Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #138

Revue
 
Overheid moet aan de bak voor klimaatdoelstellingen. Debatteren met dialogische basisprincipes? Geluk
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

14 oktober · Editie #138 · Bekijk online
Wat ik doordeweeks lees en deel, en dan daaruit de pareltjes gefilterd. Speciaal voor jou. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

Overheid moet aan de bak voor klimaatdoelstellingen. Debatteren met dialogische basisprincipes? Gelukkig worden van leugens. Psychologische principes achter design. Mijn eigen hypocrisie rond co2 uitstoot. En we wagen tot slot graag samen een dansje. En doei.

Urgenda wint, de overheid moet aan de bak
Ambivalent blij met erkenning dat de wereld naar de klote dreigt te gaan en dat onze overheid niet genoeg doet om de gevolgen daarvan te beperken.
Urgenda krijgt ook in hoger beroep verpletterend gelijk: Nederland moet meer doen tegen de uitstoot van broeikasgas - De Correspondent
Overtuigen met argumenten
Als we dialoog en debat met elkaar vergelijken gaat de eerste over het verrijken van een thema met zoveel mogelijk gezichtspunten en de tweede over een strijd met argumenten om elkaar te overtuigen.
Maar momenteel faciliteer ik vaker bijeenkomsten over controversiële thema’s, waar argumenten een grote plek innemen. En ontdek ik dat je zo'n gesprek met argumenten, waarbij je probeert een ander tot nieuwe inzichten te brengen, ook heel dialogisch kan zijn. Alle zeven basisprincipes blijven overeind als je in de werkvorm, het gesprek en je begeleiding daarvan deze principes vooropstelt.
Een deuk voor je ego, een verrijking voor je inzicht: laat je argumenten grillen door je tegenstander - De Correspondent
Een fictieve werkelijkheid voor meer geluk
Een behoorlijk lang artikel over het creeren of in stand houden van ficties om het leven van dementerenden zo aangenaam mogelijk te maken. Verschillende manieren om hiernaar te kijken en ermee om te gaan komen aan bod, en ook heel veel voorbeelden uit de praktijk van dementiezorg. Prachtig geschreven, inspirerend artikel dat tot denken aanzet.
The Comforting Fictions of Dementia Care | The New Yorker
Dat gaat natuurlijk ook over psychologie van ontwerp
Ontwerpen met de gebruiker als middelpunt. Daar komen veel psychologische principes bij kijken.
The Psychology of Design · An A List Apart Article
Goed voornemen aan het waarmaken
Door een confronterend artikel in De Correspondent over de footprint van vliegen, nam ik me voor om niet meer met het vliegtuig te reizen. Nog geen half jaar later trof ik een zeer dringende reden voor een vliegreis naar Californie. Ik zit dus weer met een vette cognitieve dissonantie. Ik heb bij aanschaf van het ticket natuurlijk overvloedig compensatiebomen laten planten maar dat is voor discussie vatbaar. Dus ook maar mijn voornemen om vaker de trein te nemen weer een nieuwe impuls gegeven. Blijk ik daar op meer dan alleen co2 kilometers te kunnen besparen want met je eigen mok spaar je afval en een paar centjes uit. En ook bij Rijkswaterstaat zie ik steeds meer mensen rondlopen die de koffie in hun eigen beker doen. Goede ontwikkeling dus.
Afval is grondstof | Over NS | NS
Niet zomaar een blijmakend filmpje
Om verliefd op te worden, deze dansende boer. En als je er gevoelig voor bent: dat dansen is voor hem nog veel minder vanzelfsprekend dan voor de gemiddelde mens… En das dan wel weer ontroerend. Anyways. Zet je geluid maar hard en waag zelf ook een dansje.
A Farmer Set His Camera To Record And Captured This — Now 12 Million People Absolutely Love Him
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nijmegen, Nederland