Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #161

Revue
 
Ja hoor, ook deze week weer eentje. En dan mogelijk een of twee weken niet want ik ga op vakantie en
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

21 april · Editie #161 · Bekijk online
Wat ik doordeweeks lees en deel, en dan daaruit de pareltjes gefilterd. Speciaal voor jou. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

Ja hoor, ook deze week weer eentje. En dan mogelijk een of twee weken niet want ik ga op vakantie en trek alle stekkers er uit.

Mooie analyse van de stavaza van het jarige internet
De illusie van het ooit vrije internet - NRC
Wow, een foto van een zwart gat!
Daar was veel om te doen. Ik dacht ook WOW wat gaaf. Maar ik wist eigenlijk niet zo goed waarom ik het WOW vond. Dus ging ik me erin verdiepen. En ontdekte ik dat het een foto is van iets wat je helemaal niet kan zien, want het gaat niet over licht, maar over radiogolven. En er zit dus een heel stelsel van algoritmes tussen dat zwarte gat en het beeld. En daar hebben een heleboel mensen aan mee gewerkt. Waaronder Katie Bouman en die had een toffe foto van haar eerste blije reactie op twitter gezet en toen werd ze soort van boegbeeld van de foto van het zwarte gat. En daar vielen dan weer een hele hoop misogyne witte mannen overheen. En toen nam een mannelijke collega het weer voor haar en haar andere collega’s op en zo donder je voor je het weet weer een of ander konijnenhol in.
Maar goed. Even focus: wat is er dan zo knap aan een foto van een zwart gat en waar kijken we dan eigenlijk naar als we naar een beeld kijken van iets dat niet eens visuele informatie bevat? Hiero, lees maar. Zeer verhelderend.
Q: Why was it so hard to take a picture of a black hole? What are we even looking at? | Ask a Mathematician / Ask a Physicist
Journalistiek doet er gvd hartstikke toe!
Om mij heen hoor ik steeds vaker negatieve geluiden over journalisten en ‘de media’. En hoewel de kritiek op sommige uitingen heus terecht is, doet journalistiek er enorm toe. Journalistiek in de zin van van die mensen die in een ingewikkeld probleem duiken om dat beter te kunnen duiden en uitleggen zodat jij en ik kunnen bedenken wat we eigenlijk van dat probleem vinden. (Denk klimaatverandering, genetische modificatie of Brexit ofzo). Van die mensen die 'het grote geld’ of 'de machthebbers’ op de vingers kijken en kritisch bevragen zodat ze niet zo makkelijk ongestraft het hele land leeg kunnen roven of kunnen sjoemelen (iets met Nigeria, sjoemeldiesel, een corrupte president links of rechts, iets met belangenverstrengeling bij de renovatie van de tweede kamer). Ik kan zo nog wel even doorgaan.
Kijk eens een film over journalisten. All the president’s men bijvoorbeeld. Hier een lijstje.
There are a lot of great journalism movies. Here are our top 25. – Poynter
Zet jezelf af en toe eens op de rem
Je mag hopen dat je er geen heftige ziekte voor nodig hebt, om je leven als kwalitijd in te delen en te genieten van de lucht die verkleurt van zwart naar blauw naar groen…
Leven als lava - OneWorld
Metal in de geriatrie?
Ok, nee, ik heb van onderstaande muziekdoos nog geen metalversie gezien maar wel het effect van muziek op mensen die eigenlijk al uitgecheckt zijn. Prachtig: je verzamelt objecten die iets voor een persoon betekenen en koppelt een muziekje aan die herinnering. Die leg je in de muziekdoos. Het object dat je in het midden op een sensor legt, start het muziekje. Je verloren gewaande vader of moeder vecht zich een weg terug uit de mist en kijkt je weer even in de ogen, begint de neuriën en waagt een voorzichtig dansje. Prachtige uitvinding!
Inventor Makes ‘Music Memory Box’ So Dementia Patients Can Reconnect With Their Loved Ones
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nijmegen, Nederland