Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #195

Revue
 
OH boy wat een rijkdom deze week. Je kan beginnen met mijn radiocolumn terugluisteren. En denk eens n
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

26 januari · Editie #195 · Bekijk online
Wat ik doordeweeks lees en deel, en dan daaruit de pareltjes gefilterd. Speciaal voor jou. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

OH boy wat een rijkdom deze week. Je kan beginnen met mijn radiocolumn terugluisteren. En denk eens na over een wereld zonder werk. De storytelling in het stuk van de NY Times over apps die je volgen is erg pakkend. Een mooi stuk over mijn recent ontdekte nieuwe favoriete schrijfster. Een cadeautje voor Milembe van Chriet. Een handige nieuwsbrievenapp. Geanimeerd over autisme en seks. Duizend gratis audioboeken en een mooi stripje als uitsmijter.

42 banen van de toekomst
Het viel Marjolijn op dat het allemaal staffuncties zijn. “Wanneer gaan mensen nou gewoon eens echt aan de slag?” Ok, daar had ik nog niet bij stilgestaan. Die gedachte laat me niet los. Waarvoor dank.
Blikopener Radio (20 januari) | Radio Aalsmeer
Misschien is er ook wel niet meer zoveel te doen?
Ja natuurlijk is er de zorg voor de planeet, zodat mensen er in de toekomst van kunnen blijven genieten. Da’s best een hoop werk en er is nog haast bij ook. En als we de voorspellingen moeten geloven hebben we voor dat ‘genieten’ straks steeds meer tijd. Een terugkerend thema. Hoe ga je om met je tijd als er niet zo veel meer gewerkt hoeft te worden. De kersverse premier van Finland stelt al voor om aldaar een 32-urige werkweek in te voeren. Voer voor mijmeringen dus.
A World Without Work by Daniel Susskind review – should we be delighted or terrified? | Books | The Guardian
Ik weet waar je huis woont!
Gevangenis, school, een plek waar een misdaad begaan is, restaurants, medische diensten, winkels, sportscholen, je werkplek, privé adres van vrienden, familie, geliefden… wil jij dat apps dat allemaal opslaan en doorverkopen? Dat het geanalyseerd wordt? Dat ze jouw keuzes op basis van die data beïnvloeden? Of die van je kinderen?
Apps vragen om je toestemming voor het inzien van je locatie, maar vertellen er niet bij dat ze die data doorverkopen. Je persoonsgegevens worden niet meegestuurd, maar de data is zo fijnmazig dat je identiteit makkelijk achterhaald kan worden. Medewerkers van deze techbedrijven kunnen daarmee weer allerlei streken uithalen.
Dit stuk in de NY Times gebruikt pakkende voorbeelden en aansprekende visuals die het verhaal van de apps die je volgen en die verdienen aan jouw data heel dicht bij huis te brengen. Absoluut het lezen waard!
Your Apps Know Where You Were Last Night, and They’re Not Keeping It Secret - The New York Times
Betoverende Sci Fi van N.K. Jemisin
Vorig jaar was ik een tijdje volkomen in de ban van haar Broken Earth trilogy. Kan niet wachten tot het ver genoeg is weggezakt om het nog een keer te lezen. En in de tussentijd heb ik haar andere boeken op de digitale tsundoku liggen. Een mooi portret van haar in The New Yorker. Over hoe ze haar dromen gebruikt als startpunt van haar werk. Over racisme. Een beetje over New York.
N. K. Jemisin’s Dream Worlds | The New Yorker
Chriet was best een bijzonder mens
Geboren in 1970 groeide ik op met Chriet’s kijk op de wondere wereld van de ‘micro-electronica’ en andere slimme technologie. Hij vertelde begrijpelijk over ingewikkelde technologie en wakkerde mijn enthousiasme aan om hierover te fantaseren en ermee te spelen. Een van mijn favoriete podcasts besteedde in december uitgebreid aandacht aan Chriet. Alexander Klopping schoof aan. Er zit van alles in wat ik nog niet wist. Fijn luisterspul.
De Appels en Peren Show: Kerstspecial over Chriet met Klopping
Nieuwsbrieven UIT je INBOX!
Periodiek meld ik me van allerlei e-mail nieuwsbrieven af. Hoe dat aanjongt in mijn inbox is me een raadsel. Van een groot deel heb ik geen idee hoe ik eraan kom, waarschijnlijk ergens een vinkje laten staan terwijl ik iets anders aan het doen was. Een paar zijn de moeite waard. En om het kind niet met het badwater weg te gooien kan je die dus in een aparte app laten inlopen. Tip van Reinier Ladan. Ja, die van de appels en perenshow. Die heeft ook een nieuwsbrief, eentje die wel de moeite waard is. Hij kwam nog met een bonus tip: als je nou een eigen apart mailadres gebruikt voor nieuwsbrieven. En dat automatisch forward naar je ‘stoopinbox’ mailadres. Dan kan je nog weg als er een nóg betere app voor nieuwsbrieven komt. Anders moet je weer je stoopinbox adres overal afmelden en een nieuwe aanmaken.
Stoop - A newsletter app
Prachtige korte animatiefilm over autisme en seks
Seks, relaties, liefde… op zich al ingewikkeld genoeg. En als je zo in elkaar zit als Chris, de hoofdpersoon uit deze prachtige film, komt er nog een laagje bij. Prachtig gevisualiseerd en verteld. Mooie sfeer, heldere metaforen. Indrukwekkend dus.
De website van de film: Mind My Mind | An animated short film by Floor Adams
De making of: Making MIND MY MIND on Vimeo
Wil je hem in de bios zien? Mind My Mind - Popup Film
Kijk de film online: Mind my Mind | Picl
Niet de deur uit hoeven
Regen? Snotterig? Ziek kind of huisdier? Maakt niet uit wat je excuus is, je hoeft je niet te vervelen. Hier staan duizend gratis audioboeken. Je kan natuurlijk ook in de auto luisteren. Maar dan moet je telkens stoppen als je bij de bestemming bent. Hopen op files dus. :-D
1,000 Free Audio Books: Download Great Books for Free | Open Culture
Stel je voor...
John Lennon's "Imagine" Was Turned Into a Comic Strip, and the Result is Incredibly Beautiful. | The Unbounded Spirit
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nijmegen, Nederland