Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters #87

Revue
 
Mijn voornemen: om in deze nieuwsbrief wat meer toe te lichten waaróm ik sommige dingen deel. Soms we
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

22 oktober · Editie #87 · Bekijk online
Wat ik doordeweeks lees en deel, en dan daaruit de pareltjes gefilterd. Speciaal voor jou. Wie ik ben? http://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

Mijn voornemen: om in deze nieuwsbrief wat meer toe te lichten waaróm ik sommige dingen deel. Soms weet ik het van mezelf, soms ben ik er zelf benieuwd naar. Het is een lange, maar je kan natuurlijk weer lekker je eigen cherries picken. Misschien helpt mijn toelichting daarbij. 
Als jullie ideeën hebben over waar ik het morgen bij Uur van Puur op Radio Aalsmeer over moet hebben, hoor ik het graag. 
Ok, komtie:

Geldzorgen
Na mijn studie (SPH) kwam ik meteen in de bijstand terecht. Ik werkte wel als invalkracht in de nachtopvang voor zwerfjongeren en ik had een eigen bedrijf in de muziek. Het was echter niet genoeg en voor pas afgestudeerden stond het vangnet dat bijstand heet voor me klaar. Sindsdien heb ik financieel hoge bergen en diepe dalen gekend. Ik weet uit eigen ervaring, en door ervaringen met daklozen en kunstenaars en anderen die het hart op de goede plek hebben zitten, hoe het is om onderdeel van het precariaat te zijn. Het raakt me diep.
Onderteken dit manifest en maak Nederland #Schuldvrij!
Vijf kwetsbare werkers om kennis mee te maken (en vier misverstanden over deze groep uitgelegd)
Sociaal ondernemerschap? Zonder verdienmodel? Bezint eer ge begint!
Zorgeloos leven volgens Jos de Blok - VPRO Tegenlicht - Zorgeloos leven volgens Jos de Blok - VPRO Tegenlicht - VPRO
Het klimaat
We helpen moeder aarde vakkundig naar de klote. Ik doe er geen suiker bij, want het is bitter en zuur. Er is grote consensus over klimaatverandering en de invloed van menselijk handelen daarop. En de 3% ‘wetenschap’ die het tegenspreekt, is kolderwetenschap. Maar volgens Rutte is het nog steeds onderhandelbaar. Of moet iemand anders het maar oplossen. Bah.
Dit zijn de zes grootste missers in het klimaatbeleid van Rutte III
Utrecht draait aardgaskraan geleidelijk dicht - Binnenlands Bestuur
Co-creatie voor maatschappelijke verandering
Mijn werk. Processen faciliteren waarbij de mensen waar het om draait sámen een probleem onderzoeken en oplossingen ontwerpen. Hieronder een voorbeeld van hoe dat kan werken. Helaas niet uit mijn eigen praktijk, maar in dergelijke settings doe ik dus ‘mijn ding’.
Leren van een social lab - Platform Overheid
Verhalen vertellen
We leren misschien het best uit eigen ervaring. Maar je kan niet alles zelf ervaren. Op de tweede plaats staat leren van verhalen. Door er diep in te duiken, goed luisteren (in dialoog) of een beetje mee te maken (door Virtual Reality of gamification). Ik gebruik verhalen voor het onderzoek naar de impact van maatschappelijke projecten. Gebruik kwalitatieve data (verhalen, ervaringen) om betekenis te geven en resultaten “meetbaar” te maken. Michel vertelt mooi over zijn kijk op verhalen. 
Why we need more stories – Michel Groenenstijn – Medium
Gekte
Veel rafelranders hebben ervaringen met psychiatrie. Ook een vriend van mij was schizofreen. Hij sprong van een flat om zich te bevrijden. Hoe dicht bij kan je komen bij iemand die in een andere werkelijkheid zit? Hieronder een prachtig ervaringsverhaal van iemand die ons ook oproept om op andere manieren naar ‘gekte’ te kijken. 
The Touch of Madness - Pacific Standard
Vertrouwen
Een vriendin noemt mij Miss Metaphore. Ik ben gek op metaforen. Deze metafoor van de knikkerpot raakte me enorm. Een relatie is een knikkerpot. Er gebeuren mooie dingen, dan gaan er knikkers in, er gebeuren vervelende dingen. Knikkers eruit. En zijn die knikkers groots en meeslepend? Nee, het zit hem (weer eens) in de ‘kleine’ dingen. Die, door dit licht beschouwd, allesbehalve klein zijn. 
Brene Brown The Anatomy of Trust - YouTube
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nijmegen, Nederland