Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters #90

Revue
 
Over klagen, de zorg voor moeder aarde, kritiek op de 'technologiekerk', slimmer met je aandacht en t
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

12 november · Editie #90 · Bekijk online
Wat ik doordeweeks lees en deel, en dan daaruit de pareltjes gefilterd. Speciaal voor jou. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

Over klagen, de zorg voor moeder aarde, kritiek op de ‘technologiekerk’, slimmer met je aandacht en tijd omgaan, leiderschap, dementie, interactieve bijeenkomsten, gratis studeren, schrijfadvies, verhalen van gewone mensen (2) en insecten. 

Zonder klagen geen verandering
Nou gaat het hieronder vooral over constructief klagen. Over dingen die je als een probleem ervaart en die je ook graag opgelost wil hebben. 
Toch wil ik ook even een lans breken voor het zomaar klagen. Over dingen die niet oplosbaar zijn of waarvan je het niet nodig vind dat ze opgelost worden. Maar waarvan het gewoon lekker is om er even je hart over te luchten. Ik klaag bijvoorbeeld graag over hoe ‘n gedoe het is om op vakantie te gaan. En te zijn soms ook. 
Nou dat dus.
Ten eerste: een beschouwing op klagen door de correspondent. Verfrissend, vond ik. 
Klagen is een kunst
Klagen over hoe we moeder aarde leegroven
Dat is een thema waar ik graag en veel over klaag en me serieus over opwind. Ik hoop met mijn geklaag anderen te raken zodat die ook gaan klagen. En waar mogelijk zaken gaan aanpakken. Hier weer een behoorlijk constructief oplossingsgericht stuk:
Zo kunnen we de puinzooi van Monsanto en Shell opruimen
Of over onze blinde aanbidding van technologie
Maarten Luther klaagde in de vorm van 95 stellingen over de kerk. Voor mijn gevoel heeft er zich sindsdien bij elke nieuwe klacht een nieuwe protestante stroming afgesplitst. Maar dat even terzijde. Dit was behoorlijk impactvol klagen. 
Technologie en internet vind ik een belangrijk thema omdat ze volgens mij alleen iets toevoegen aan de kwaliteit van ons bestaan als we er bewust mee omgaan. Dat bewustzijn komt niet vanzelf, da’s werk. Dat vraagt tijd, verdieping, onderzoek, gesprekken. 
Ik werk met enige regelmaat in de onderwijshoek. En schrik me dan aan de lopende band rot. Over hoe kids zich online gedragen, hoe ze met technologie omgaan, en hoe ze met elkaar omgaan op online platforms. En over hoe ongelooflijk slecht gesteld is met de digitale vaardigheden en technologisch bewustzijn van veel leerkrachten. 
John Naughton liet zich door Maarten Luther inspireren om 95 stellingen over de ‘technologiekerk’ te schrijven. Het eerste stuk is een artikel van zijn hand in The Guardian hierover, en het tweede linkje verwijst naar zijn eigen site waar hij de 95 stellingen poneert. Op sommige van die stellingen maakt hij al een start met de discussie. Als ik tijd zou hebben zou ik rond deze stellingen wel eens een stevige dialoog willen organiseren, liefst in onderwijsland. 
Why we need a 21st-century Martin Luther to challenge the church of tech | Technology | The Guardian
The Theses | 95 Theses about Technology
Of over hoe onze dag zich vult met onderbrekingen
In het verlengde van bovenstaande: onder andere door internet en mobiele technologie raakt onze aandacht versnipperd. Gemiddeld kost het na een onderbreking 20 minuten om weer met volle aandacht de taak op te pakken waarmee je bezig was. Tel nu eens de keren op dat je door mail, whatsapp, telefoon, mensen etc onderbroken wordt op een dag…
Met Lifehacking wilde ik onderzoeken hoe je ‘lekker’ kan werken. Voor mij betekent dat in een flow komen en blijven waarin ik kan onderzoeken, lezen, analyseren, informatie verwerken, en dat weer omzetten in schrijverij of workshop ideeën of andere output. 
Hieronder een paar (2) van de belangrijkste inzichten die ik in die tijd opdeed. 
1: er zijn twee soorten werk. Maakwerk en managerswerk. Voor maakwerk is bovenstaande flow nodig. En ik ben niet gek dat ik daarvoor het liefst een volledige afspraakvrije dag heb. En als het even kan meer dan een achter elkaar. Daarom werk ik op vrijdag niet. Dan heb ik in principe drie lege dagen achter elkaar. De managersflow is die van afspraken, besprekingen, bijeenkomsten, telefoontjes, mails beantwoorden. Daar gaat het eerste linkje over. 
Dit artikel kwam weer in beeld omdat er een Google medewerker een interne mail aan besteedde. Daar gaat het tweede linkje over. Vervolgens heeft de man die onder de afgrijselijke naam 'productivityist’ zijn ding doet het best wel waardevolle artikel HOE maak je nou meer tijd voor gefocust werken geschreven, da’s het derde linkje. 
