Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #231

Revue
 
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

18 oktober · Editie #231 · Bekijk online

Pareltjes, gefilterd voor jou uit de modder van het internet. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.


Van de zomer was ik op familiebezoek in Duitsland. Ik bezocht de plek in Nuremberg die door Hitler werd ontwikkeld voor partij bijeenkomsten. Een podium voor fascisme en megalomanie in aanbouw. Het kwam nooit af. Toen mijn vader het jaren eerder bezocht was het als gedenkplek nog in ontwikkeling. Je liep door de werkzaamheden en kwam dicht bij wat er nog stond aan gebouwen. Nu is het echter ingericht en gepolijst. Er hangen glazen gangen waardoorheen je door de bouwwerken gevoerd wordt. En er zijn tentoonstellingen waarin je door de filters van het heden kijkt. Het viel me al met al een beetje tegen. Veel feitjes, weinig emotie. Daar moest ik weer aan denken toen ik van de week een artikel las over wat de V.S. van Duitsland zouden kunnen leren als het gaat over het verwerken van de geschiedenis. De gedachte is dat de V.S. dat nu ook te doen staat waar het gaat om racisme en slavernij. Ik denk dat Nederland voor dezelfde opdracht staat. Interessant leesvoer. Dus hieronder dat artikel, en een online bezoek aan het museum in Nuremberg.
Dan nog een fijne podcast met korte afleveringen waarin telkens één ding dat je leven makkelijker of slimmer maakt besproken wordt. Deze week luisterde ik een aflevering over “How to Disagree”, een artikel van Paul Graham uit 2008 dat nu weer heel actueel is. Gezien het meningenfetisjisme van de afgelopen tijd.

Slavery and racism haunt the US still. Could Germany’s model for Holocaust remembrance be the answer? - Vox
Documentation Center Nazi Party Rally Grounds, Nuremberg Municipal Museums, Nürnberg, Germany — Google Arts & Culture
Snuggere Zaken
How to Disagree
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nederland