Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters #96

Revue
 
Flodders en flarden: het recht op een leefbare wereld voor je toekomst. Er zijn voor mensen waar het
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

24 december · Editie #96 · Bekijk online
Wat ik doordeweeks lees en deel, en dan daaruit de pareltjes gefilterd. Speciaal voor jou. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

Flodders en flarden: het recht op een leefbare wereld voor je toekomst. Er zijn voor mensen waar het niet zo goed mee gaat. De kunst van een goed gesprek. Een economie die binnen duurzame grenzen functioneert. Een rant over hoe de sociaaldemocratie daar al heel lang niet meer voor zorgt. Een prachtig lied geeft vluchtelingen een gezicht. Een schitterend boek doet hetzelfde. De mijmeringen van een jongetje over zijn gestorven kat. Een kinder-prentenboek over alleen zijn. En een podcast van een olifant in een porseleinkast die juist scherven lijmt.
Fijne kerstdagen en een geïnspireerd en liefdevol 2018 wens ik jullie!!! 

Here’s how you can connect to friends who are depressed |
Blijf je erbij als het stinkt?
Toen ik afgelopen jaar dialogen begeleide bij Eleos, een Christelijke GGZ instelling, zei een deelnemer “blijf je erbij als het stinkt?”. Die uitspraak raakte me. Wat doe je voor iemand waar het niet goed mee gaat. Iemand die inderdaad misschien stinkt, of die niet zo fijn gezelschap is? Ik ben daarin echt niet het braafste jongetje van de klas. Er zijn mensen geweest waar ik inderdaad vierkant naast, achter en voor bleef staan als ze in een tijdelijk of permanent dal zaten. En er zijn relaties waarbij ik de verwijdering heb toegestaan toen het moeilijk werd.
Ik heb zelf ook wel eens een tijdje ‘gestonken’. Sommige mensen bleven heel dicht bij me, anderen verdwenen uit beeld. Soms was dat verrassend, soms niet. Sommige mensen die dichtbij wilden zijn wilde ik juist niet in mijn buurt hebben. En sommige die ik graag dichtbij wilde hebben verdwenen juist een beetje achter de horizon. Ach, het is wat het is en het is okee. 
Ken jij iemand die “stinkt”? Maak je eigen keuzes, hanteer je eigen overwegingen. Maar doe het bewust. Ik zou je willen vragen om alert te zijn op mensen die een beetje extra warmte nodig hebben. En als je niet weet wat je dan moet of kan doen: vraag het ze gewoon. Niet “als je iets nodig hebt hoor ik het wel he”. Maar bedenk iets dat jij fijn zou vinden als iemand dat voor je doet, bedenk dan of je dat voor die ander zou willen doen en bied dat aan. Bijvoorbeeld eens voor iemand koken of boodschappen doen, of met enige regelmaat even bellen, of iemand meenemen naar buiten, een bloemetje of kaart sturen, een playlist op spotify maken, een tegoedbon voor een huurfilm of een dagje sauna. Whatever.
Ok. Ik hou op met preken. Ik hou niet van preken. Maar het is kerstmis. Dus dan mag het. :-D
En lees dit artikel: 
Hebben kinderen recht op een leefbaar klimaat?
Juliana vs. US: Kids are suing over climate change — Quartz
qz.comDeel
Een wereld waarin we niet voor elkaar zorgen
Jesse Frederik maakt zich (volgens mij terecht) druk over een wereld waarin we niet zorgen voor mensen die het minder goed hebben. Is dat de wereld waarin we willen leven?
Waarom ik me een sociaaldemocraat voel, maar nooit PvdA heb gestemd
Een wereld waarin we wel voor elkaar zorgen
Kate Raworth beschrijft een economie waarin we juist wél voor elkaar zorgen en fundamentele mensenrechten geborgd worden. 
De donut economie - VPRO Tegenlicht - VPRO
De kunst van een goed gesprek
Zo'n gesprek waarin essentiële vragen voorbij komen, en je daar samen dieper op in gaat. Dat tot nadenken aanzet, een onderzoek start, je af en toe nog eens op een idee brengt. Heerlijk. 
Je kan het leren. Hier een kort filmpje van The School of Life met wat tips. 
How to Have a Good Conversation - YouTube
Vluchtelingen zijn geen cijfer, ze hebben een gezicht
Toen hier in Nijmegen 3500 vluchtelingen werden opgevangen waren er actieve inwoners die op heel veel verschillende manieren aan de slag gingen om voor verbinding te zorgen. Mensen uit Heumensoord werden uitgenodigd voor etentjes en uitstapjes, er werden activiteiten georganiseerd en een verhalen / fotoproject gaf een aantal van hen een gezicht. Van dat laatste is een boek gemaakt, waarbij aan de verhalen van vlak na aankomst een vervolg is gegeven: hoe gaat het NU met ze? Ook werden er nieuwe foto’s gemaakt. Samen met schitterende illustraties van een oud-inwoner van Heumensoord werd het een heel mooi boek. Afgelopen week werd het boek Humans of Heumensoord gepresenteerd. 
'Humans of Heumensoord' wil van cijfers personen maken - Omroep Gelderland
Saman Amini maakt aangrijpend lied en video over vluchtelingen | VluchtelingenWerk Nederland
Universele vraag door de ogen van een kind
After his cat dies, an 11-year-old imagines a cycle of life and death that will reunite them | Aeon Videos
Magisch alleen zijn
Alleen zijn. Aan mensen die daar niet van houden (en dat zijn er nogal wat) kan ik nauwelijks beschrijven hoe heerlijk ik het vind. Een blanco canvas, het land van onbegrensde mogelijkheden, van het vrijuit laten galopperen van mijn gedachten, de belofte dat de boekenstapel kleiner wordt, en dat ik schriften vol schrijf en klieder met hersenspinsels. Dat ik kan luisteren naar muziek, niet als achtergrond maar als hoofdzaak. Nou ja… 
Je kan er ook een schitterend prentenboek over lezen.
On a Magical Do-Nothing Day: A Lovely Illustrated Ode to the Nourishment of Nature and the Art of Solitude in the Age of Screens – Brain Pickings
Olifant in porseleinkast
De laatste tijd luister ik veel podcasts. Ook hier zit veel kaf tussen het koren, dus is volgens mij wel behoefte aan een filter. Jonathan Goldstein stal mijn hart. 
Ergens in je leven ben je een keerpunt gepasseerd dat zich sindsdien als een onvindbaar steentje in je schoen heeft verstopt. Af en toe laat het zich weer gelden en denk je “wat als…” Jonathan gaat dit met mensen aan. Soms moet er een roadtrip ondernomen worden en moeten mensen aangesproken en bevraagd worden op hun rol bij zo'n keerpunt. Soms is het een wat abstracter onderzoek. Hij heeft een soort botte stijl, recht eropaf, waarbij ik mijn adem in houd. En dan val ik van de ene verbazing in de andere. Hoe ver mensen hem toelaten in hun prive domein, ze hem zijn gang laten gaan, bereid zijn om zijn adviezen op te volgen… En zo fikst hij toch echt wel vaak het een en ander. Ik ben benieuwd of jij hier net zo van kan genieten als ik. Laat het me weten!!! 
Heavyweight - Gimlet Media
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nijmegen, Nederland