Tot slot Cory Doctorow. Op meerdere manieren een van mijn helden. Hij schrijft bijvoorbeeld behoorlijk technologiekritische non-fictie en een soort science fiction. Heeft veel geëxperimenteerd met het gratis weggeven van zijn boeken. En is lifehacker van het eerste uur. In dit artikel kijkt hij terug op zijn ontdekking van lifehacking. 
2: het tweede belangrijke inzicht dat ik opdeed is dat je, als je slim met je aandacht en tijd om gaat, je meer tijd overhoudt voor gerommel en geklooi en plezier. Cory en ik ontdekten dat door het werk van David Allen die Getting Things Done schreef. In mijn optiek geen 'time management systeem’ maar een way of life. Cory is een beetje doorgeschoten en heeft 100% van zijn tide ge-GTD’d waardoor hij nu geen speelruimte meer zegt te hebben. Ik vind mezelf slimmer want ik heb altijd het doel voor ogen gehad dat ik juist meer vrije ruimte voor mezelf wilde. 
Maker's Schedule, Manager's Schedule
One Googler’s take on managing your time – G Suite – Medium
How To Spend More Time On Focused Work - Productivityist
Cory Doctorow: How to Do Everything (Lifehacking Considered Harmful) – Locus Online
De 'klager' is een van drie types leiders die...
Nog zo'n dingetje: leiderschap. Valt veel over te zeggen. Ga ik nu niet doen. Maar er is natuurlijk wel weer een link te leggen tussen klagen en leiderschap. Een van de drie types leiderschap die tot radicale verandering kan leiden is het klaagtype. 
The Three Types of Leaders Who Create Radical Change
Mijn vriendin wordt over ongeveer 15 jaar dement
En dan nu even iets heel anders. In 2012 verhuisde ik naar Nijmegen. Gelukkig kende ik hier al wat mensen en via hen ontmoette ik Jetske. We hadden een klik en dat groeide vrij snel uit tot een hechte vriendschap. Jetske deed de afgelopen maand een paar waanzinnig moedige en moeilijke dingen. In haar familie zit namelijk een gen dat maakt dat je jong dement wordt. Jetske heeft dat gen ook. En daarover heeft ze nu twee keer bij Pauw verteld. Lees eerst eens hoe ze daar zelf over schrijft. En bepaal dan of je Pauw terug wilt kijken en eventueel wilt doneren. Het onderzoek dat nu uitgevoerd wordt is waanzinnig zinvol en heel hard nodig.  
Naakt - Jetske van der Schaar
Dinsdag bij Pauw: Alzheimer special
Collecteer online en stop dementie!
En nu wat leukheid
Samen onderzoeken, creatief zijn, oplossingen bedenken en testen, dat is waar mijn werk om draait. Ik vind het waanzinnig belangrijk dat daar plezier, spel, interactie en humor bij komt kijken. Daar blijven mensen wakker bij, gaan ze van omdenken en hebben ze lol. Ik trof een rijtje inspirerende ideeën om deze elementen aan bijeenkomsten toe te voegen. Want een zaaltje met een beamer en rijen vol stoelen, dat is echt niet meer van deze tijd hoor. 
Jkwadraat weblog » Blog Archive » Geen sprekers meer … experts, alsjeblieft!
Ga (gratis) studeren!
Ik ben echt verslaafd aan leren. Na mijn studie deed ik nog een introductie bedrijfskunde, informatica, onderzoeksjournalistiek, SCRUM, de ene na de andere schrijfcursus en over twee weken begin ik met zangles. Dat allemaal ‘in real life’. Vorig jaar volgde ik online bij MIT samen met 20.000 andere studenten de cursus Theory U. Hieronder een lijstje van 600 gratis online trainingen die door universiteiten worden aangeboden. Eat your heart out! 
200 universities just launched 600 free online courses. Here’s the full list. — Quartz
qz.comDeel
Over schrijven gesproken
Die schrijfcursussen (korte verhalen schrijven, fictie schrijven, columns schrijven) volg ik altijd met Jetske, van hierboven. Een van mijn favoriete schrijvers is Neil Gaiman. Hier wat tips over schrijven van deze meester. 
Neil Gaiman's 8 Rules of Writing
Verhalen van gewone mensen
Vorige week deelde ik links naar ‘Kreugeltjes’ op Radio1. Vandaag een andere verhalenverzamelaar. StoryCorps. Die hebben er hun missie van gemaakt om zoveel mogelijk verhalen te oogsten. Dat doen ze al jaren. Ze hebben ook een app waarmee je zelf een verhaal kan maken en kan uploaden naar hun website. Een aantal verhalen hebben ze videofilmpjes van gemaakt. Prachtige animatiefilms bijvoorbeeld. De eerste link hieronder verwijst naar het archief op hun website. Daarin kan je grasduinen. Een groot verdwaalrisico loop je wel. 
De tweede link is iets overzichtelijker: dit is een selectie van verhalen die ze op Youtube hebben gezet en waar dus filmpjes bij horen. 
Als je één ding klikt uit deze nieuwsbrief, laat het dan een van die youtube video’s zijn. 
StoryCorps Archive
StoryCorps - YouTube
Gewoon waanzinnig beeld
These photos of insects look like alien robots / Boing Boing
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nijmegen, Nederland