Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #193

Revue
 
Daar ben ik weer! Drie zondagen hebben jullie het zonder filters moeten stellen. Ik was er tussenuit
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

12 januari · Editie #193 · Bekijk online
Wat ik doordeweeks lees en deel, en dan daaruit de pareltjes gefilterd. Speciaal voor jou. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

Daar ben ik weer! Drie zondagen hebben jullie het zonder filters moeten stellen. Ik was er tussenuit en een groot deel van jullie ook vermoed ik zo. Maar ik heb in de tussenliggende weken wel het een en ander gedeeld. Bij deze dus een vrij omvangrijke filters om het nieuwe jaar…. het nieuwe decennium mee af te trappen.

Uitwisselen met andere kartrekkers voor verandering?
Het gaat door! 30 januari in de vorm van een Open Space bijeenkomst uitwisselen over draagvlak en verandering. Hoe doe jij dat? Waar loop je tegenaan? Wat werkt en wanneer werkt dat? Meer dan genoeg gave mensen hebben zich ingeschreven dus ik kan nu al garanderen dat het een inspirerende, creatieve middag wordt. Er zijn nog wat plekjes dus wees welkom!
We have lift off! 30 januari gaat door! | Sanne Roemen
Ik ging dus vliegen en ja, dat vind ik eigenlijk niet ok
Maar ja, ik wilde naar de VS waar een vriend een benefietconcert organiseerde. En dan naast Oakland ook New York nog wat beter bekijken. In het kader van cognitieve dissonantie vermindering onderzocht ik manieren om de co2 te compenseren. Bomen planten blijkt niet overal oncontroversieel, dus je moet een project zorgvuldig kiezen. Wat ik een toffere optie vond was om eigenstandig gewoon CO2 rechten op te kopen en van de markt te halen zodat die CO2 gewoon niet uitgestoten kan worden. Ik heb mijn ticket gecompenseerd plus het verschil tussen het dure ticket dat ik op de ene dag zag, en het goedkopere dat ik uiteindelijk gekocht heb.
Buy out the bubble
Jouw impact eerst even checken?
De Voetafdruktest: hoeveel aarde gebruik jij?
Reflecteren was ik ook nog van plan
Elk jaar rond deze tijd vul ik het gratis downloadbare boekje “the year compass” in. Even terugkijken op het vorige jaar en vooruit naar het komende. In diverse kroegjes in Oakland, San Francisco en New York heb ik dat dit keer ook gedaan. Het is niet helemaal af maar misschien vind ik nog wat rust om dat te doen.
YearCompass - The booklet that helps you make your life better.
Voor de reis gebeurde er nog het een en ander.
Onder andere dat ik in de podcast van Maria Mazarakis verscheen, over de achterkant van mijn c.v. Bij mijn reflectie kwam ik die uitzending weer tegen en ik wijdde er een kort blogje aan.
Wie is die Sanne Roemen dan? | Sanne Roemen
Vuurwerk!
Met Oud en Nieuw was ik in New York en ziek. Toen ik Nederlandse nieuwjaarswensen op social media voorbij zag komen en in de aanloop naar de jaarwisseling ook weer steeds meer verdriet over het consumentenvuurwerk realiseerde ik me hoe stil het in New York was. Geen knal gehoord. Niet in de dagen voor Oud en Nieuw, en niet erna. En nog sterker, tijdens de jaarwisseling ook maar een heel klein beetje. Er was vuurwerk op een paar centrale plekken in de stad. En verder de “ball-drop” op Times Square. En overal feestjes, in kroegen, op schepen, op de daken. Echt superleuk. Ik heb het allemaal gemist want ik was te beroerd om mijn bed uit te komen.
Maar goed, ik maakte dus voor het eerst een Oud en Nieuw mee in een omgeving waar er totaal geen consumentenvuurwerk is. En sowieso alleen siervuurwerk, vrijwel geen knallen. Ik vertelde aan een aantal Amerikanen over hoe het er in NL aan toe gaat. Ze waren compleet verbijsterd! Ik hoop zó dat wij over heel kort met dezelfde verbijstering terugkijken op het inferno dat we tot nu toe elk jaar in Nederland hebben.
'Geloof en argumenten zijn, zo weten we, een lastige combinatie' | Nieuwe Revu
Klimaatalarm
In Californië viel het dit jaar mee met de branden, in Australië leven mensen en dieren al maanden in een vuurzee. Het is een hyperbool, maar ik overdrijf niet. En nog steeds hoor ik sussende geluiden om me heen. Niet slim. Dit artikel in Nature werpt een helder licht. En dan zou je kunnen denken dat het al te laat is en zinloos om nog wat te doen. Maar Greta en de mensen die zij inspireert geloven nog in actie. Ik ook. (En toch stapte ik in het vliegtuig, ja auw). Meer dan terecht dat Greta Thunberg Time Magazine’s persoon van het jaar 2019 is geworden.
Climate tipping points — too risky to bet against
Greta Thunberg named Time magazine's person of the year | Media | The Guardian
Reden voor optimisme!
Volkskrant gaf ruimte aan een scenario over hoe Nederland eruit kan zien als we wel op tijd de koers weten te wijzigen. Dat is wel een land waar ik zou willen wonen! En ik stuitte nog op een verhaal over een paar van de rijksten der aarde die zich er hard voor maken om meer belasting te gaan betalen. Verfrissend!
Nederland is in 2120 schoon en groen | De Volkskrant
The Ultra-Wealthy Who Argue That They Should Be Paying Higher Taxes | The New Yorker
De banen van de toekomst
Of nou ja, banen, je kan je uberhaupt afvragen of er nog banen bestaan want we zijn hard op weg betaald werk te herdefiniëren. Maar goed, de functies van de toekomst dan. Een heel tof lijstje die je aan het denken zetten over wat er straks nodig is in de wereld.
Scroll even voorbij de eerste, wat technisch georiënteerde functies. Die van “Walker / Talker” bijvoorbeeld spreekt me erg aan. Een Financial Wellness Coach kan ik wel gebruiken, een Chief Trust Officer zou elke organisatie en overheid moeten hebben. Nou ja, goed, kijk zelf maar. Misschien inspirerend als je denkt “wat zal ik nu weer eens gaan leren?”.
Careers of the Future: 42 Professions of Tomorrow - The Startup - Medium
Een pleidooi voor prutsen, rommelen, klooien
Ook voor de vakantie luisterde ik deze podcast met Astrid Poot als gast. Activistisch sociaal ontwerper die van klooien kunst en leren maakt.
Glitch Podcast 23: Astrid Poot— "De juf en de meester zijn belangrijker dan wat wij doen."
Twee pioniers in the spotlight.
Petra is keihard aan het ontdekken hoe ‘governance’ kan werken in energietransitie van wijken.
En Olga kijkt terug op de geboorte, groei, en afwikkeling van Nederland in Dialoog. 15 jaar werken aan dialoog in de samenleving. Het werk is niet klaar, deze vorm wel.
SMILE: samen naar energieneutrale wijken | Tilburg University
Terugblik op 15 jaar Nederland in Dialoog – Spirit of the Age
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nijmegen, Nederland