Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #117

Revue
 
Echt geen saaie kost: samen stad en dorp maken. Wat te doen tegen de social media verslaving? Wat muz
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

20 mei · Editie #117 · Bekijk online
Wat ik doordeweeks lees en deel, en dan daaruit de pareltjes gefilterd. Speciaal voor jou. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

Echt geen saaie kost: samen stad en dorp maken. Wat te doen tegen de social media verslaving? Wat muziek met je brein doet. Het internet van planten. Octopi zijn aliens! Gebiologeerd door draaiende radertjes. Jetske. Uur van Puur. 

Samen je stad of dorp maken!
Er zit een revolutie aan te komen in de manier waarop jij en ik onze directe leefomgeving vormgeven. Je kan je haast niet voorstellen wat “De Nieuwe Omgevingswet” voor jou gaat betekenen maar het is een transitie van jewelste. En een kans om je te laten horen en echt invloed uit te oefenen. Je denkt misschien ‘saaie kost’ maar dat is het niet. 
In de gebouwde omgeving komen duurzaamheid, leefbaarheid en economische belangen samen. De nieuwe Omgevingswet die in 2021 ingaat vereenvoudigt de regels en voegt wetten samen tot één wet. De tijd dat een ambtenaar achter zijn bureau onze omgeving ontwierp is voorbij. We gaan samen stad of dorp maken. Jij ook dus. 
Ik werk sinds begin dit jaar intensief samen met Diep om Gemeenten te helpen met de overgang naar deze nieuwe manier van werken. Diep en ik hebben elkaar gevonden in de overtuiging dat de gebouwde omgeving een goede plek is om aan een betere omgeving te werken. En dat je dat moet doen met alle partijen die daar belang bij hebben. Het faciliteren van die samenwerking is ons ding. 
Waarom dit zo'n impactvolle ontwikkeling is legt Jan Rotmans in dit artikel heel goed uit. 
Kwartslag 3, april 2018 - Kwartslag
Het dilemma van de afleidingsmachine
Het ging er van de week weer over. Dit keer had het CBS onderzoek gedaan en ontdekt dat een op zes jongeren zichzelf verslaafd aan social media vindt. Het begrip verslaving is nogal aan inflatie onderhevig zo langzamerhand. Maar ik snap wel wat er bedoeld wordt: het is lastig om weerstand te bieden aan de onderbrekinsmachine, en dit kan negatieve impact hebben op je slaap en je schoolprestaties. 
Ik herinnerde me ineens weer waar ik vroeger door afgeleid werd: ik was zo'n beetje elke week verliefd op een andere jongen en ging dan die persoon een beetje stalken. Kijken waar hij woonde en uithing en dan een ‘toevallige’ ontmoeting ensceneren. (Ik schrijf dit met schaamrood op mijn kaken). Ik lag nachtenlang wakker en schreef liefdesbrieven die ik nooit verstuurde. Allemaal activiteiten waar mijn schoolwerk en slaap onder te lijden hadden. Maar wel gewoon één obsessie tegelijk. Ik denk dat de smartphone au fond gewoon onze aandacht versnippert en dat onze hersenen daardoor veranderen. En ik denk dat het trainen van de hersenen van jonge mensen om daar slim en bewust mee om te gaan ECHT HEEL ERG BELACHELIJK BELANGRIJK is en dat je daar niet vroeg genoeg mee kan beginnen. 
En gewoon al je alerts op je smartphone uitzetten. Echt. ALLEMAAL.
Of een domme telefoon. Daar heb ik ook wel eens aan zitten denken. Gewoon eentje om mee te bellen en anders niet. Voor mij geen optie hoor, ik wil podcasts luisteren, navigeren, overal en altijd een foto kunnen maken, boeken lezen, muziek luisteren etc. Maar IK bepaal. Niet de telefoon. Anyway… zo wat gedachten dus. 
Is a Dumber Phone a Better Phone? - The New York Times
Wat muziek met je brein doet
Vorige week schreef ik over mijn uitspatting van vijf Machine Head concerten op rij. Deze week keek ik op uitzending gemist een aflevering van MAX Masterclass over wat muziek met je brein doet. Fascinerend! Behalve het stukje over heavy metal… daar heb ik zelf natuurlijk hele andere ervaringen mee. Ik daag een onderzoeker dan ook uit om uit te vogelen wat de ervaring van Metalfans is ten opzichte van die van neutralen en niet-fans. Maar voor het overige: kijken deze uitzending!
MAX Masterclass: Muziek kijk je op npo.nl
Jaja, planten communiceren met elkaar
Joehoe! Planten van verschillende soorten communiceren met elkaar langs een onderaards netwerk van schimmeldraden. Hoe cool is dat? Ze hebben gewoon hun eigen internet. Of blikjes met een touwtje ertussen, zo kan je het ook zien. 
Study Reveals Plants Communicate Through Root Secretions
Cthulhu? Alle octopi zijn misschien wel aliens
Mhiihi. Te cool dit. “So long and thanks for all the fish”. 
Scientists declare octopi life from another world – Boing Boing
Ontroerd door wat Jetske over haar moeder schrijft.
Weet ze nog wel wie je bent? - door Jetske van der Schaar | Alzheimer Nederland
Deze was erg leuk vond ik
Eens in de twee weken heb ik een radiocolumn op Radio Aalsmeer. De uitzending deze keer vond ik superleuk. Als je op het linkje klikt kan je via de labels delen van de uitzending terugluisteren. 
Uur van Puur (14 mei) | Radio Aalsmeer
Biologerend beeldmateriaal
Hier kan ik dus uren naar kijken. 
This three-axis tourbillon movement is a 3D printed marvel – TechCrunch
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nijmegen, Nederland