Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #108

Revue
 
Een activistisch begin. Over het Nimby syndroom bij de lokale politiek en over vrouwenkwaaltjes. Een
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

18 maart · Editie #108 · Bekijk online
Wat ik doordeweeks lees en deel, en dan daaruit de pareltjes gefilterd. Speciaal voor jou. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

Een activistisch begin. Over het Nimby syndroom bij de lokale politiek en over vrouwenkwaaltjes. Een lang intermezzo over de fundamentele aard van de mens. Dan huppelen we langs een podcast over podcasten en vinden we een antwoord op een vraag die me al sinds mijn vroege jeugd bezig houdt: wat doen die zwemdingetjes in mijn oog? 
Deanna van Buren denkt het gevangeniswezen even om. We groeten Stephen Hawking en zwaaien hem uit voor zijn reis langs de zwarte gaten. Tot slot laten we ons kietelen door foto’s van ronde vogels en klimmen we in de taxonomische boom van het aardse leven. 
Fijn weekend!

Check even de programma's van jouw lokale partijen!
We zijn de twist over klimaatverandering min of meer voorbij. Men is het er over eens dat handelen nu nodig is. De politiek formuleert hoge ambities. Van het gas af, allemaal energieneutraal, electrisch rijden. Maar de windmolens en zonnepanelen moeten natuurlijk wel ergens komen waar wij ze niet kunnen zien. Want het oog wil ook wat. Zelfs als het water ons op een gegeven moment aan de lippen staat. 
Na het zien van deze aflevering van De Monitor ben ik even gaan uitzoeken hoe Groen Links (want ja, daar stem ik op, mag je best weten) in Nijmegen wil omgaan met windmolens, zonnepanelen en van ’t gas af gaan. Nijmegen is vrij vooruitstrevend maar ik hou ze in de gaten. Kijk jij ook even hoe het bij jou zit? En pas je stem naar believen aan.
Klimaatconflict in de polder
Treat me like a lady
Drie verschillende huisartsen zagen een jonge vrouw met buikpijn. Eentje die studeerde en drie bijbaantjes had. En later eentje die een drukke baan in de communicatie had. Een paar keer per week kroop ze op handen en voeten over de grond van de pijn. Een keer parkeerde ze op de vluchtstrook van de A44 parkeerde om in het gras te gaan kronkelen. De medici dachten aan stress gerelateerde darmklachten. Typisch vrouwendingetje, niets aan te doen. Leer ermee leven. Na tien jaar was daar dan toch een diagnose. Galstenen zo groot als paaseieren. Deze week stuitte ik op een artikel waarin drie boeken over pijn bij vrouwen worden benoemd. 
Het kost nogal wat geld en mensenlevens dat de verschillen tussen mannen en vrouwen geen plek krijgen in onderzoek en behandeling van ziektes. Als je de diepte in wil duiken kijk je op de website van Women Inc.
Die vrouw met galstenen, dat was ik. Ik heb er ééntje bewaard. 
3 New Books on Women’s Pain
Longread. Is de mens van nature slecht of goed?
Een interessante longread op De Correspondent hoe ons mensbeeld een fundament is onder bijna al onze politieke debatten. Ook de commentaren onder het artikel zijn de moeite van het lezen waard. Als je tijd hebt. 
Dit is de vraag waar bijna al onze politieke debatten om draaien (en het antwoord geeft hoop)
Podcast over podcasten. :-)
Gemaakt voor journalisten die podcasts als medium / podium voor verhalen steeds interessanter gaan vinden. En da’s niet zo gek. Ik vind het heerlijk om tijdens wandelingen en autoritten naar zelfgekozen verhalen te luisteren.
Searching for free podcast advice? Welcome to 'The Masterclass' | Poynter
Lucy in the sky with diamonds
Op m'n rug in het kriebelende gras naar de blauwe lucht staren en dan zo'n doorzichtige alien in mijn blikveld aantreffen. Daarop proberen te focussen maar het kreng weet aan mijn priemende blik te ontsnappen. Ken je dat? Hier heb je het antwoord op wat die dingen nou toch zijn:
What Are Those Floaty Things in Your Eye? Science Explains
Een wereld zonder gevangenissen?
Deze architect ontwerpt samen met gevangenen ene omgeving voor heling, verzoening en groei. Ik was tot tranen geraakt door haar verhaal.
Deanna Van Buren: What a world without prisons could look like | TED Talk
Champagne en een toekomstige miss Universe
When Stephen Hawking Threw a Cocktail Party for Time Travelers - Gastro Obscura
Vogels zijn pingpongballen met veren.
Round birds / Boing Boing
Boompje klimmen!
Tree of Life Web Project
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nijmegen, Nederland