Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #131

Revue
 
We zijn allemaal klootzakken, maar we kunnen wel zelf kraaien gaan trainen. Laat de bomen het niet ho
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

26 augustus · Editie #131 · Bekijk online
Wat ik doordeweeks lees en deel, en dan daaruit de pareltjes gefilterd. Speciaal voor jou. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

We zijn allemaal klootzakken, maar we kunnen wel zelf kraaien gaan trainen. Laat de bomen het niet horen want die fluisteren alles door. Mijn lievelingsboek is een tv serie geworden en dat vond ik vet spannend. En meer. Lees huiver deel etc.

Ook ik ben een klootzak maar ik leg me er niet bij neer
Uit dit prikkelende artikel van de correspondent zou je kunnen concluderen dat toegeven dat je een klootzak bent een aflaat betekent om nog iets goeds te willen doen. Dit is onder andere waar de comments mooie diepgaande zinvolle inzichten bijdragen aan het artikel. Een van de belangrijkste redenen dat ik lid ben van dit platform: die comments voegen denkrichtingen, nuance, informatie toe en verbreden mijn blik en vaak ook die van de auteurs. Ook leuk: andere correspondenten reageren ook op elkaars artikelen, wat weer boeiende gesprekken oplevert.
Anyway. Voor mijzelf sprekend: ik heb een tijd geleden al geconcludeerd dat het onvermijdelijk is een klootzak te zijn, en dat het rust geeft om je daar af en toe bij neer te leggen. Maar dat klootzakgehaltereductie ook een mooie uitdaging is om te blijven proberen goede keuzes te maken. Ik heb het zelfs een beetje ge-“gamified”. Een spelletje ervan gemaakt. Ik heb een aantal duurzame keuzes in een app op mijn iPhone gezet (met de trein reizen ipv de auto, vleesloze dagen, dat soort zaken). En elke keer dat ik die keuze maak ‘mag’ ik een groen vinkje zetten. Mijn endorfinesysteem is gevoelig genoeg om zo'n vinkje als een microbeloning te voelen. En een overzicht van een maand met overwegend groene vinkjes is een extra schouderklopje waard (een biefstuk bijvoorbeeld, nee hoor grapje).
Dus lees dit. En als je nieuwsgierig wordt naar de comments of je wil zelf reageren word dan eindelijk eens lid van de correspondent!
Waarom ik een klootzak ben
Hier een lijstje van niet-klootzakken
Er zijn ook mensen die zich helemaal niet lam laten slaan door hoe moeilijk duurzame keuzes zijn. Die denken gewoon groots en dagen de grootvervuilers voor de rechter. Marjan Minnesma bijvoorbeeld (heeft die al een lintje? Oh nee ik ben een anarchist. Nou ja, ze verdient een lintje!).
Klimaatrechtszaken wereldwijd: een overzicht — Milieudefensie
Over de historie van de impact van social media
Deze longread werpt een historische blik op de impact van social media op het wereldtoneel. In den beginne… was ik zelf ook wildenthousiast dat de roeptoeter nou eens omgedraaid werd en het ‘gewone volk’ via social media een stem kreeg. Maar zoals altijd bleek het niet allemaal goud wat er blonk… Volgens mij vinden we er allemaal inmiddels wel wat van hoe de grote techreuzen in ons leven ingrijpen. Dit artikel geeft een brede context voor deze ontwikkelingen.
How social media took us from Tahrir Square to Donald Trump - MIT Technology Review
Om je vingers bij af te likken
Ik was zo bang om een van mijn lievelingsboeken aan flarden gescheurd te zien worden in een slechte verfilming! En toen gingen ze een serie maken van “American Gods” van Neil Gaiman (uit 2001).
Mijn angst bleek ongegrond. Wat is het ongelooflijk mooi in beeld gebracht. Ik wil elke vijf minuten het beeld stilzetten en met gesloten ogen in de kussens verdwijnen om alles nog eens extra op me in te laten werken. Visueel spektakel, intens acteerwerk, gortdroge humor en psychedelische verwarring. Een cadeautje.
Een gevecht tussen oude en nieuwe goden in Amerika - NRC
Een van de betere boeken over facilitatie
Een manier van naar jezelf en naar meetings kijken met kleine handreikingen die alledaagse meetings en bijeenkomsten in een klap een stuk effectiever, creatiever en zeker ook leuker kunnen maken. Heel bruikbaar en inzichtvol. Een van de betere boeken die ik het afgelopen jaar over mijn beroep las.
Book Excerpt: Meeting Design :: UXmatters
Wood wide web. Verrassend!
How trees secretly talk to each other - BBC News
Je eigen kraaien trainen?
Vorige week deelde ik een item over kraaien die hielpen sigarettenpeuken opruimen in een pretpark. Je kan nu zelf een apparaat maken waarmee je kraaien kan trainen iets in een gleuf te stoppen waar ze voor beloond worden. Dus wil je dat ze in jouw buurt zwerfafval helpen opruimen, of kleingeld van de straat plukken? Dan kun je daar nu zelf mee aan de slag. Open source. Als je er een gaat klussen, bel me dan, ik wil er ook een maar ben niet zo handig :-D
Build a Crowbox kit and become friends with your neighborhood crows – Boing Boing
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nijmegen, Nederland