Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #150

Revue
 
We beginnen met een eikel in een verder verhelderend stuk over Xs4all. Dan gaan we even ambtenaren ni
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

27 januari · Editie #150 · Bekijk online
Pareltjes, gefilterd voor jou uit de modder van het internet. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

We beginnen met een eikel in een verder verhelderend stuk over Xs4all. Dan gaan we even ambtenaren niet bashen en moraalridders niet fileren. Ik wist niet dat de twee grote namen in het land der elektrische gitaren een vete hadden. Dan over de kul die sollicitatiegesprek heet. Het recht om je dure spullen te (laten) repareren en het hacken van online dating.
Noot: volgende week GEEN filters. Ik duik even de sneeuw in.

Heel klein beetje nuance in het Xs4all verhaal
Nee ik ben er nog niet aan toe om mijn helden van een voetstuk te laten donderen. Maar ik herken wel het beeld dat het activistische er al een tijdje een beetje af is bij GeelZwart. Daar was ik ook al bang voor bij de overname door KPN in 1998. Anyhoo, een goed gelukt artikel met wat nieuwe gezichtspunten. Waarbij ik die Rashid Niamat wel heel kort door de bocht vind gaan met zijn opmerkingen over luie clicktivisten die lekker makkelijk achterover kunnen leunen omdat ze het wereldredden hebben uitbesteed aan Xs4all. Eikel.
Tijd rijp voor juist een sterker of nieuw Xs4all? | Klanten betalen meer voor de eigen technologie, helpdesk en nostalgie | Netkwesties
Zitten ze op hun reet belastinggeld erdoorheen te jagen?
Ben jij iemand die denkt ‘we kunnen wel zonder dat overheidsapparaat?
Ambtenaren zijn mijn belangrijkste klanten en partners. Ik ken er een hele hoop die creatief, superslim en bevlogen zijn. En die lef hebben om hun nek uit te steken voor het hogere doel. Een goed functionerend nederland dat voor komende generaties ook nog een toffe plek is om te leven.
De shutdown in de VS zou (naast de debiele keuzes die Trump de afgelopen twee jaar al maakte voor de bemensing van zijn departementen) wel eens bewijsmateriaal kunnen opleveren voor hoe een land functioneert zonder overheid. Wij doen lacherig over files in National Parks, maar er is wel meer aan de hand. Iets meer achtergrond lees je in dit opgefriste artikel op De Correspondent.
De ‘shutdown’ is het zoveelste voorbeeld van Amerikaanse desinteresse in de eigen overheid - De Correspondent
Gutmensch rot toch op met je moraalridderij!
Nou ja. Ik probeer dus vegetarisch te eten. Omdat ik me rotschaam voor de milieu impact van vlees, en ja ook dierenleed en tot slot gezondheid. En ik betrap mezelf erop dat ik terughoudend ben om erover te vertellen omdat ik ‘bang’ ben als moraalridder gezien te worden. Verhelderend stuk in de Volkskrant legt mij uit hoe dit dynamiekje werkt.
Dussuhhh: ik probeer vegetarisch te eten. Het lukt mij gemiddeld vier dagen per week om volledig vleesvrij te zijn. Ik probeer hiermee inderdaad de wereld een beetje te redden. En ik vind inderdaad dat iedereen dat zou moeten doen. Maar hell wat vind ik het lastig om spek en bottenbouillon te laten voor wat ze zijn.
Waarom zijn goeddoeners zo irritant? | De Volkskrant
Stukje historie voor muziekliefhebbers
How the Electric Guitar Was Born - The Atlantic
Make it or break it. In een gesprek van 30 minuten.
Toen ik vorig jaar het verslag van het ‘psychologische diepte interview’, dat onderdeel uitmaakte van mijn assessment bij Rijkswaterstaat, ter inzage kreeg belde ik bezorgd de psycholoog.
“Ik vrees dat jullie mijn verslag hebben verwisseld voor dat van iemand anders”. Maar nee. Het was het juiste verslag. Ik maakte kennis met Sanne Roemen door de ogen van een psycholoog. Dat is echt een heel ander mens dan ik denk te zijn. Eerlijk gezegd denk ik dat ik haar niet eens zou mogen.
Gelukkig bestond die assessment nog uit een simulatie en een groepsgesprek en ben ik nu binnen als facilitator bij het LEF center, maar dit was niet mijn eerste en enige slechte ervaring. Na dit artikel in De Correspondent begrijp ik beter hoe dat zit.
De slechtste manier om een goede werknemer te vinden? Een sollicitatiegesprek - De Correspondent
Het recht om te kunnen repareren is een dingetje.
Apple vindt het gevaarlijk om spullen zo te maken dat de consument het zelf kan repareren. Daarom vind ik het lastig om afstand te doen van mijn MacBook pro uit 2010, waar ik nog wel zelf de batterij en de ventilatoren van kan vervangen. Ik draaide laatst een knop van mijn wasmachine uit 1994 kapot. Belde een reparateur die glimmend van plezier zijn hoofd uit mijn roestvrijstalen trommel haalde. “Bid dat deze nog lang meegaat, zo maken ze ze nu niet meer, is allemaal kunststof uit één stuk, en als er dan een lullig onderdeeltje kapot gaat, kan je een nieuwe gaan kopen”. Belachelijk dat veel (dure) spullen erop gemaakt zijn om na verloop van tijd stuk te gaan én dat ze niet te repareren zijn. Toch? Niet duurzaam, niet lief, wel winstgevend kennelijk. In de VS is een beweging “right to repair” die dit onderwerp agendeert. En het sijpelt langzaam door naar europa.
Right to Repair is already hurling into action in 2019 | iFixit
The dating game
Kreun…. Ja ik heb het naar mijn zin in mijn eentje en ik kan prima voor mezelf zorgen én je moet van zeer goede huize komen wil ik ruimte voor je maken in mijn fijne leventje maar toch… ook ik kijk om me heen op diverse dating apps. De belangrijkste conclusie: intelligente metalhedz zijn zeer dun gezaaid op die platformen. Terwijl ik nochtans zeker weet dat ze bestaan. Misschien moet ik me dus eens laten inspireren door Amy Webb, die op zoek was naar haar eigen speld in een hooiberg en daarbij zeer algoritmisch te werk ging…
Amy Webb: How I hacked online dating | TED Talk
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nijmegen, Nederland