Bekijk profielpagina

Sanne Roemen - Door mijn filters #103

Revue
 
Deze week weer het een en ander over de dialoog. Ik schreef zelf en trof ook nog wat parels aan. Een
 

Sanne Roemen - Door mijn filters

11 februari · Editie #103 · Bekijk online
Wat ik doordeweeks lees en deel, en dan daaruit de pareltjes gefilterd. Speciaal voor jou. Wie ik ben? https://Sanneroemen.nl Wat ik doe? Ik faciliteer en train co-creatie voor duurzame ontwikkeling.

Deze week weer het een en ander over de dialoog. Ik schreef zelf en trof ook nog wat parels aan. Een stel Twentse studenten ontwikkelden een waanzinnige brievenbus versie van Whatsapp. Nog een beetje aandacht voor lieve Janne die met haar momentenplukkeritis inmiddels de Washington Post heeft gehaald. Twee stokpaardjes: een gedecentraliseerd internet en vrije informatie. En tot slot twee keer leuk: minitel en Bob Ross. Laat je horen! En sharing is caring <3

Luisteren als het pijn doet: de talkingstick. | Sanne Roemen
Een talking stick wrikte de Amerikaanse senaat los
Hoe app je oma als oma niet kan appen? Twentse studenten weten het | NOS
nos.nlDeel
De basisprincipes van dialoog
A Dutch woman travels the world capturing beautiful moments on index cards - The Washington Post
Op de website van Leerweg Dialoog staan de zeven basisprincipes van dialoog nader uitgewerkt. Onderzoek bij jezelf eens bij welk principe je je heel erg thuis voelt, en bij welke je juist uit je comfort zone gaat? 
Voor mij pasten de eerste vier al goed bij mijn persoonlijkheid en manier van omgaan met anderen en de wereld. Nummer 5 heb ik moeten leren, vooral in de dialoog maar ook tijdens mijn studie SPH. Ik vond het niet moeilijk maar het was wel iets waar ik gevoeligheid en instrumentarium voor moest ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor nummer 7. 
Wat ik een uitdaging blijf vinden en waar ik dagelijks mee bezig ben is nummer zes: het uitstellen van mijn oordeel. Als ik ooit een hondje zou hebben, zo'n klein nerveus keffertje, dan zou ik hem Oordeel noemen. Het is als zo'n beestje, of misschien wel twee van die beestjes. Die kriskras voor je uit en achter je langs en tussen je benen doorlopen, aan alles snuffelen, besluiten of ze er iets mee gaan doen of het terzijde schuiven, erin gaan rollen of er hard tegen blaffen of eroverheen piesen. Om je tot slot te laten struikelen. 
  1. Gelijkwaardigheid
  2. Onderzoeken
  3. Aandachtig luisteren
  4. Je uitspreken
  5. Zijn met wat er is
  6. Oordeel uitstellen
  7. Vertragen en verstillen 
Paradigm shifts for the decentralized Web | Ruben Verborgh
Meet the pirate queen making academic papers free online - The Verge
Digitaal en analoog de hand schudden
Even los van de oplossing: in dit voorbeeld is te zien wat er gebeurt als je verder kijkt dan de symptomen van een uitdaging, maar echt op zoek gaat naar onderliggende patronen. Zo ontdekten ze dat senioren niet 24/7 ondergedompeld zijn in berichtjes van hun netwerk en dat ze zo veel ‘serendipiteit’ voor contact mislopen. 
Ben zo trots op Janne!!
Ze komt regelmatig voorbij in mijn filters. Janne, die mensen vraagt een mooi moment van de afgelopen week te tekenen. En zo bijdraagt aan heel veel open harten en blije gezichten. Ze is inmiddels goed aan het huishouden in de VS en zo in beeld gekomen bij The Washington Post! Hoppa!!! 
Nerd alert... TL;DR
Ruben Verborgh beschrijft een fundamenteel herontwerp van basisprincipes die aan het internet ten grondslag liggen. Waarmee eigenaarschap over data weer bij gebruikers komt te liggen en we mogelijk weer teruggaan naar een web van gelijkwaardigheid en vrij stromende informatie… Een van mijn stokpaardjes. Je moet ervan houden.
Nog een stokpaardje: vrije informatie
Auteursrechten, octrooien, ik vind er nogal wat van. En als het gaat over wetenschappelijke publicaties vind ik er nogal veel van. Vooral bij publiek gefinancierd wetenschappelijk onderzoek is het wat mij betreft door en door verrot hoe hoog de kosten zijn van wetenschappelijke publicaties. Een longread over een activiste die met Sci-Hub veel wetenschappelijk onderzoek toegankelijk maakte. 
Leuk 1: Bob Ross
Bij het horen van zijn zalvende stem en het zien van zijn fluffy haardos bekruipt me weer dat zondagochtendgevoel van mijn jaren ‘in de muziek’. Dan had ik vanaf woensdag of donderdag met bandjes het hele land en soms daarbuiten doorgecrosst en begon op zondagmorgen om 6.30 mijn weekend eindelijk. Omdat ik ook chauffeurde had ik gelukkig nooit een kater maar toch voelde ik me ranzig genoeg om op de bank met een sloot koffie en gebakken ei met spek Bob Ross te kijken. En nu staat ALLES op Youtube! Enjoy people! 
Bob Ross - YouTube
Leuk 2: Minitel
Vroeger, zeg maar eind jaren ‘80, begin '90, had ik veel Franse vrienden. Ik interrailde de hele zomer van logeeradres naar logeeradres. Bijna overal stond zo'n minitelding. Vaak in de keuken (why? recepten, that’s why!). Een soort teletekst waar je vragen aan kon stellen en dan kreeg je antwoord. Ik vond het magie. 
Minitel - The Rise & Fall of a National Tech Treasure - YouTube
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Sanne Roemen met Revue.
Sanne Roemen, Nijmegen, Nederland