Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters #88

Revue
 
Deze week over aandacht en focus. En nog wat.
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

29 oktober · Editie #88 · Bekijk online
Wat ik doordeweeks lees en deel, en dan daaruit de pareltjes gefilterd. Speciaal voor jou. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

Deze week over aandacht en focus. En nog wat.

Onze aandacht wordt in duizend stukjes gehakt.
Oprechte, onverdeelde aandacht is goud waard. Ik geniet meer van een goed gesprek, een boek, mijn werk, kunst, een wandeling als ik er met mijn volle aandacht bij kan zijn. Bij mij staan alle meldingen op al mijn apparaten altijd uit. Ik hoor geen geluidjes en zie geen rode rondjes met alarmerende cijfers. Mijn telefoon staat altijd op stil en trilt ook niet. Deze week kwamen er weer een aantal artikelen voorbij over de destructieve effecten van smartphones en sociale media. 
Allereerst een artikel dat ik niet gedeeld heb. Ik vond hem te lang en te alarmistisch. Hier deel ik hem wel want staat ie in context. De kern van het verhaal: kids ondernemen minder in hun eentje, met vrienden en vriendinnen, slapen minder en slechter, zijn depressief en soms suicidaal. Een hele generatie gaat “naar de maan”.
Ik heb zelf geen kinderen maar heb wel veel met onderwijs en jongeren te maken. Ik vind dat ouders, docenten en andere opvoeders hierin hun rol moeten pakken. Als er een periode is om te leren verantwoord met deze tools om te gaan is het als je jong bent. Ik realiseer me ook dat dat heel lastig is, dat kids geen ervaring met een tijdperk waarin de smartphone er niet was hebben. Maar daar kan je mee experimenteren. 
Have Smartphones Destroyed a Generation? - The Atlantic
Een correspondent auteur neemt de radicale stap om van Facebook af te gaan. Misschien een beetje een zwaktebod, zo hoef je jezelf niet te leren er slimmer mee om te gaan. 
Wat je terugkrijgt als je van Facebook gaat
Tien jaar geleden schreef ik er al over op Lifehacking.nl (mede door mij opgericht platform over slim werken en leven). Dit was in het tijdperk dat de eerste iPhone nét een half jaar oud was. 
Multitasking bestaat niet. Doe één ding tegelijk. - Lifehacking
Johannes Visser, docent en correspondent experimenteerde met mobielvrije schooldagen:
Dit leerden mijn leerlingen en ik van een week zonder mobieltje op school
En Hans Schnitzler oefende met zijn studenten met een week volledig mobielvrij leven:
Kleine filosofie van de digitale onthouding | Hans Schnitzler
Weggecijferde zwarte vrouwen
Via de site van het InScience film festival stuitte ik op de speelfilm Hidden Figures. Op basis van het waargebeurde verhaal over drie zwarte vrouwelijke computers die astronauten veilig de ruimte in calculeerde. 
Ja. Vrouwen die rekenmachines bedienden heetten vroeger ‘computers’. Best geinig.
The Real Story of 'Hidden Figures' and NASA's Women Computers
Als je je verveelt kan je tussen 8 en 12 november naar het InScience film festival in en rond Lux in Nijmegen. Naast films zijn er ook allerlei live wetenschappelijke experimenten en lezingen. Vet leuk! 
InScience - Dutch International Science Film Festival 8 - 12 Nov 2017
Zo'n papa!!!!
Deze papa toverde een grote glimlach op mijn gezicht! 
‘Je trekt een jongen toch geen jurk aan?’ - Martin Gijzemijter
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nijmegen, Nederland