en real life. Maar waar ik mee wegliep was bewondering voor deze dame en haar podiumpresence. Een lekkere uitsmijter dus.
Beyonce Billboard Awards Performance 2011 (Run The World (Girls) HD
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nederland