Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters #44

Revue
 
Negen linkjes voor jullie dit keer. Maar wel met een lap tekst eromheen ter toelichtinghe ende vermae
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

11 december · Editie #44 · Bekijk online
Wat ik doordeweeks lees en deel, en dan daaruit de pareltjes gefilterd. Speciaal voor jou. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

Negen linkjes voor jullie dit keer. Maar wel met een lap tekst eromheen ter toelichtinghe ende vermaeck. Doe je ding ermee. Delen bijvoorbeeld (als je het wat vindt). Tot volgende week! 

De op afstand bestuurbare volksvertegenwoordiger?
Helemaal terecht dat GeenPijl de democratie radicaal wil vernieuwen. Dat is broodnodig. Alleen de manier waarop zou ik graag anders willen zien. Leden mogen straks over alle voorliggende issues stemmen en de GeenPijl kamerleden zullen dan de steminstructie van de achterban volgen. 
Ten eerste mis ik ik hier de dialoog. Standpunten en meningen zijn mooie startpunten van een gesprek om elkaar’s ervaringen te onderzoeken, empathie en compassie te ontwikkelen en te komen tot een oplossing die voor iedereen werkbaar kan zijn. Aan wat ter stemming in de kamer voorligt is een heel voortraject van gesprek en onderzoek vooraf gegaan. Daar neemt GeenPijl dus niet aan deel? Sla het plat tot alleen het ‘voor’ of 'tegen’ overblijft? 
Ten tweede: om te voorkomen dat Geen-Stijl-achtige lawaaimakers straks degene zijn die de knoppen van deze afstandsbediening in handen hebben, word ik geacht ook mijn 'verantwoordelijkheid’ te nemen en me in te lezen in de issues waarop gestemd gaat worden. Daarnaast moet ik al mijn vriendjes en vriendinnetjes mobiliseren om hetzelfde te doen. Als we ons niet willen laten overschaduwen. Ik vond nou net dat stukje van volksvertegenwoordiging waarbij ik aan anderen delegeer om daar vakkundig werk van te maken zo fijn, dan hou ik tijd over om op mijn eigen manier de wereld te redden. 
En tot slot: er zijn al tal van mooie manieren om een radicaal nieuw soort democratie de ruimte te geven. Hieronder twee:
Tien redenen waarom loting weer ingevoerd moet worden
AmericaSpeaks' 21st Century Town Meeting - Full - captioned - YouTube
Nog iets over het belang van het gesprek
Vooral tussen mensen die fundamenteel van mening verschillen. 
Elizabeth Lesser: Take "the Other" to lunch | TED Talk | TED.com
En even een weerwoord tegen de schreeuwers
Let wel: satire!
Fuck yeah, ik ben van de elite, had je wat? | Christian Jongeneel
Losse hoopgevende positiefnieuwsflodders
Iets met Het Basisinkomen en dat er nu data is over hoe dat besteed wordt. En nee, niet aan drank en drugs. 
Giving poor people cash gets them to spend more on good stuff and less on tobacco and alcohol — Quartz
qz.comDeel
We zijn er nog lang niet maar dit is hoopgevend:
The Victory at Standing Rock: What It Means, What Comes Next - The Atlantic
Toffe toepassingen van de blockchain. Ennehhhh die “flash stichting” daar roep ik al jaren om. Ik noemde het een stichting op projectbasis. Zeker nu de meeste fondsen ook nog uitsluitend op projectbasis financieren een prima idee. Anders moet je weer een organisatie in stand gaan houden enzo. Rompslomp. 
Overheid bekeert zich tot de blockchain - FTM
Dit was ontluisterend want ik vond Zimbardo wel indrukwekkend. Maar het is ook zeer hoopgevend want ik geloof dat de mens van nature goed is.
De echte les van het beruchte Stanford Prison Experiment: vertrouwen is sterker dan haat
Een echt radiohoofd
Mijn oren zijn mijn voorkeurszintuig. Niet gek dat ik Radio zo tof vind. Goede radio maakt met woorden en geluiden verhalen die echt binnenkomen. Nu wil ik niet zeggen dat ik goede radio maak. Maar ik ben wél vast onderdeel van het panel van debaters voor de radioversie van debatprogramma Het Lagerhuis. En dat is vet leuk. Hieronder terug te luisteren. 
Het Lagerhuis - De Nieuws BV - NPO Radio 1
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nijmegen, Nederland