Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters #98

Revue
 
Welkom in het nieuwe jaar! Ik wens jullie allemaal datgene waar je hart van gaat huppelen! In deze fi
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

7 januari · Editie #98 · Bekijk online
Wat ik doordeweeks lees en deel, en dan daaruit de pareltjes gefilterd. Speciaal voor jou. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

Welkom in het nieuwe jaar! Ik wens jullie allemaal datgene waar je hart van gaat huppelen! In deze filters kijk ik met jullie een beetje terug en vooruit. En op het eind krijg je nog wat random shizzle. 
En ik heb een nieuwe foto, eentje die de werkelijkheid van 10 kilo minder en 10 gradaties grijzer beter benadert. Gemaakt door Henk Jan Winkeldermaat. Wil jij ook een? Dat kan, kijk maar hier

Doeidoei 2017!
De correspondent beschreef een aantal stondpunten van haar correspondenten. Heb jij ook een stondpunt? De mijne: ik vond altijd dat minder vlees eten een goede keuze is als je duurzaamheid belangrijk vindt. Vind ik nog steeds. Maar het lijden van dieren was voor mij nooit zo'n groot issue. Daar ben ik anders naar gaan kijken… ik vind ik dat we niet voor een ander kunnen inschatten wanneer die persoon lijdt en hoe erg dat lijden is. Als een mens zegt dat hij lijdt, dan is dat zo. Een dier kan dat niet zeggen. Van een dier kunnen we maar moeilijk inschatten of het lijdt… En als ik het al kan inschatten, wie ben ik dan om het lijden van een dier minder erg te vinden dan het lijden van mensen? Nou ja hier kan ik oeverloos over door fantaseren (ja ook over mijn eigen twee katten). Conclusie is: ik ga nóg veel minder vlees eten dan ik al deed en wanneer ik dat wel doe wil ik dat ze een fijn leven en een waardig sterven hebben gekend. 
Stondpunten: Hierover veranderden correspondenten van mening in 2017
Oogst uit 2017: boeken
Wat is het beste boek dat jij in 2017 las? Ik ben helemaal los gegaan op Nnedi Okorafor, een Nigeriaanse Amerikaan die een soort fantasy-science fiction schrijft met Afrikaanse magische elementen. Ik las Binti, Home, Akata Witch en Akata Warrior.
The best books of 2017, if you combine 21 "best books" lists — Quartzy
Oogst uit 2017: populairste TED talks
Van TED’s eigen lijstje van de meest bekeken TED talks uit 2017 heb ik alleen Tim Ferris gezien. En die vond ik inderdaad erg goed. Zijn tip is om aan ‘fear-setting’ te doen, een soort 'goal setting’ maar dan voor je grootste angsten. Want waar je het meest bang voor bent is zeer waarschijnlijk wat heel slim is om te doen. 
Most popular TED Talks of 2017 | TED Talks
Mijn eigen favoriete TED Talks van 2017:
Zo simpel is het dus wel:
Rutger Bregman: Poverty isn't a lack of character; it's a lack of cash | TED Talk
Hier moest ik van huilen:
Beth Malone: How my dad's dementia changed my idea of death (and life) | TED Talk
Deze gaat over metaforen, word ik blij van: (ik word wel eens Miss Metaphor genoemd, weet niet of dat een compliment is, ik vind van wel)
Mandy Len Catron: A better way to talk about love | TED Talk
Voor als je van schrijven houdt. En voor als je daar niet per sé van houdt:
Anne Lamott: 12 truths I learned from life and writing | TED Talk
En vooruit naar 2018!!
Mijn opa was gefascineerd door boeken die de toekomst voorspelden. In zijn boekenkast trof je dus boeken uit 1950 over het jaar 2000 bijvoorbeeld. Nu vond ik online een artikel over een boek uit 1968 over het jaar 2018. Het boek is een verslag van een conferentie over de toekomst waar allerlei experts is gevraagd om hun visie te delen. Er staan een hoop flagrante misvoorspellingen in maar ook een paar zeer rake. Vooral over computers en internet. 
The 1968 Book That Tried to Predict the World of 2018 | The New Yorker
Goede voornemens?
Vorige week zei ik dat ik er niet van was. Klopt nog steeds. Maar dit lijstje staat vol met leuke plannen om in 2018 uit te voeren. O.a. een gesprek hebben met iemand die ergens totaal anders over denkt dan jijzelf, of tijd inplannen om je te vervelen (deed ik al, blijf ik doen). 
9 creative New Year’s resolutions |
Welk nieuw ding wil jij leren in 2018?
Afgelopen jaar verdiepte ik me in nieuwe vormen van organizonderen: sociocratie, holacratie, ‘reinventing organizations’. En ik maakte een beginnetje in mijn onderzoek naar racisme door “Hallo witte mensen” van Anousha Nzume te lezen. Met dat laatste ga ik dit jaar verder, Gloria Wekker’s boek White Innocense (Witte onschuld) ligt op de stapel. Wekker kan mij vast wel wakker schudden. 
Zoals altijd wil ik ook dit jaar mijn pen blijven slijpen. Mijn grote wens is de opleiding Fantasy en Science Fiction aan de schrijversacademie te volgen maar daar moet ik nog even voor sparen. Wat me ook trekt is scenarioschrijven. En van alles over FILM. Dat laatste kan ik weer heel makkelijk met zelfstudie oplossen. Op youtube. Whoooooo!!!
How YouTube Became the World's Best Film School | WIRED
Random shizzle:
Indrukwekkend verslag van een hartverscheurende situatie waar ik me diep voor schaam en me heel machteloos over voel. 
De wachtkamer van Europa - NRC
Random shizzle
Voor wie net als ik strak gaat op datavisualisatie hier een paar prachtige voorbeelden. 
Feast Your Eyes on 15 Stunning DataViz | Global Investigative Journalism Network Feast Your Eyes on 15 Stunning DataViz – Global Investigative Journalism Network
Random shizzle:
Om te lachen. Maar niet helemaal. 
Cartoonist XKCD creates the ultimate lost phone security system / Boing Boing
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nijmegen, Nederland