Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #176

Revue
 
Ik was effe weg. En toen kregen jullie twee keer geen filters van me. Hopelijk waren jullie ook weg e
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

25 augustus · Editie #176 · Bekijk online
Wat ik doordeweeks lees en deel, en dan daaruit de pareltjes gefilterd. Speciaal voor jou. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

Ik was effe weg. En toen kregen jullie twee keer geen filters van me. Hopelijk waren jullie ook weg en heb je er niets van gemerkt. In deze filters de linkjes die ik de afgelopen weken toch nog gedeeld heb. Veel over duurzaamheid en circulariteit, iets over huisdieren en over een appje waardoor je nooit meer kwijt kan zijn. Oh ja en wist je dat de meeste mensen deugen?
En dan gaan we nu langzaam weer de regelmaat opzoeken.

Kennis over duurzaam wonen, het is een doolhof
Mijn flat is gehuurd en op dit moment zit ik met mijn koptelefoon op want de muren worden gezandstraald en de voegen uitgebikt. De corporatie renoveert het hele gebouw naar energielabel B. Ik heb helemaal niets hoeven uitzoeken of beslissen om die transitie mogelijk te maken. En ik heb al helemaal geen dienstverleners hoeven selecteren om me te adviseren en het werk uit te voeren. Ik vind dat dus echt subliem en superdeluxe en trotseer de herrie gelaten met mijn “noise cancelling” koptelefoon.
Want jeeetje als je er zelf voor staat om je eigen huis te verduurzamen, dan heb je nog een kluif om erachter te komen welke maatregelen jou gaan helpen.
Waarom het zo lastig is je huis te verduurzamen | De Volkskrant
Het recht om te repareren
Veel fabrikanten hebben een monopolie op de reparatie van hun producten. Vooral Apple heeft er een handje van door telkens speciale schroefjes te ontwerpen voor hun producten of ze zo te maken dat ze helemaal niet meer open kunnen. Da’s niet fijn. Als je een product koopt zou het van jou moeten zijn om mee te doen wat je wil, hacken, aanpassen en dus ook repareren. Het is ook niet duurzaam, het maakt dat we spullen sneller weggooien omdat reparaties te duur of onmogelijk zijn geworden. Als je begint te googlen op “right to repair” kom je ongelooflijke verhalen tegen. Over boeren die hun eigen trekkers niet mogen repareren bijvoorbeeld (John Deere in de VS). Hier en daar zijn er al voornemens om het recht om te repareren in de wet vast te leggen. Ik ben benieuwd.
Ik heb laatst de trackpad van mijn totaal verouderde (2010) en niet meer ondersteunde MacBook pro zelf weten te fiksen dankzij een online handleiding en video daarover. Maar pas na aanschaf van die speciale schroevendraaier voor de batterijschroeven van Apple. Er bleek nog een chipje doorgebrand te zijn en iRepair uit Oss kon dat gelukkig nog fiksen. Ik hoef dus voorlopig nog niet aan zo'n samengesmolten ding te beginnen.
Een oproep aan jou dus, vanwege het principe en omwille van duurzaamheid. Koop producten die te repareren zijn. Doe dat zelf of als je dat niet kan of niet leuk vind: zoek een expert. Bijvoorbeeld de Wasdokter, als je in de wijde omgeving van Arnhem woont. Warm aanbevolen! Op Marktplaats staan echt goede vakmensen die je bijvoorbeeld met je wasmachine kunnen helpen en met kleinere dingen (stofzuiger, broodrooster, platenspeler bijvoorbeeld) kan je langs bij een repair café.
The Shady World of Repair Manuals: Copyrighting for Planned Obsolescence | WIRED
Daklozen laten sterven door onderkoeling?
Toen de dakloze vader van twee van zijn vrienden op straat overleed door onderkoeling kwam Bas Timmer in actie. Nu maakt hij warme, waterdichte jassen van gebruikte materialen die je kan omtoveren tot een slaapzak. Hij deelt ze gratis uit. De slaapzakken halen ze o.al op van festivalterreinen waar er veel worden achtergelaten. Ze worden gemaakt in zijn sociale naaiatelier waar vluchtelingen en andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Waanzinnig mooi initiatief dat onze steun verdient.
Brilliantly designed Sheltersuits help protect the vulnerable
Sheltersuit – Winddichte jassen voor daklozen. Help Sheltersuit en doneer nu! wind- en waterbestendig · Veilig en warm · Full body bescherming
Een nieuwe onderbroek van oude overhemden?
Deze vond ik gewoon leuk. Ik hou niet zo van overhemden. Ze voelen zo uniformerig, en daar houdt de anarchist in mij niet van. Laat mij maar gewoon je band-shirt zien, dan weet ik wie je bent :-D
Een leuk ding dat je met al die stomme overhemden kan doen:
We are limited editions.
Voedselbank voor huisdieren
Ik heb mijn hele leven katten gehad maar inmiddels ben ik ook een beetje ambivalent. Moet je die beestjes nou wel als huisdier houden, vooral ik, met mijn kleine flatje waar ze niet naar buiten kunnen? Ze kosten een rib uit mijn lijf met hun dieetvoer en dierenartsbezoek, zeker nu ze wat ouder worden. Als ik wat langer dan een nachtje van huis wil zijn moet ik oppas regelen… wat een gedoe. Ik heb mijn vrienden gevraagd me eraan te herinneren dat ik geen nieuwe katten meer neem als deze twee er niet meer zijn. Het gaat nog lastig worden om me aan dat voornemen te houden.
Met een boek of serietje op de bank, een kat in mijn nek en eentje op schoot, een lekker snackje erbij… wat een genot. De beestjes oordelen niet, ze vinden me altijd lief en gezellig, hebben altijd tijd voor een knuffel en een praatje en spreken me nooit tegen. Vooral als ik in de rats zit maakt die onvoorwaardelijkheid dat ik tot rust kom en even kan aarden.
Daarom raakte dit artikel me. Ik kan me er zo in vinden dat je op de bodem van de put nog zoveel hebt aan een huisdier.
Het dier als laatste strohalm – De Groene Amsterdammer
Op de vierkante meter beschrijven waar je bent
Met deze app kan je op de vierkante meter beschrijven waar je bent. Met drie woorden. Makkelijker dan lengte en breedte graden. Handig als je eens gered moet worden. Bestaat al een tijdje maar is nog niet zo wijdverspreid.
What3words: The app that can save your life - BBC News
De helpspier!
In workshops beschrijf ik vaak de ‘helpspier’: als iemand’s boodschappentas midden op straat kapot scheurt en alle sinaasappels liggen op het asfalt, wat is je eerste reflex? Helpen opruimen. Als je iemand op straat een kaart ziet bestuderen, kan je de neiging om te vragen “kunt u het vinden?” net als ik vast niet onderdrukken. Op de camping, als je mikado speelt met de stokken van je bungalowtent, staan er in no-time mensen om je heen om al dan niet nuttige aanwijzingen te helpen. Maar goed. Dan heb ik het over de kleine dingen van het leven. Rutger vertelt hieronder een groter verhaal. Waarvan het heel handig is om dit als wereldbeeld te hebben.
Dit idee kan alles veranderen: de meeste mensen deugen - De Correspondent
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nijmegen, Nederland